Norge

Helsedirektoratet vil avskaffe pappvin

Helsedirektoratet ønsker å forby store vinkartonger og mener det vil kunne redusere nordmenns alkoholforbruk. Regjeringen mener forslaget er uaktuelt.

Helsedirektoratets forslag om å forby salg av vin i treliterskartonger møter motstand. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB

– Hvis man har en åpnet treliter i skapet, er det lettere å ta et glass vin enn hvis man må åpne en flaske, sier folkehelsedirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NRK.

Direktoratet viser til at alkohol er en risikofaktor for flere sykdommer og mener det vil føre til lavere forbruk om Vinmonopolet ikke selger de store forpakningene.

– Vi har blant annet sett på hva de har gjort i Australia hvor de selger maks enliterstørrelser. Der så man at man reduserte alkoholinntaket ganske mye, og det er verdt å se på erfaringene deres, sier Granlund.

Forslaget fremmes i en rapport som er bestilt av Helsedepartementet før de skal legge fram en ny folkehelsemelding.

– Korka

Men Helsedirektoratets ønske blir imidlertid blankt avvist av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

– Det er fullstendig uaktuelt for regjeringen å forby pappvin. Det vil derfor ikke komme et forbud mot dette i folkehelsemeldingen, sier Michaelsen til NTB.

Helsepolitisk talsmann i Høyre Sveinung Stensland reagerer også på forlaget, og mener det minner mest om en formynderstat.

– Forslaget er korka, og det bør tørkes. Vi må ha legitimitet for en streng alkoholpolitikk, men det må ikke bikke over til at vi blir en formynderstat, sier Stensland.

Pappvin til ferier

I fjor utgjorde vin i pappkartonger 42 prosent av omsetningen på Vinmonopolet. Særlig selges det mye pappvin før høytider og ferier, opplyser kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet. Han tror ikke forbud vil gi nedgang i vinforbruket.

– Vi tror det vil føre til en kraftig økning av salg av vin på flaske, og vi tror også grensehandelen vil øke, sier han til NRK.

Les også

  1. Abort. Barnetrygd. Rusreform. Asyl. Pelsdyr. Elbil-fordeler. Bompenger. Slik ble kompromissene.

  2. Frps stortingsgruppe brukte 26.900 kroner per person på fest og moro. Det er 57 ganger mer enn statsansatte får bruke.

  3. Oslo setter maksgrense på mat og alkohol i arbeidstiden: 1723 kroner

  4. Vinskolen: Vinlotteri handler ikke om vin, men overraskelse og forventning

Les mer om

  1. Alkohol
  2. Vinmonopolet
  3. Helsedirektoratet
  4. Mat og drikke
  5. Vin