Oktay Dahl mener Hussain misbruker ytringsfriheten

Tidligere stortingsrepresentant André Oktay Dahl reagerer sterkt på at Hussain ble frifunnet for Facebook-uttalelsen om homofile.

Tidligere stortingsrepresentant André Oktay Dahl reagerer sterkt på at Ubaydullah Hussain i forrige uke ble frifunnet for en uttalelse på Facebook hvor han oppfordret til steining av Amal Aden.

Ubaydullah Hussain ble i forrige uke frikjent for å ha skrevet at homofile bør steines til døde.

Uttalelsen Hussain ble frikjent for kom etter at samfunnsdebattant Amal Aden ble slått ned på åpen gate i Oslo.

«De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden. Måtte Allah SWT ta vare på våres mødre som kjemper for Haq og vekke oss brødre som sover!!!», skrev Hussain på Facebook.

— Misbruker ytringsfriheten

André Oktay Dahl er jurist og tidligere stortingsrepresentant for Høyre. Han har lenge vært åpen om sin homofile legning, og reagerer på at Hussain ble frifunnet for ytringene.

— Dette viser at det skal mye til for å bli dømt for hatkriminalitet mot homofile i Norge, sier Oktay Dahl, som i dag jobber som rådgiver i PR-byrået Gambit Hill + Knowlton.

Han presiserer at han ikke har lest dommen, og understreker at han har respekt for det norske rettssystemet og domstolene, men er samtidig opprørt over at det han mener er misbruk av ytringsfriheten ikke blir slått hardere ned på.

- Han bruker ytringsfriheten som unnskyldning for å verne seg selv. Jeg synes at han, og andre som har samme meninger som ham, burde ta første og beste fly til det stedet de mener er paradis på jord, og det er tydeligvis ikke Norge.

— Hussain representerer heldigvis en kun liten del av det som i all hovedsak er gode, moderate muslimer som lever i Norge. Jeg håper at andre muslimer nå i større grad begynner å bruke den ytringsfriheten han misbruker, sier Oktay Dahl, som også har sittet i Justiskomiteen på Stortinget.

Tror ikke på Hussain

Hussain forklarte selv at han tok vekk uttalelsen fordi at han først hadde misforstått, og trodde at voldsepisoden hadde skjedd i et annet land, som levde etter andre lover. Det tror ikke den tidligere André Oktay Dahl på.

— Jeg tror ikke på ham når han sier at han ikke har visst i hvilken kontekst han uttalte seg i. Jeg tror dette er et utslag av bevisst erindringsforskyvning som han bruker for å slippe unna et strafferettslig ansvar, og jeg frykter at det vil bli en høyere terskel for modige kvinner som ville følge i Amal Adens fotspor til å stå frem i offentligheten, sier han.

- Feig

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) håper at dommen blir anket.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) skjønner godt at samfunnsdebattanter blir redde om dommen mot Ubaydullah Hussain blir stående.

— Om den blir stående, så lurer jeg på hva slags rettsvern vi har mot hatefulle ytringer, sier Andersen.

— Når jeg leser det han skriver, så er det en direkte oppfordring til drap. Han gikk inn og slettet det etterpå, han er så feig at han ikke tør stå for det en gang, sier Andersen til Aftenposten.

- Det er en terrormetode som blir brukt for å kontrollere andre. Det skal skremme vannet av folk. Hvis det blir slik at det å oppfordre til steining ikke gir beskyttelse under loven, så mener jeg at vi må se på loven, sier Andersen.

Blir redd

SV-politikeren sier at det nå er veldig viktig å verne om dem som bruker stemmen sin i offentligheten.

— Hvis denne dommen blir rettskraftig blir jeg redd, og jeg skjønner virkelig at de som blir truet er redde. Hvordan skal de vite at trusselen er tomme ord?

Hun tror ikke det er nok å ta debatten med personer som kommer med hatefulle ytringer.

— Vi må ta skapt til motmæle mot disse ideene, men er det nok? Jeg tror ikke at det er nok for å gjøre livet levelig for de som utsettes for hatet og truslene, sier Andersen.

Trolig ingen anke

Advokat John Christian Elden er Hussains forsvarer i saken. Han påpeker at Amal Aden aldri anmeldte Hussains ytringer på Facebook.

— Jeg regner med at de som uttaler seg mener at de som uttalte at de mente Anders Breivik burde ha dødsstraff også bør straffes, og tillater meg det retoriske spørsmål om hvilke meninger som bør være ulovlige i Norge. Amal Aden har aldri anmeldt noe, så debatten virker noe kunstig. Men nettopp det at vi tillater en slik debatt kjennetegner det norske demokratiet, skriver Elden i en SMS til Aftenposten.

Advokaten sier at dommen, hvor hans klient ble dømt til 120 dagers fengsel for grove trusler og hatefulle ytringer, sannsyligvis ikke blir anket.

- Det er lite trolig at det blir noen anke herfra da vi fikk rettens medhold i de viktigste spørsmålene, men vi avventer endelig avgjørelse til ankefristen utløper, opplyser Elden.

Advokat roser dommen

Samfunnsdebattant, legestudent og spaltist i Aftenposten, Mina Adampur reagerer også på at Hussain ble frikjent i dommen som ikke ennå er rettskraftig.

— Det er veldig mange unge stemmer der ute, som jeg håper ikke blir skremt fra å ytre seg. Ubaydullah Hussain har kommet med hatefulle ytringer gjentatte ganger, og han må stå for dem i retten, sier Mina Adampour.

— Man savner rettens begrunnelse når det gjelder Hussains uaktsomhet. Ellers er det en veldig konkret vurdering av om det er lov å si generelt at homofile bør steines i land hvor slike lover gjelder. Retten har tydeligvis ment at man da går fri, mens det er noe annet å si at lesbiske i Norge bør steines, sier Wessel-Aas.