Norge

Nye bomringer i Oslo og Bergen er utsatt

Utsettelsen er inntil tre måneder og skyldes forsinkelser i leveransen av bomutstyr.

I september kjørte 150 biler i 20 km/t på E18 fra Sandvika og inn til Oslo i protest mot nye bomringer.
 • Thea Storøy Elnan
  Thea Storøy Elnan
  Journalist

I mars 2019 skulle egentlig Oslo og Akershus få 53 nye bomstasjoner, de fleste av dem langs Ring 2. Men nå melder Statens vegvesen i en pressemelding at bomprosjektene i Oslo og Bergen vil bli inntil 3 måneder forsinket.

Årsaken er ifølge leverandøren EFKON en forsinket utstyrsleveranse av sensorbokser.

Forsinkelsen medfører en utsettelse av igangsettingen av bompengeinnkreving fra de nye bomstasjonene i Oslo.

 • Les også: Her er prisene i de nye bomringene i Oslo

– Ergerlig

Prosjektleder i Statens vegvesen, Anne Grethe Nordahl, synes forsinkelsen er trist og ergerlig.

– Vi har holdt stram fremdrift og var i rute helt frem til fredag, da vi fikk beskjed om forsinkelsen og at vi har en leverandør som ikke kan levere. Vi i Veivesenet synes ikke dette er greit, sier hun til Aftenposten.

Veivesenet vil følge dette opp tett.

– Beklagelig

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, uttaler i en pressemelding at hun synes forsinkelsen er beklagelig.

– Denne uken er luftforurensningen i Oslo igjen høy, og folk med astma og luftveislidelser må holde seg unna forurensede områder. Et bredt politisk flertall inkludert Høyre, Venstre og KrF i Oslo bystyre og et enstemmig Storting står bak Oslopakke 3, og vi forventer at samferdselsministeren og Veivesenet nå gjør alt de kan for at dette raskt kommer i orden, sier hun.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Forsinkelsen vil medføre at Oslo mister nesten 100 millioner i måneden til å styrke kollektiv- og sykkeltilbudet i Oslo og Akershus, ifølge Berg.

Aksjonerte mot bomring

Nyheten om de nye bommene ble ikke varmt mottatt av alle da nyheten ble kjent. I september kjørte 150 biler i sneglefart på E18 fra Sandvika og inn til Oslo i protest mot den nye bomringen.

– Det er hårreisende hvordan politikerne behandler bilister. Politikerne flår oss og hører ikke på den vanlige mannen i gaten. Ikke alle har sykkel, sa Turid Rosendal, en av aktivistene, til Aftenposten før aksjonen.

«Nok er nok» var et slagord som gikk igjen på flere av bilene som aksjonerte mot bomringen i september.

I et intervju med Aftenposten i oktober mente Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at innføring av bompenger i mars ville påvirke valget i september «mye».

En forsinkelse på tre måneder betyr at bomringen kommer på plass i starten av juni, bare noen måneder før Oslo-borgerne skal velge nytt byråd.

Les mer om

 1. Bompenger
 2. Samferdsel
 3. Oslo
 4. Raymond Johansen
 5. E18
 6. Oslopakke 3
 7. Bil