Norge

Høyre med knusende dom mot Tonning Riise

Samme dag som Kristian Tonning Riise (29) vender tilbake som stortingsrepresentant, kunngjør Høyre knusende konklusjoner i varslersakene mot ham.

Høyre konkluderer med at Kristian Tonning Riise har brutt Høyres etiske retningslinjer, og anser tillitsforholdet mellom partiet og den tidligere Unge Høyre-lederen som vesentlig svekket, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset.
 • og NTB
 • Frøydis Braathen
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

SISTE: NRK melder at Høyre vil nekte Tonning Riise å delta på landsmøtet, og at partiet også vil begrense hans deltagelse på andre partiarrangementer.

Partiet har ferdigbehandlet i alt 11 varsler mot den tidligere Unge Høyre-lederen. Konklusjonene ble gjort offentlig kjent onsdag ettermiddag, bare timer før Tonning Riise møtte stortingsgruppen for første gang, etter at han ble sykmeldt i januar.

– Det foreligger gjentatte brudd på partiets etiske retningslinjer om seksuell trakassering, alkoholbruk og opptreden overfor medlemmer, skriver partiet i en pressemelding.

– Vesentlig svekket

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset sier varslerne har fått tilbud om psykolog og juridisk bistand. Han understreker at Tonning Riise er forelagt varslene og sier han har fått anledning til å gi sin versjon.

– Vår konklusjon, etter samtaler med både Tonning Riise og varslerne, er at han har brutt Høyres etiske retningslinjer, og vi anser tillitsforholdet mellom partiet og Tonning Riise som vesentlig svekket, sier Aarset.

Får følger

Vervet som stortingsrepresentant er ikke noe partiet kan fradømme Tonning Riise, ei heller kan Hedmark-representanten selv trekke seg.

Derimot kan Høyre møte ham med en rekke andre reaksjoner. Og det gjør partiet. Hans deltagelse i partiarrangementer skal begrenses, og han får ikke delta på arrangementer i regi av Unge Høyre.

– Han vil heller ikke få særskilte verv eller talspersonroller i Høyres stortingsgruppe resten av denne perioden, sier Aarset.

Vanskelig å forene

Aarset tilføyer at tillitsbruddene vanskelig kan forenes med den tilliten som kreves for renominasjon til folkevalgte verv, men understreker at det er de lokale nominasjonsprosessene som avgjør dette.

Fra før har varslersakene ført til at Tonning Riise har trukket seg som Unge Høyre-leder, og at han mistet sine verv i Høyres arbeidsutvalg og sentralstyre.

– Vi er opptatt av å støtte Kristian som en venn

Lise Berger Svenkerud, leder for Hedmark Høyre, skriver i en SMS til Aftenposten at de har snakket med Kristian Tonning Riise om landsmøtet.

– Det er et viktig arrangement, men etter en totalvurdering, anbefaler vi at han ikke møter der i år. Vi er opptatt av å støtte Kristian som en venn og at han skal fungere som vår stortingsrepresentant, skriver Svenkerud.

Rune Øygarden, gruppeleder i Hedmark Høyre, mener at Kristian Tonning Riise skal få litt tid på seg etter nettopp å ha blitt friskmeldt.

– Vi kjenner ikke saken fullt ut, men ut fra det vi har lest, virker reaksjonen fra Høyre sentralt relevant. Samtidig er vi opptatt å ta vare på Kristian som menneske, sier Øygarden.

Har beklaget

NTB har bedt Kristian Tonning Riise om en kommentar til Høyres konklusjoner, uten å få svar. Overfor lokalavisen Østlendingen kom han mandag på nytt med en unnskyldning, samtidig som han slo fast at han håper bildet av ham kan bli mer nyansert.

– Mange har med god grunn vært skuffet og sinte på meg. Nå er det tid for å rette ryggen, se folk i øynene igjen – og kunne si unnskyld ansikt til ansikt, sa han.

Tonning Riise la til at han tror tiden fremover blir tøff og slo fast at han har et maratonløp foran seg.

Advokat Finn Krokeide, som har bistått Riise mens han har vært sykmeldt, ønsker ikke å kommentere saken.

– Med Høyres konklusjon er denne prosessen avsluttet. Konklusjonene er en sak mellom Riise og Høyre, følgelig kommer jeg ikke til å kommentere konklusjonene, sier Krokeide til Aftenposten.

 1. Les også

  Politiet dropper etterforskning av Kristian Tonning Riise

 2. Les også

  Tonning Riise: – Det har vært en stor påkjenning

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5