Kompisene ventet i minusgrader i over syv timer. Så lyste hele himmelen opp.

– Vi ropte og jublet da det skjedde. Så innså vi at vi kanskje ikke hadde fått det på kamera, sier Lars Martin Teigen (34).

(Bergens Tidende:) Torsdag kveld kjørte Teigen og tre andre kamerater opp til Fjellhaugvatnet i Kvinnherad for å fotografere meteorsvermen Geminidene.

På forhånd ble det opplyst om at den beste sjansen for å få med seg stjerneregnet var natt til lørdag, men de fire kompisene ville ikke risikere å gå glipp av noe, så de dro ut allerede fredag kveld.

– Vi bestemte oss for å dele oss i to. Jeg og John Asle Hansen satte oss på den ene siden av vannet, mens Ole Berntsen og Per Steinar Rørvik satte seg på den andre, sier Teigen til Bergens Tidende.

GEMINIDENE: Bildet av meteorsvermen er satt sammen av to ulike eksponeringer. Kamera som er brukt et Nikon D810 speilreflekskamera med en Sigma 14 millimeter vidvinkellinse.
Les også

Oppdaget noe spesielt da hun så på himmelen: Spektakulært lysfenomen over Oslo

Synlig hvert år

De fire kompisene er aktive i Kvinnherad fotoklubb og hadde planlagt kvelden nøye. Mellom seg fordelte de ni kameraer, vendt i ulike retninger. Så var det bare å vente.

– Vi var på plass i 22-tiden. Så satt vi der og spiste lussekatter og drakk kakao. Det var hyggelig, men det ble rimelig kaldt etter hvert, sier Teigen.

Meteorsvermen er synlig hvert år i midten av desember. Det er likevel mye som må være på plass for at man skal få med seg stjerneregnet med kraftige og intense farger.

I år var det imidlertid lite månelys som forstyrret fordi månen gikk ned tidlig på kvelden. Med andre ord lå de astronomiske forholdene perfekt til for å få et blinkskudd.

Pakket sammen

Teigen forteller at de to på andre siden av vannet pakket sammen litt før klokken 05 og kom oppover mot der han selv og Hansen satt.

– Vi var begynt å bli trøtte og kalde, så vi tenkte vi skulle dra hjem.

Cirka klokken 05 lyste plutselige himmelen opp, forteller Teigen.

– Det kom røyk og en liten flamme bak stjerneskuddet. Det var utrolig stilig. Vi ropte og jublet vilt.

Les også

Trodde du det skulle bli en hvit jul? Meteorologene er ikke så sikre på det.

– Årets naturopplevelse

Så innså hobbyfotografene at de muligens ikke hadde fått bilde av stjerneskuddet på grunn av vinkelen det ene kamera sto i.

– Men da vi sjekket ble vi mildt sagt fornøyde. Da jublet vi enda mer.

Han kaller hendelsen for årets naturopplevelse.

– At det ble overskyet dagen etter var nesten like greit. Det hadde vært litt slitsomt med enda en natt, men vi hadde nok ikke greid å la være å dra ut en natt til.