Uværet på Vestlandet sperret familien inne. Etter fem timer ble de reddet ut.

Flomfaren ble søndag ettermiddag oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget.

I sikkerhet: Vannmengdene gjorde det umulig for familien i Fortun å komme seg ut. Til slutt ble de reddet ut med båt.

Rødt nivå innebærer fare for omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader. Hus og veier er allerede oversvømt flere steder.

Fire beboere måtte reddes ut av et hus som ble omringet av Fortundalselva i Skjolden i Sogn og Fjordane. De store vannmengdene rundt eiendommen gjorde det umulig å komme seg ut med bil. Etter at brannvesenet hadde drevet redningsarbeid i fem timer, ble de fire brakt i sikkerhet søndag morgen.

Brannfolkene spente en vaier mellom en brannbil og et tre på den andre siden og tok seg over med båt.

I en oppdatering på Twitter ved 08.30-tiden meldte politiet at alle beboerne var brakt i sikkerhet.

Politiet fikk melding om at de fire beboerne ikke kom seg ut klokken 3.40. Store vannmengder gjorde redningsarbeidet vanskelig.

– Det er mye vann rundt huset. Brannvesenet er på stedet, men det er for mye vann til at de kan kjøre frem med bil, sa operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til NTB klokken 05.

Les også

Se bildene: Enorme skader etter orkanen Michael – redningsmannskaper leter etter flere døde

– Det er for så vidt ikke så stor dramatikk rundt dette, huset står godt. Siste utvei blir vel helikopter og få heist dem ut, men det tas vurderinger underveis, sa Algrøy.

Vestlandet har vært rammet av kraftig regn og vind de siste dagene. Flomfaren har vørt på oransje nivå i Hordaland og Sogn og Fjordane, og ble 14.30 søndag oppgradert til rødt nivå for deler av Indre Sogn og Ottadalen.

Lørdag ettermiddag hadde det kommet 70–100 millimeter regn mange steder, og det var varslet kraftig nedbør også søndag.

Geiter innestengt i fjøs

I Luster i Sogn og Fjordane kjempet brannvesenet mot flomvannet for å få berget ut 13 geiter som sto innesperret i fjøset på gården Bjørkjaug innerst i Fortunsdalen. Ca. 30 personer er isolert som følge av flommen i Fortunsdalen og Mørkridsdalen i Luster, melder NRK.

Geitene befant seg på høyloftet i fjøset, og bonden frykter at noen av dem kan ha falt ned. Flommen har revet med seg låvebroen og flyttet hele bygningen 50 meter medstrøms.

– Følelsen av å se at du ikke kan gjøre noe for å hjelpe geitene er tung. Jeg må bare tro på at det ordner seg, sier, sier Torkjell Sollesnes til NRK.

Kaos i Gudbrandsdalen

Det var ikke bare Sogn og Fjordane som ble rammet av naturkreftene i løpet av natten til søndag. De fikk i høy grad også merke dem i Gudbrandsdalen.

En familie ved Nordberg i Skjåk måtte reddes ut av politiet da vannet oversvømte huset.

– Det var dramatisk. Det var en voksen og tre barn som måtte bæres ut av politiet etter at elven steg kolossalt fort i løpet av voldsomt kort tid, sier ordfører i Skjåk, Elias Sperstad, til NRK.

Skjåk er den kommunen som er hardest rammet av flommen. Kommunen har satt krisestab og stålsetter seg for at vannet i vassdragene skal stige ytterligere i takt med at nedbøren og snøsmeltingen tar seg opp.

Ved Storøya camping sto huset til Ole Jonny Runningen praktisk talt midt i Ottaelva søndag ettermiddag. Med normal vannstand i elven ligger det fire-fem meter fra elvebredden.

– Huset vårt står fortsatt, men det er verre med uthuset. Det er under vann. Ottaelven har vokst en halv meter bare den siste halvtimen. Det er kolossalt sterke krefter som er i sving. Vi har aldri opplevd den så flomstor, sier Runningen til Gudbrandsdølen Dagningen  like før klokken 12 søndag formiddag.

Les også

Se billedserie: Voldsomt regnbør herjet Vestlandet

NVE varsler om flomfare, oransje nivå for Hordaland og Sogn og Fjordane og Ottavassdraget i Oppland. Følg med på … https://t.co/qQ0ktczZK5

Lite regn

Politiet opplyser at de ikke har fått mange meldinger i løpet av natt til søndag. Det har heller ikke Hordaland 110-sentral.

– Det er lite nedbør i Bergens-området i hvert fall, og vi har ikke fått inn andre meldinger om vær og vind, sa Algrøy i 5-tiden. Han la til at det varme været og mye snøsmelting nok er mye av grunnen til at det generelt er mye vann overalt.

Ifølge Vegtrafikksentralen er riksvei 13 ved Byrkjenes stengt på grunn av ras og rasfare i området. Veien er stengt ved Stein Ragde-krysset i Odda sør for Tyssedaltunnelen.

Søndag ettermiddag og kveld er det ventet mer regn i områdene, ifølge Varsom.no.