Norge

12.000 fanget i dødsfelle i Kobani

Nærmere 12.000 sivile er i livsfare i området rundt den syriske byen Kobani, hevder FNs spesialutsending i Syria.

 • Roar Østgårdsgjelten

Det var lørdag harde gatekamper i Kobani mellom kurdere og opprørere fra Den islamske staten (IS) samtidig som amerikanske jagefly bombet IS-mål i byen.

700 sivile, mange av dem eldre, er fanget inne i byen, ifølge Staffan de Mistura, FNs spesialutsending til Syria.

Nærmere 12.000 sivilie er i livsfare i områdene rundt byen.

Demonstrasjon til støtte for kurderne i Kobani i flere europeiske byer lørdag. Bildet er fra Paris. GONZALO FUENTES, REUTERS/NTB SCANPIX

Over 170.000 syriske kurdere har flyktet til Tyrkia fra kampene rundt Kobani.

Frykter nytt Srebrenica

FNs spesialutsending frykter en gjentagelse av massedrapene i Srebrenica under krigen i Bosnia i 1995.

Der ble mellom 7500 og 8000 bosnjaker (bosniske muslimer) massakrert av bosniskserbiske militære styrker etter at FN hadde erklært byen som «sikker sone».

USA gjennomførte fredag og lørdag seks flyangrep mot IS-styrker nær Kobani, opplyste den amerikanske sentralkommandoen lørdag ettermiddag.

Flyangrepene mot Kobani har pågått i fire dager.

Samtidig har amerikanske og nederlandske fly gjennomførte tre angrep mot IS-mål i Nord-Irak på grensen til Tyrkia.

Flere likvidert

Mens kampene pågår i de kurdiske områdene nord i grenseområdet mellom Irak og Syria, kom det meldinger om at enda en journalist og 12 andre ble likvidert av IS-opprørere i landsbyer nord for Bagdad.

En kameramann fra en lokal TV-stasjon, som ble tatt til fange av IS-opprørere 7. september, skal ha blitt henrettet i den irakske byen Tikrit fredag, ifølge guvernøren i provinsen. Han ga ingen flere detaljer, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Flere journalister er henrettet av IS i grenseområdene mellom Irak og Syria.

Kamper inne i byen

Pressefolk og tyrkiske soldater kan følge med på krigshandlingene inne i Kobani fra den tyrkiske siden av grensen.

Store røyksøyler steg opp og lyden fra skytingen pågikk nesten uavbrutt mens kampene raste sent lørdag ettermiddag, melder en journalist fra Reuters som oppholder i grenseområdet.

Ifølge amerikanske myndigheter kontrollerer opprørere fra Den islamske staten (IS) nesten halve byen.

Flere fronter

Kurdiske militssoldater som forsvarer byen drev lørdag tilbake syv forsøk fra IS-opprørerne på å trenge dypere inn i grensebyen, ifølge kurdiske aktivister.

IS-soldater skal fredag ha erobret det kurdiske hovedkvarteret i byen, melder flere nyhetsbyråer.

Kampene i byen fortsatte natt til lørdag.

IS gjorde et nytt forsøk på å trenge inn i sentrum av byen lørdag morgen. Etter halvannen time med harde kamper med de kurdiske militskrigene, trakk IS-opprørerne seg tilbake, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). De hevder å ha kilder i krigssonen.

Organisasjonen, som overvåker den syriske borgerkrigen, sier de kurdiske styrkene står overfor et uunngåelig nederlag i Kobani hvis Tyrkia ikke åpner grensen for å slippe gjennom frivillige i kampen mot IS.

Selvmordsangrep

Kampene lørdag foregikk på tre fronter sør, vest og øst for byen, sier den kurdiske aktivisten Farhad al-Shami til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Lederen for forsvarsrådet i byen, Ismat Hassan, hevder overfor det kurdiske nyhetsbyrået Welati at krigerne hans lørdag morgen avverget to selvmordsangrep i sentrum av byen.

IS-soldater har beleiret byen i over tre uker. Den er så godt som omringet, bortsett fra en smal korridor til den tyrkiske grensen, ifølge FNs spesialutsending de Mistura.

Tyrkia sier nei

Hittil har myndighetene i Ankara avvist å gripe inn og nekter tyrkiske kurdere som vil delta i forsvaret av Kobani, å krysse grensen.

