Ber folk holde seg unna oversvømt Glomma

NVE ber folk holde seg unna Glomma, som har flommet over. To personer er evakuert og flere isolert som følge av flommen.

Isgang har ført til oversvømmelse langs Glomma ved Hanestad i Østerdalen søndag ettermiddag. Rørosbanen er stengt for togtrafikk mellom Alvdal og Hanestad på grunn av den høye vannstanden.

Et redningshelikopter er satt inn for å evakuere de åtte personene som sitter isolert i Rendalen i Hedmark på grunn av flommen, skriver Østlendingen.

Ved 15-tiden ble beboere på fire gårder nord for Hanestad i Hedmark evakuert. Gårdene ble isolert på grunn av store vannmengder.

Vannstanden vil trolig øke litt til i løpet av søndag, men i natt og mandag vil den trolig bli litt lavere, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– I morgen er det varslet litt kaldere vær, sa til tross for at det er varslet litt nedbør i morgen ettermiddag, ser det ut til at det blir litt mindre vannføring, sier vakthavende hydrolog Ingeborg Krøgli til Aftenposten.

Store is- og vannmasser i Glomma nord for Hanestad i Rendalen søndag .

Ispropp gir oversvømmelser

Ifølge øyenvitner i området skal det være en flere kilometer lang ispropp i Glomma fra Hanestad og nordover, melder Østlendingen. Kombinert med smeltevann er det det som skaper problemer, ifølge NVE.

– Det er is ned til Rena. Folk nedenfor isproppen nord for Hanestad bør holde avstand til Glomma. Hvis proppen løsner, kan det bli mye vann nedover elva, sier fungerende regionsjef Paul Christen Røhr i NVE.

– Isen løsner fra breddene, og den blir så med vannet ned elven. Det går vanligvis fint om ikke det tetter seg, slik det har gjort nå. Det blir en kø med isblokker i elven som kan strekke seg over kilometer. Vannet som likevel skal nedover, stopper da opp, og elven går over sine bredder, forklarer Krøgli.

Rørosbanen er stengt for togtrafikk mellom Alvdal og Hanestad grunnet stor vannføring og isgang i Glomma, opplyser Bane Nor tidlig søndag ettermiddag.

Stengte veier i Trøndelag

I Trøndelag har flommen flere steder fått konsekvenser.

– Flere boliger er blitt veiløse på grunn av flommen, forteller Kjetil Langeng til Adresseavisen. Han sier det er ufremkommelig på veien som ligger under vann i Overhalla.

Det er elven Namsen som har flommet over. Mye regnvann kombinert med is i elven fører til oversvømmelsen.

Flommen har stengt Fylkesvei 7040 i Trøndelag og gjort disse boligene veiløse.

Flomvakten ved NVE opplyser at det er sendt beredskap til en målestasjon i nærheten av der isproppen i elven begynner, for å følge situasjonen.

Regn og issmelting gir økt vannstand i flere elver og vann i Trøndelag, , noe som gjør at flere veier er stengt.

Flomvarsel også på Østlandet

Det er for tiden gult farenivå for flom på deler av Østlandet og i Telemark, ifølge NVEs varslingsside Varsom.no.

– Det vil smelte litt mer i dag, men ikke så mye som det har gjort. Vi venter at det vil roe seg i løpet av morgendagen, opplyser flomvakten hos NVE om situasjonen på Østlandet.

Varselet for Agder er nedgradert fra gult til grønt.

– Har fryseren full

– Hvis jeg er heldig kommer jeg kanskje ut med traktor, sier Per Kristian Homstad til Adressa. Han er sauebonde og veiløs på grunn av isproppen som blokkerer for vannet i Namsen.

– Det rammer stort sett hvert eneste år, så vi er forberedt, sier han og forteller at de har handlet inn mat til seg selv og fôr til dyrene.

– Vi har fryseren full og kan greie oss i mange dager. Men jeg hadde ikke kommet meg på arbeid dersom jeg måtte det, sier bonden.

– Følger situasjonen tett

Operasjonsleder Stig-Roger Olsen i Trøndelag politidistrikt forteller til Adresseavisen at de stadig vekk får meldinger fra publikum om ispropper og isflak.

– Mange ønsker å informere oss, men de er ikke spesielt bekymret. Vi har sendt en patrulje til Ranembrua i Overhalla, og vi har også snakket med teknisk vakt i kommunen som sier at de følger situasjonen tett, forteller Olsen.

Han tror det kan være en del småveier som er oversvømt, men foreløpig har det ikke vært nødvendig for politiet å evakuere noen.