Norwegian setter fly på bakken. Flere fly har snudd.

Tirsdag meldte Norwegian at de setter flytypen Boeing 737-MAX 8 på bakken. Tilsyn i Norge og en rekke andre land har stengt luftrommet for denne flytypen. En rekke flyvninger til og fra Norge er berørt.

Marit Haug skulle ta et Boeing 737 Max 8 til Paris. Tirsdag kveld ventet hun på å komme seg med et annet fly.

Marit Haug satt tirsdag kveld ved gaten på Gardermoen sammen med kjæresten og ventet på flyet til Paris. Det skulle gått for flere timer siden. Men fordi Norwegian har valgt å sette alle fly av typen Boeing 737 MAX 8 på bakken, ble det venting. Det var hun egentlig glad for.

– Jeg er veldig glad for at det er satt på bakken. Man blir jo bekymret når det har skjedd to ganger med samme type fly, sier Haug og viser til de to katastrofale ulykkene med flytypen, senest med Ethiopian Air i helgen.

Paret hadde prøvd å sjekke på forhånd hvilket fly de skulle ta, men hadde ikke funnet ut. De uttrykker lettelse over at det ikke ble det planlagte flyet, selv om de trolig hadde gått ombord likevel.

– Jeg ville tenkt på det og vært obs på lyder og den slags. Men jeg hadde gått om bord, sier Haug til Aftenposten.

Klokken 19.38, drøyt to og en halv time etter planen, kom de Paris-reisende seg avgårde med en av Norwegians 737–800-maskiner, ifølge Flightradar24.

Norwegians LN-BKB er en Boeing 737-Max8. Flyet er av typen som Norwegian og en rekke andre flyselskaper nå har bestemt seg for ikke å bruke.

Vil berøre tusenvis

Det var tirsdag ettermiddag at Norwegian tok beslutningen, like etter at flere land gjorde det klart at de stengte luftrommet for flytypen.

Flyselskapets kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen uttalte til NRK at de ikke kan si hvor mange dette vil berøre.

– Vi snakker om noen tusen de nærmeste dagene, sa han til kanalen. Den flyoperative ledelsen i Norwegian satt tirsdag kveld i møter for å håndtere situasjonen.

– Nå sitter mine kolleger med morgendagens flyprogram for å sikre at passasjerene kommer dit de skal. Det innebærer at vi omdisponerer flyflåten og booker om avganger, opplyste Sandaker-Nielsen til Dagsrevyen.

– Hvis kundene har spørsmål, skal vi svare på dem så godt vi kan og behandle hvert enkelt tilfelle individuelt, sa han.

Et Norwegian fly fra Arlanda til Tel Aviv snudde tvert om over Romania tirsdag ettermiddag og er nå tilbake i Sverige, i følge Flightradar24 sin Twitter-feed.

Norwegian er ikke alene om å snu flyvninger med flytypen Boeings MAX-serie.

– Etter anbefalinger fra europeiske luftfartsmyndigheter har Norwegian valgt å sette sine 18 Boeing 737-MAX8 på bakken inntil videre. Vi gjør nå vårt ytterste for å ivareta kunder som blir berørt og jobber med å omdisponere flyflåten, slå sammen flygninger og booker om passasjerer til andre flygninger for å begrense konsekvensene for de reisende, skriver Norwegian i en melding.

Max8-maskiner fra flere flyselskaper måtte tirsdag snu. Blant annet er tre Turkish Airlines-avganger tilbake til Istanbul og et Norwegian-fly returnerte til Stockholm.

Stengt også i Norge

– Vi beklager til de som blir berørt av dette, men sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først. Berørte passasjerer vil bli informert via SMS og her på våre hjemmesider. Kunder som likevel trenger å kontakte oss kan gjøre det via chat, sosiale medier eller telefon: +4721490015, skriver Norwegian.

Luftfartstilsynet har også stengt norsk luftrom for denne flytypen, noe som har svært få konsekvenser all den tid de fleste flyene allerede er satt på bakken.

Flere berørte Oslo-flyvninger

Fra Oslo er to avganger berørt tirsdag kveld. DY1498 skulle til Paris klokken 17.00. Avgangen er forsinket til klokken 19.30, noe Norwegian forklarer med at Max8-flyene er satt på bakken.

D8317 til Helsingfors klokken 20.30 er utsatt til klokken 00.05, med samme årsak som forklaring.

Begge disse avgangene flys med Norwegians egne Boeing 737–800 i stedet for 737-Max8.

Flere flyvninger til Oslo er kansellert

I tillegg til de flyvningene Norwegians 18 Max8-fly skulle vært brukt på i timene og dagene fremover, ser det ut til at disse Norwegian-flyvninger er berørt tirsdag kveld:

  • En avgang fra Madeira som skulle til Oslo ble kansellert. Flyet har likevel returnert til Oslo, men det er uvisst om det er passasjerer ombord.
  • En flyvning på vei fra Oslo til Malaga er i luften over Spania og skal lande rett etter klokken 18.00. Returen som skulle gå til Oslo klokken 19.00 er kansellert.
  • Et fly fra Oslo har landet tirsdag ettermiddag på Gran Canaria. Returflyvningen til Oslo som skulle gå klokken 16.40 lokal tid, er kansellert.
  • En flyvning fra Stockholm til Tel Aviv snudde over Romania og fløy tilbake til Sverige. Avgangen fra Tel Aviv til Stockholm er kansellert.

Norwegians aksjekurs falt 2,9 prosent på Oslo Børs i løpet av tirsdag, og avsluttet handelen på 55 kroner.