Norge

Uskarp verden på Skillebekk

«Oslo 2.12», 2014. Av Kira Wager (født 1971).

KopiavWagerOslo2.122014oil-on-PCV200x150cm-nGgRs0jQoM.jpg FOTO: GALLERI K

 • Heidi Borud

KUNSTNEREN

Vi husker fortiden gjennom bilder, og vi skaper indre forestillinger om hvordan livet var før. Det blir tydelig når vi betrakter Kira Wagers malerier. Prosjektet hennes handler da også om å bringe bilder av minner inn i bevisstheten vår. Fotografiets informasjon blir dermed helt sentralt. Wager analyserer og problematiserer minner, sorg og tap. Utgangspunktet for maleriene er alltid fotografiet – enten analoge eller digitale bilder. Hun har et billedspråk som både er personlig og uforutsigbart. Fotografiene har som regel en personlig forbindelse – her er både gamle sort/hvitt bilder og nye, digitale filer.

EPOKEN

Wager er født i Sverige, oppvokst i Helsingfors og flyttet til Oslo for 20 år siden. for På 1990-tallet var det en fornyet interesse for dadaismen, surrealismen og bruken av collageteknikken. Rutenettet i modernistisk maleri, med Piet Mondrian som en lederskikkelse, er en klar referanse. Både den analytiske kubismen og surrealismenvar igjen inspirert av Sigmund Freud, med minner og drømmer som selvfølgelige stikkord. Og nettopp jakten på minner er det Wager beskjeftiger seg med.

HISTORIEN BAK BILDET

Hun bruker sine nære omgivelser som utgangspunkt. Utstillingen viser glimt fra Wagers to byer – Oslo og Helsingfors. Grunnleggende møter med mennesker og landskaper er typisk. Hun viser en klar følelsesvarhet, og i Oslo 2.12 trer kvinnen tydelig frem. Samtidig er det noe fragmentert. Hun ruter opp fotografiet hun skal male og viser en skjematisk disponering av billedflaten. Interessen for systematikk er tydelig, og hun bruker rutenettets logikk til å viske ut forskjellen mellom maleri og fotografi.

Wager stiller ut i Galleri K på Skillebekk i Oslo,med malerier i prisklassen 90.000 til 160.000 kroner, frem til 14. desember.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kunstverket», som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kunstverket»-artikler:

Natteliv i Berlin (Emil Nolde)

Stadig i bevegelse (Giske Sigmundstad)

De franske sitroner (Vincent van Gogh)

Å iscenesette seg selv (Marie Sjøvold)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Malerier som hjelper deg å huske

 2. KULTUR

  Ukens kunst: Mellom fotografi og maleri

 3. KULTUR

  Da Bjarne Melgaards nye prosjekt ble kjent, utløste det et ras av henvendelser

 4. KULTUR

  Mari Slaattelid i samtale med Finn Skårderud: – Jeg vil at møtet med bildet skal være minneverdig

 5. KULTUR

  Ukens kunst - Blåtoner inn i sommernatten

 6. KULTUR

  George W. Bush er en overraskende god maler