Eks-samboer pågrepet for forsettlig drap på Monika (8) etter DNA-funn

Politiet i Hordaland har pågrepet en 32 år gammel mann fra Hordaland, siktet for forsettlig drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Den 32 år gamle mannen fra Litauen var samboer med Monikas mor noen måneder før jenta ble funnet død, ifølge bt.no.

Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død i en leilighet i Sund kommune høsten 2011.

Den siktede vil bli fremstillt for varetektsfengsling onsdag. Han skal tidligere være straffedømt i hjemlandet for grov vold. Han var inne til avhør med politiet dagen etter Monikas død.

Gjorde nye DNA-analyser — fikk treff

Politiadvokat Asbjørn Onarheim innledet pressekonferansen med å si at dødsfallet ble etterforsket bredt i ni måneder, med bistand fra Kripos. Og at saken ble etterforsket på nytt i mai.

— I går pågrep politiet en 32 år gammel litauisk mann. Han var i 2011 avhørt som vitne i saken, han ikke formelt mistenkt. I dag ble han siktet for drapet på Monika Sviglinskaja.

Den siktede 32-åringen.

Mannen ble pågrepet på arbeidsplassen sin i Bergen.Onarheim sier at grunnlaget for pågripelsen er prøver analysert på nytt av Folkehelseinstituttet.

— Ved hjelp av forbedret analyseteknikk har vi nå klart å finne en delvis DNA-profil.

- Har ikke vært i stand til avhør

Politiadvokat Onarheim ønsker ikke å gå mer detaljert inn på funnene.

- Samlet sett mener vi at vi har skjellig grunn til mistanke. Det primære er DNA-funnet, men det er også andre elementer, uten at jeg kan gå inn på det nå.

Grunnen til at analyseteknikken ikke ble brukt første gang, var fordi den ikke var tilgjengelig, ifølge Onarheim

Politiadvokaten sier at 32-åringen ikke har vært i stand til å la seg avhøre. Han hevder at han ikke har noe med dette å gjøre, og er uskyldig.

Onarheim sier at det ikke har vært tema nå om det kan reises kritikk mot den første etterforskningen. Det at politiet er anmeldt til Spesialenheten i denne saken, sier Onarheim ikke er relevant i den nye etterforskningen.

— Det har ikke vært vurdert om andre politidistrikt skulle overta etterforskningen.

Les også:

Les også

Etterforskeren fryktet Monika (8) var drept. Sjefene ba ham holde seg unna saken

Henla først saken

Politiet opprettet etterforskning i saken, men etter ni måneders valgte de å henlegge saken. De konkluderte da med at dødsfallet skyldtes selvpåførte skader.

Men flere funn ved åstedet har gjort at både moren og enkelte i politiet har stilt seg tvilende til den opprinnelige konklusjonen.

Morens tidligere bistandsadvokat, Stig Nilsen, engasjerte derfor den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen til å lage en rapport for å ettergå etterforskingen.

Han fant flere svakheter. I mai begjærte jentas mor saken gjenopptatt, og i september anmeldte Nilsen politiet for å ha holdt tilbake sentral informasjon i saken.

Kripos har siden i vår vært involvert i saken.

Stig Nilsen skriver i en pressemelding at han ble orientert om pågripelsen for kort tid siden.

— Vi ønsker å berømme Kripos og etterforskningsgruppen som har arbeidet med saken og kommet frem til den status saken har i dag. Vi har ikke fått opplysninger om innholdet i etterforskningen, men har hele tiden blitt informert om forventet tidsaspekt i etterforskningen, skriver Nilsen.

Han opplyser at moren på nåværende tidspunkt ikke ønsker å fremme ytterligere kritikk mot den tidligere etterforskningen, men viser til det som har fremkommet i media tidligere.

Moren forventer at Spesialenheten foretar en grundig vurdering av de spørsmål som er reist omkring dette.

BAKGRUNN:

Les også

Anmelder politiet for å ha fjernet dokumenter etter at Monika (8) ble funnet død

— Ble bedt om å holde seg unna

Det er tidligere meldt at en politietterforsker i Hordaland politidistrikt skal ha blitt bedt om å holde seg unna saken tidligere i år.

Det skjedde da han tidligere i år kom over det han mente var interessante koblinger til en annen drapssak.

Etter å ha lest mappen stilte den erfarne etterforskeren seg følgende spørsmål, fikk BT opplyst i september:

  • Hvorfor skulle en syk jente på åtte år stå opp, knuse et lite hull i glasset i inngangsdøren, uten å etterlate seg fingeravtrykk, og uten å skjære seg på bare ben da hun gikk inn igjen?
  • Hvorfor ble det aldri gjennomført en rekonstruksjon av handlingen politiet mener førte til jentas død?
  • Hvorfor ringte jenta gjentatte ganger til sin mor den morgenen, og hvorfor er telefonen hennes aldri blitt funnet?
  • Hvorfor ble opplysninger fra to vitner, som begge har observert en mann i området i tiden rundt dødsfallet, ikke vektlagt mer under etterforskningen?
    Da han gikk til sine overordnede med saken, fikk han beskjed om ikke å kontakte noen i forbindelse med en sak han hadde ansvaret for. Han fikk til slutt ordre om å holde seg unna.

Moren sier nå ifølge Nilsen at hun er svært lettet over den nye vendingen saken har tatt. Hun venter spent på den videre utviklingen i etterforskningen.

- Moren har hele tiden vært klar på at det ikke dreiet seg om et selvdrap, og sier pågripelsen er i samsvar med det hun har sagt hele tiden, forteller Nilsen til TV2.no.

Monika ble bare åtte år. Hun ble funnet død høsten 2011.