Vil du opp av sofaen? 10 tips for å komme i gang!
Kristin Øygard har hjulpet mange sofaslitere i gang med trening. Her er hennes beste råd.
I bunnen av saken kan du også se fire videoer med treningstips.
Treningsekspert Kristin Øygard i Diabetesforbundet legger ikke skjul på at det kan være tungt å snu en inngrodd livsstil.
— Å endre en rutine gjør vondt. Og selv om fornuften sier at trening er bra, vet vi alle at lysten kan si noe helt annet, sier hun og mener det nettopp derfor er så viktig å finne en lystbetont aktivitet.
— Hvis du hater å løpe, bør du ikke satse på akkurat det, selv om det helt klart er god trening.
I likhet med alle som liker å trene, vet hun at det blir deilig, kanskje uunnværlig etter hvert. Men advarer mot å forvente «lykkerus» på aller første økt.
— Du må faktisk gjøre det noen ganger før det blir ok. Og kanskje må du gjennom flere runder før rutinene «sitter», sier hun. Til gjengjeld lover hun at trening er fantastisk medisin både for kropp og hode når du er i gang.
— Du angrer aldri på en treningsøkt, lover hun, og deler følgende tips:
1. Begynn heller litt for rolig enn litt for hardt. Varier treningen og lytt til kroppen.
2. Skal du gjøre én øvelse: Velg knebøy hver dag! Den kan gjøres hvor som helst, og du får trent lår- og setemuskler som inngår i de fleste hverdagsbevegelser.
3. Velg en aktivitet du synes er morsom. Da er det større sjanse for at du vil gjenta den. Liker du å sykle? Bevege deg til musikk? Prøv!
4. Finn noen å trene sammen med, og lag avtaler. Det er mange morsomme øvelser man kan gjøre sammen, for eksempel drakamp.
5. Hverdagsmosjon er viktig! Ta trappen i stedet for heisen, eller lek med barna på trampoline.
6. All aktivitet er bedre enn ingen. 30 minutter om dagen gir stor helseeffekt. Du kan dele det opp i 10 minutters bolker. Eksempelvis: sykle til og fra jobben.
7. Vær smart og få inn "snikmosjon". Gå av bussen to holdeplasser før du egentlig skal av.
8. En treningsøkt må ikke gjøres på et treningssenter. Bruk parken eller naturen rundt deg.
9. Ord vi velger, påvirker oss og hvordan vi tenker. «Jeg kan ikke!» er negativt, mens «Jeg skal gjøre mitt beste!» gir en bedre klang.
10. Husk at du aldri angrer på at du har trent. Når økten er gjennomført og man synker ned i sofaen, er den gode følelsen uunngåelig.