FN-utsendingen trygler tyrkiske myndigheter om å tillate frivillige som vil kjempe, å krysse grensen inn i Syria.

– Alle må gjøre det de kan for å stoppe dette, sier de Mistura.

En kurdisk militær talsmann i den syriske byen Qamishli, som også er under kurdisk kontroll, sier tusenvis av frivillig står klar til å dra til Kobani for å kjempe hvis Tyrkia åpner en korridor inn til byen.

Ber om flere flyangrep

De kurdiske opprørerne i Kobani ber den USA-ledede koalisjonen om å øke flyangrepene mot IS-styrkene som har festet grepet om byen.

Luftangrepene har påført IS store tap, ifølge en melding fra den største kurdiske væpnede gruppen (YPG) som deltar i kampene i byen. Angrepene har vært mindre effektive de par siste dagen, hevder gruppen.

En talsmann for de kurdiske militære styrkene sier til nyhetsbyrået Reuters at IS har fått forsterkninger av tanks og artilleri ved frontlinjene i byen.

Kampene som pågår i byens gater har gjort det vanskeligere for jagerflyene å sirkle inn og treffe IS-stillinger, ifølge kurderne.

Antallet drept øker

Hittil er 226 kurdiske soldater og 298 IS-soldater drept i kampene i Kobani, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Det totale antallet drepte medregnet sivile er trolig mye høyere, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Kurdere gravla lørdag en soldat som falt i kampene om Kobani. UMIT BEKTAS, REUTERS/NTB SCANPIX

Krigen har utløst dødelige opprør i kurdiske deler av Tyrkia. På tre dager er minst 33 mennesker drept. Tyrkia har en minoritetsbefolkning på 15 millioner kurdere.

Knute på tråden

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyste fredag at myndighetene i Ankara har gått med på å trene og utstyre moderate opposisjonsgrupper i Syria. Dette blir ansett for å være et ytterligere verktøy i president Barack Obamas strategi i kampen mot IS.

I Ankara er den politiske ledelsen fortørnet over antydninger fra Washington om at Tyrkia ikke legger hele sin tyngde i kampen mot IS, men i stedet ønsker en bredere felles aksjon mot styrkene til Syrias president Bashar al-Assad.

Assad-regimet har stilletiende ønsket flyangrepene mot IS velkommen.

Diplomatiet

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier forsøker å overbevise Tyrkia og Iran om at de bør delta i en felles kamp mot IS. Steinmeier kommer til å ta opp dette spørsmålet når han søndag besøker Saudi-Arabia, skriver berlinavisen Tagesspiegel.

FNs spesialutsending de Mistura besøker Russland 21. oktober for samtaler om situasjonen i Syria, opplyser det russiske utenriksdepartementet.

De Mistura, som tok over som Syria-utsending i juli, skal møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Russiske myndigheter sier at de ikke kommer til å støtte forslaget om å opprette en buffersone i Syria langs den tyrkiske grensen, slik Tyrkia ønsker. Et slikt forslag må uansett behandles i FN, påpeker russerne.

 1. Les også

  PKK-medlemmer pågrepet i USA

 2. Les også

  Tyrkia under press for å gjøre mer mot IS

 3. Les også

  Demonstrerte til støtte for kurdere i Syria

 4. Les også

  Mot sikkerhetssone i Syria?

Tykk røyk velter opp fra gatene i Kobani. Flere skuelystne og tyrkiske soldater følger krigshandlingene inne i den syriske byen fra den tyrkiske siden av grensen. UMIT BEKTAS, REUTERS/NTB SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkia åpnet ny front i Syria. Igjen er de inne i kurdiske Kobani

 2. VERDEN

  IS skal ha mistet siste holdepunkt på grensa til Tyrkia

 3. VERDEN

  Her forlater de siste amerikanske soldatene det nordøstlige Syria. Legg merke til emblemet på skulderen.

 4. VERDEN

  Nå slipper også Tyrkia bomber over Syria. Minst 35 skal være drept siste døgn.

 5. VERDEN

  Trodde du at krigen i Syria var over? Nå faller tønnebombene igjen.

 6. VERDEN

  SOHR: Seks syriske soldater drept i trefning med tyrkiske styrker