Norge

Flere kommuner vurderer å innføre turistskatt

Kommuner som har noen av Norges mest besøkte turistmål, vurderer å innføre turistskatt. Hvordan skatten skal innkreves, er fortsatt uklart.

Nordkapplatået i Nordkapp kommune har 400.000 besøkende hvert år. Kommunen vurderer å innføre turistskatt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix

 • NTB

Seks kommuner i Lofoten i Nordland, Nordkapp kommune i Finnmark, Stranda kommune i Møre og Romsdal og Stryn kommune i Sogn og Fjordane vurderer å innføre turistskatt, skriver Klassekampen.

 • Allemannsretten kan bli del av Grunnloven

– Vi har i dag utgifter på turistene, og må ha høy beredskap i helsevesenet, brann og søppelhåndtering. Vi trenger også midler for å etablere fellesordninger, offentlige toaletter og vi vil gjerne pynte litt i kommunen for å fremstå som hyggelige og imøtekommende, sier ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune.

Kommunen, hvor det kjente Nordkapplatået ligger, har 400.000 besøkende hvert år.

Stortinget vedtok i fjor å ikke innføre en nasjonal turistskatt, men åpnet for at regioner og kommuner kunne innføre lokale ordninger. Hvordan turistskatten skal innkreves, er fortsatt uklart.

Kommunene vurderer ifølge avisen innfartsåren til landet, som for eksempel flyplassene eller kaiene der ferjer og cruiseskip anløper.

Daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten velger å kalle det en «besøksavgift», og tror at en slik avgift vil gjøre det lettere å legge til rette for turisme.

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Nordkapplatået forblir gratis for besøkende

 2. POLITIKK
  Publisert:

  SV og Senterpartiet varsler omkamp om Nordkapplatået

 3. NORGE
  Publisert:

  De strømmer til fjorder, fjell og nordlys. Nå vil lokalbefolkningen at turistene skal betale skatt.

 4. NORGE
  Publisert:

  Olav Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister

 5. NORGE
  Publisert:

  Vil ha turistskatt på surfestrand

 6. NORGE
  Publisert:

  Nordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap