Norge

Anundsen måtte rette opp feil i egen kronikk etter høringen

Etter fredagens høring måtte justisministeren ringe land og strand rundt for å rette opp feil i sin egen kronikk.

HØRING: Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa fredag at han burde vært tydeligere om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres spesielt for utsending. Foto: Rolf Ohman

 • Eystein Røssum

Justisminister Anders Anundsen (Frp) var åpenbart ikke forberedt på hvordan høringen skulle utvikle seg fredag ettermiddag. Det førte til at kommunikasjonsavdelingen i departementet måtte jobbe på høygir utover kvelden, skriver BT.no.

Det sentrale punktet som ble avslørt underveis i høringen var dette:

Polititoppene i POD og PU, de som er ansvarlige for å gjennomføre regjeringens politikk i praksis, hadde ikke forstått de politiske signalene fra Anundsen som sa at de ikke skulle prioritere utsendelse av lengeværende asylbarn.

Trygg på fakta

Anundsen var så trygg på hva polititoppene kom til å si, at han allerede underveis i høringen sendte en kronikk til flere av landets største medier. Den skulle stå på trykk lørdag, dagen etter høringen.

I denne slo han nok en gang fast at politiet hadde skjønt den «den tydelige politikkendringen» han hadde innført for de lengeværende asylbarna. Men høringen gikk slett ikke slik justisministeren hadde tenkt.

Foran de ti medlemmene i Kontrollkomiteen, sa polititoppene at de ikke hadde forstått at Anundsens signaler om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres for tvangsreturer. Tilbake sto Anundsen ribbet for støtte fra sine egne ledertopper.

— Når skjønte du at de politiske signalene likevel ikke var oppfattet i politiet?

— Det kom egentlig først godt frem under høringen, da jeg kom i tvil om de hadde oppfattet de politiske føringene, sa Anundsen.

- I en kronikk i Bergens Tidende lørdag, så sier du noe annet?

— Javel, jeg håper ikke den er ferdigtrykt, svarer justisministeren, før han snur seg mot en av sine politiske rådgivere, hever pekefingeren, og slår fast:

— Det må du fikse.

Les Anundsen kommentar på BT.no.

Måtte endre

Like etterpå ringer kommunikasjonssjefen i Justisdepartementet, Gunnar Johansen, til BT og krever at de får gjøre endringer i kronikken som allerede er gjort klar for trykking.

Endringene var ikke store, men har avgjørende betydning. I den første kronikken skriver Anundsen følgende om hvordan politiet hadde oppfattet hans signaler om de lengeværende asylbarna:

«PU var med andre ord kjent med den endrede prioriteringen og sier selv at de la den til grunn i sitt arbeid».

I den redigerte versjonen kan man lese følgende:

«PU burde med andre ord vært kjent med den endrede prioriteringen».

Ikke alt var «feil»

Den siste utgaven av kronikken står også på trykk hos blant andre VG og NRK. Også til disse redaksjonene ringte Justisdepartementet rundt fredag kveld for å få endret innholdet.

Anundsen benyttet også anledningen til å rette en annen ting fredag kveld. I den opprinnelige kronikken sin skriver han følgende:

«Bergens Tidende har de siste ukene vært premissleverandør for journalister og kommentatorer i rikspressen. Problemet er at de fleste premissene er feil».

I den nye versjonen er dette rettet til:

«Problemet er at mange av premissene er feil».

«Ytterst pinlig»

Dette er ikke førse gangen den politiske ledelsen i Justisdepartementet trøbler med det skrevne ord i denne saken. I mandagens BT vedgikk statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) at Justisdepartementet hadde forholdt seg til en feilaktig oversettelse av den afghanske asylprotesten.

Abid Raja (V) var svært kritisk til Anundsen under fredagens høring i Kontrollkomiteen på Stortinget. Han mener justisministerens siste brevfeil må være «Ytterst pinlig» for justisministeren.

— Selv jeg rødmer litt på hans vegne, sier Raja, og legger til:

— Han har vært ekstrem høy og mørk i kronikken sendt rundt over alle medier for å vinne sannheten - og den viser seg altså å være tilpasset sannheten slik den etterhvert har kommet frem. Dette er ikke bra. Ikke bra i det hele tatt. Her tilpasser justisministeren seg ettersom fakta kommer frem. Dette er svært lite flatterende.

— Ikke bare er dette flaut, men det er også meget alvorlig, fordi dette viser at justiministerens versjon avhenger av hva de andre sier. Han tilpasser sin versjon ettersom. Dette er ikke tillitsvekkende, sier Raja.

Hans Fredrik Grøvan fra regjeringens andre samarbeidsparti, KrF, mener dette understreker at Anundsens opplysninger til kontroll- og kostitusjonskomiteen før høringen om at politiet hadde forstått prioriteringsendringen overhodet ikke stemmer.

— En ytterligere understrekning av den ekstremt dårlige kommunikasjonen og mangel på fokus på prioriteringsendringen fra Anundsens side. Pinlig for Anundsen, skriver Grøvan i en SMS til BT.

- Mangler respekt

Senterpartiets Pe Olaf Lundteigen stiller seg også hoderystende til opplysningene om at Anundsens folk måtte ringe rundt til landets redaksjoner fredag kveld for å endre feil i kronikken.

— Dette erveldig pinlig. Selvsagt er det det.

Jette Christensen (Ap), medlem av Kontrollkomiteen, mener kronikken Anundsen sendte ut i går ettermiddag viser en manglende respekt for høringen.

— Her har justisministeren konkludert med hva som ville komme frem i høringen før høringen er holdt. Det viser en enorm arroganse. I tillegg tok han jo feil, sier Christensen.

Hun mener det er alvorlig at justisministeren først fant ut at politiet ikke hadde forstått de politiske signalene under høringen fredag.

-Anundsen har et mye større problem enn hans forhold til Stortinget. Det virker som om justisministeren ikke vet hvordan han skal styre politiet.

- Viktig med høring

Bård Vegar Solhjell (SV), saksordfører for høringen om asylbarna, mener kronikken bare viser hvor viktig det er med åpne høringer i Stortinget.

— Frem til den begynte menteJustisministeren at politikkendringen var forstått. Etter høringen var det ikke mulig fornoen å si at politikkendringen var forstått. Det er enhistorie noen har forsøkt å fortelle, som sprakk i går. Jeg er heltsikker på at etater og politisk ledelse hadde samkjørt seg. Det som skjedde var at det etterinnegående spørsmål kom frem at politikkendringen ikke var forstått, sier Solhjell.

BT har bedt om et intervju med den politiske ledelsen. I e-post svarer gir de følgende forklaring på kronikktabben.

— Kronikken ble rettet for at den skulle bli heltpresis, skriver statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

 1. Les også

  Kilder til Aftenposten: Anundsens fremtid er høyst usikker

 2. Les også

  Slik svarte justisminister Anders Anundsen

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kan ha snublet i et minefelt som ikke var så lett å få øye på.

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Kallmyr må svare Stortinget om PSTs datainnhenting

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Ut av Regjeringen med Riksrevisjonen på nakken

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Opposisjonen om Kallmyrs au pair-trøbbel: – Det fremstår ikke som heldig

 5. POLITIKK
  Publisert:

  En «breial» eks-badebyråd og Liverpool-supporter fra Fræna: Dette er Jøran Kallmyr

 6. NORGE
  Publisert:

  Slik har det gått med regjeringens strengere asylkrav: Rekordmange enslige har fått familiegjenforening.