Norge

Kartselskapets eiere satser på nytt kartselskap

Personene bak omstridte Det Norske Kartselskapet har nå startet flere nye selskaper. Alta kommune har fått en faktura fra Norske Veier AS for en tjeneste de mener ikke å ha bestilt.

Bjørn-Atle Hansen, rådmann i Alta kommune, bestrider å ha inngått noen avtale med Norske Veier AS. Kommunen har tidligere blitt fakturert av Det Norske Kartselskapet.
  • Einar Haakaas
  • Andreas Slettholm
    Kommentator

— Vi er meget fornøyd med oppstarten og av driften av Norske Veier AS, sier Lasse Krogh Lysø, leder for begge selskapene.

Hver tolvte kommune i Norge har utbetalt penger til Det Norske Kartselskapet,

Les også

meldte Aftenposten før jul

. Selskapet driver med digitale kartløsninger, og en rekke kunder føler seg lurt av det de opplever som tvilsomme metoder.

Nå er de to største eierne i selskapet i gang med ny virksomhet. I september registrerte Lasse Krogh Lysø og Laila Mjeldheim flere nye selskaper, blant annet Norske Veier AS.

Les også:

Les også

Kartselskap etterforskes av politiet for bedrageri

— Ikke inngått avtale

Denne uken meldte Altaposten at Alta kommune har fått en faktura på 7550 kroner for en «iPhone/ipad oppføring» som de mener ikke å ha bestilt.

— Det er flere virksomheter som har mottatt fakturaer fra Norske Veier, blant annet et aldershjem, sier Knut Johnny Franck i Alta kommune til Aftenposten.

Rådmannen i Alta skal ha fått en telefon fra selskapet, men bestrider å ha inngått noen avtale.

- Vi har etterspurt dokumentasjon i form av en kontrakt, men det har vi ikke sett noe til. Vi har ikke utbetalt noe til dette selskapet, sier Franck.

Selskapet har tidligere blitt fakturert av Det Norske Kartselskapet.

— Det var derfor vi ble oppmerksomme på dette. Når vi så at det var de samme personene som sto bak, ringte varsellampene, sier Franck.

- Videreutvikling av kart

Både Norske Veier AS og Hello Holding er opprettet i september i fjor, har samme adresse som Kartselskapet og de samme eierne. Men daglig leder i Kartselskapet Lasse Krogh Lysø sier at det ikke er noen forbindelse mellom Norske Veier og Kartselskapet.

- Norske Veier er et selskap som arbeider med videreutvikling av kart. Vi er meget fornøyd med oppstarten og av driften. Hello Holding er et holdingselskap, skriver Lysø i en e-post til Aftenposten.

Han vil ikke svare på hvor mange ansatte eller kunder Norske Veier har. Han mener imidlertid at det er feil at Alta har mottatt flere fakturaer fra Norske Veier.

— Etter avtale med Alta kommune har de kun mottatt én faktura. Det er vanskelig å gjøre kunden fornøyd når vi ikke har mottatt noen innsigelse på avtalen før dette kommer på trykk, sier Lysø.

Lysø svarer heller ikke på Aftenpostens spørsmål om hva som er årsaken til at Norske Veier AS og Hello Holding ble opprettet i fjor høst.

Les også

Bruker milliarder på feilkjøp hvert år

Les også:

Les også

Mellom 9 og 15 milliarder skattekroner hvert år går til ting feilkjøp - hvert år

Under etterforskning

Ahus og Ullevål universitetssykehus er blant virksomhetene som har brukt aller mest penger på Kartselskapets tjenester. De gikk til politianmeldelse etter at Aftenposten satte søkelys på saken i april i fjor, og krever tilbake det aller meste av de drøyt fem millioner kronene de har brukt på tjenesten.

Det sentrale spørsmålet for hvorvidt forholdene er ulovlige, er om det er slurv eller bevisst metode å dobbeltfakturere eller fakturere uten noen avtale om tjenestekjøp.

Politiadvokat Rune Skjold i finans— og miljøseksjonen i Oslo opplyser at Det norske kartselskapet fortsatt er under etterforskning for bedrageri. Saken er fortsatt ikke sendt til påtalemyndigheten for beslutning om videre straffeforfølgelse. Selskapet er fortsatt operativt.

Franck i Alta tror kommunen har gode nok rutiner for å hindre utbetaling av penger til selskaper som kommunen ikke ønsker å ha noen avtale med.

— Men det er mange som forsøker seg, og vi har tidligere hatt mye unødvendig arbeid med å komme ut av avtaler med katalogselskaper, sier Franck.

Les også

  1. Blodbanken på Ahus brukte 3,7 millioner på kart. Bjarne laget det gratis på noen kvelder

  2. Granskere mener Ahus må skjerpe rutinene etter bomkjøp

  3. Statens kartverk føler seg misbrukt av Kartselskapet

  4. Gravferdsetaten betalte 730 000 på ett år

  5. «Jeg angrer som en hund og føler at jeg har vært lettlurt»