Norsk sak førte til politiaksjon mot overgrep på Filippinene

Den norske mannen er siktet for å ha bestilt live-streaming av seksuelle overgrep mot barn. 65-åringen erkjenner deler av siktelsen mot ham.

I dette rommet skal overgrepene i Filippinene ha foregått.

Over 40 politifolk fra det nasjonale kriminalpolitiet på Filippinene aksjonerte denne helgen mot et miljø på Fillipinene, som Kripos avdekket i forbindelse med etterforskningen av en 65 år gammel mann fra Hordaland.

Tirsdag er representanter fra Kripos og mannens forsvarer Gisle Didriksen på Fillipinene. Der gjøres det bevisopptak. Blant annet blir flere barn og voksne avhørt, får Aftenposten opplyst.

Kripos har etterforsket saken siden september 2015, etter å ha tatt over saken fra Hordaland politidistrikt.

Den norske 65-åringen er siktet for å ha bestilt live-streaming av seksuelle overgrep av filippinske barn, skriver Kripos i en pressemelding.

«På bakgrunn av etterforskningen har politiet på Filippinene nå pågrepet to personer og tatt hånd om seks barn», skriver Kripos.

Over 40 politifolk fra det nasjonale kriminalpolitiet NBI, tilsvarende Kripos, på Filippinene aksjonerte lørdag 23. april mot et miljø som Kripos avdekket i forbindelse med etterforskningen her.

Kripos på Filippinene

En etterforskningsleder og en etterforsker fra Kripos deltok i aksjonen på Filippinene sammen med en statsadvokat fra Det nasjonale statsadvokatembetet og en koordinator fra Interpol-kontoret på Kripos.

Under aksjonen på Filippinene ble to voksne personer pågrepet av NBI. Disse er nå siktet for å ha stått bak liveoverførigen av overgrepene, skriver Kripos.

Det ble under aksjonen også funnet seks barn i alderen ni til 17 år. De er tatt hånd om av myndighetene på Filippinene.

I den norske etterforskningen er en 65 år gammel mann fra Hordaland varetektsfengslet. Han har sittet i varetekt siden august i fjor.

I kjennelsene fra Bergen tingrett blir varetektsfengslingen av ham begrunnet med gjentakelsesfare og bevisforspillelsesfare.

Erkjenner deler av siktelsen

Ifølge siktelsen har han med truende adferd over internett fått barn på Filippinene til å ha seksuell omgang med andre barn eller å ha utført tilsvarende handlinger med seg selv.

Overgrepene ble direkteoverført på internett.

65-åringens forsvarer Gisle Didriksen sier hans klient erkjenner deler av siktelsen mot ham.

— Min klient erkjenner at han har vært deltakende i forbindelse med film som her tatt opp i Filipinene, men nekter for at han har utvist en atferd av truende karakter, sier han til Aftenposten.

Didriksen ønsker ikke å gå inn i detaljene i forklaringen til hans klient.

Som selv å utføre overgrepene

I loven er dette sidestilt med å utføre egne overgrep. Siktede har også produsert videoer av overgrepene og delt disse med norske barn.

Han er også siktet for grov menneskehandel, skriver Kripos.

I den norske etterforskningen er rundt 30 norske barn avhørt.

— Liveoverføring av overgrep er noe vi har sett på med stor bekymring. Vi er glade for det gode samarbeidet med filippinsk politi. Slik det ser ut nå har man gjennom denne aksjonen reddet flere barn fra pågående overgrep, sier sjef Kripos Ketil Haukaas i pressemeldingen.

Etter det Aftenposten kjenner ble 65-åringen i 2013 dømt for å ha vært i bestittelse av nærmere 95.000 bilder og ca. 725 filmer som skildrer seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn. Han ble da dømt til ti måneders fengsel, der halve straffen ble gjort betinget.