Norge

De franske sitroner

KUNSTVERKET.Vincent van Gogh (1853-1890)Stilleben med karaffel og sitroner, 1887

Stilleben med karaffel og sitroner, 1887, Van Gogh Museum, Amsterdam

 • Heidi Borud

KUNSTNEREN

Han jaktet stadig på lys, luft og kanskje noen lykkestunder. Vincent van Gogh slutter aldri å bevege det kunstinteresserte publikum verden over. Det viser mottagelsen av det påkostede verket Å skrive livet, som Aschehoug nylig publiserte. Her kan norske lesere bli kjent med billedkunstnerens litterære kvaliteter. Han etterlot seg en stor brevsamling, i tillegg til ca. 2000 kunstverk med motiver som spenner fra dystre selvportretter til lysere stillebensmotiver.

EPOKEN

Ved inngangen til året 1887 er han godt etablert som kunstner i Paris, og blir forsørget av lillebror Theo van Gogh. Vincent har stiftet bekjentskap med kunstnere som Paul Signac, Georges Seurat, Emilie Bernard og ikke minst Paul Gauguin. Det er en periode hvor van Gogh eksperimenterer mye med fargebruken, og han regnes som en av de viktigste forløperne til ekspresjonismen.

HISTORIEN BAK BILDET

Sitronen var et yndet motiv for mange kunstnere på slutten av 1890-tallet, den var faktisk et av franske stillebenskunstneres foretrukne maleriobjekt. De fremste franske sitronistene var Edouard Manet, Henri Matisse og Georges Braque, men også nederlenderen van Gogh brukte sitrusfrukter i flere motiver. Det fargerike Stilleben med karaffel og sitroner er typisk for denne perioden. Bildets kontraster av rødt og grønt spiller opp mot de gule sitronene, og alle fargene reflekteres i vannkaraffelens krystaller. Uttrykksfulle penselstrøk sirkler inn sitronene på det hvite fatet. Mens mange av van Goghs bilder uttrykker hans dype ensomhetsfølelse, er det både glede og livslyst i dette motivet. Han var faktisk så fornøyd med dette bildet at han signerte det på fronten. Det pleide han ikke å gjøre.

 1. Les også

  Vincent van Gogh ville skape kunst til trøst

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kunstverket

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Fotokunstner Per Manings ektefelle gikk bort for et drøyt år siden: – Døden ga meg en kraft til å skape

 2. KULTUR

  Animasjonsfilmen om Van Gogh gjorde vår anmelder svimmel

 3. KULTUR

  Filmanmeldelse: Willem Dafoe gjør en av sine beste roller som van Gogh

 4. KULTUR

  Bekrefter at Nasjonalmuseets maleri av Vincent van Gogh er ekte

 5. REISE

  Innholdet i dette museet i Nice har påvirket den norske kunsthistorien

 6. KULTUR

  435.000 mennesker har sett utstillingene i «+Munch»-serien