Se de første bildene fra innsiden av KNM Helge Ingstad etter hevingen
Fregatten KNM Helge Ingstad skal nå lirkes om bord på den nedsenkbare lekteren BOA Brage 33. Det er allerede hentet ut datautstyr fra havaristen.
(Bergens Tidende/ Aftenposten): Havaristen henger nå i de enorme kranene til lekterne Rambiz og Gulliver på Hanøytangen.
Søndag skal den flyttes de syv nautiske milene til Haakonsvern utenfor Bergen.
Seilasen forventes å ta fem timer i slepefart.
De første bildene
Onsdag ettermiddag gikk mannskapet om bord på fregatten ved havaristedet i Hjeltefjorden for aller første gang. 113 av besetningen på 137 som var om bord ulykkesnatten deltar nå i arbeidet med å tømme fregatten for vann.
Jostein Kjernaas (25) og Anita Eide (26) opplevde begge dramaet på fregatten. Eide var blant de første som gikk om bord igjen:
– Det var sterkt å komme inn. Det ligger ting og slenger overalt. Fartøyet er like skittent inni som det er på utsiden, sier Eide til NRK Hordaland.
Har hentet ut datautstyr
Nå har «Helge Ingstad» ligget ved Hanøytangen i nesten et døgn.
I natt har Forsvaret pumpet vann ut av skipet, og vekten er redusert med 630 tonn. Nå skal verdifullt utstyr hentes ut.
– Forsvarsmateriell har en detaljert plan, kategorisert ut ifra hvilke komponenter det haster mest å få ut. Det er 1400 komponenter som skal reddes, sier kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Sandberg i Forsvarsmateriell til bt.no.
Det er allerede hentet ut utstyr, deriblant kretskort.
– Utstyret er lagt i ferskvann, men det er for tidlig å si noe om tilstanden, sier Sandberg.
Dokumenterer for Havarikommisjonen
– Mannskapet undersøkte skipet på innsiden. De hadde kamera på hjelmene og gjorde opptak fra innsiden av skipet, sier Sandberg til BT.
Opptakene skal leveres til Havarikommisjonen og politiet, som skal gå igjennom filmene som en del av etterforskningen.
Det er svært viktig å få dokumentert mest mulig av hvordan det faktisk ser ut om bord før arbeidet med å tømme fregatten for vann fortsetter.
Har trent på forhånd
Da mannskapet gikk om bord, hang skipet fremdeles i kjettingene fra de enorme kranene som sikrer skipet.
Mannskapet hadde på seg redningsdresser og hjelmer, og de hadde med seg oksygenflasker i tilfelle luftkvaliteten var dårlig.
– De har trent på dette, så mannskapet har fått god opplæring før de skal inn, sier Sandberg.
Dette var første gang noen fra fregattmannskapet var på fartøyet etter ulykken, sier hun.
Forsvaret varsler rettslige skritt om KNM Helge Ingstad
Fullt av grønske
Bildene viser at hele skipet er fullt av grønske. Kun radartårnet er uten tydelige merker etter å ha ligget så lenge i fjæresteinene.
Mens skipet fortsatt lå under vann, sjekket en undervannsdrone hvordan skipet var på innsiden. Før mannskapene gikk inn ble det også gjort undersøkelser for å sikre at det var trygt å bevege seg inne i fartøyet.
– Oppdraget har gått etter planen. Fredag fortsetter arbeidet med å tømme fregatten, sier Sandberg.
«Fregatt-turister » over stokk og stein
Selv om folk på Vestlandet er vant til å se plattformer og enorme lektere, valfarter mange nå til Hanøytangen for å få med seg den spektakulære bergingsoperasjonen:
– Fy søren, det er så vilt mye krefter og stål i bevegelse, jeg klarer nesten ikke å styre meg, sier Tomas Stenevik til bt.no.
Sammen med to kamerater har han vasset gjennom myr og mose, klatret bratte berg og buskas med kystfuru som ligger hulter til bulter.
Beskrivende nok startet de turen var stedet Kollevåg, men endelig kan de skue ned mot den enorme oljebasen.