Mann skutt og drept i Oslo

En mann ble natt til mandag skutt og drept på Grünerløkka i Oslo, en annen ble såret av streifskudd. To menn er nå siktet for drap.

Krimteknikere jobbet på åstedet i morgentimene mandag.
  • Olav Røli

Skuddofferet er en mann av somalisk opprinnelse i begynnelsen av 20-årene.

Politiet hadde ved 12.30-tiden mandag ikke fått bekreftet hans identitet, og kunne derfor ikke si mer om mannen.

— Men vi har en klar formening om hvem det er, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt.Alle involverte i saken skal ha hatt kjennskap til hverandre, og ifølge politiinspektør Rohde kan det se ut som om det har vært et oppgjør mellom enkeltpersoner.

— Motivet er foreløpig ukjent, sier Rohde.Vil ikke ha forsvarer

En av de siktede, en somalier i begynnelsen av 20-årene, skal ha meldt seg for politiet 07.40 i morges.- Han er siktet for drap eller medvirkning til drap, sier vaktleder Jon Rune Lande ved sentralvakten i Oslo til Aftenposten.no.Vedkommende er nå i avhør hos politiet. Somalieren har ikke ønsket bistand fra advokat.- Gjentatte ganger har vi tilbudt ham advokat, men dette har han ikke ønsket. Han forklarer seg nå uten forsvarer til stede, sier Rohde. Hun ønsker ikke å kommentere hva den siktede så langt har forklart i avhør.

Jager flere

Politiet jakter ytterligere en navngitt person i forbindelse med drapet på Øvre Grünerløkka. Også han er i begynnelsen av 20-årene og av somalisk opprinnelse.- Han har samme status. Siktet for drap eller medvirking til drap, sier Lande.Politiinspektør Rohde ville på pressekonferansen nå i ettermiddag ikke kommentere den siktedes status.

— Vi driver kartlegging, og kan ikke kommentere noe ytterligere om hans status, sier Rohde.Ifølge Rohde er denne personen ikke ansett å være farlig, til tross for at han muligens er bevæpnet. - Vi har ingen grunn til å tro at det var tilfeldige personer som ble rammet av skytingen i dag, sier hun.

Hørte skudd

Klokken 03.34 i natt fikk politiet melding om skyting i en liten park på Øvre Grünerløkka i Oslo, nærmere bestemt i Holts gate. Det var beboere i området som hørte skudd og ringte politiet.

— Da politiet kom til stedet fant vi en livløs person. Han ble fraktet til Ullevål universitetssykehus, men ble erklært død kort tid etter. En annen person ble truffet av et streifskudd i armen, men er ikke alvorlig skadet, sier vaktleder ved sentralvakten i Oslo, Per Olav Utgaard til Aftenposten.no.

Tre møtte to

Utgaard sier til TV2 Nyhetskanalen at tre afrikanere skal ha møtt to andre afrikanere i parken der skytingen skjedde. Plutselig skal en av dem ha trukket frem et håndvåpen og begynt å skyte.Christer Rønning Austad (28) fulgte dramaet fra stuevinduet.- Jeg hørte en rekke skudd, mellom seks og åtte stykker. Jeg satt inne i leiligheten. Etterpå var det noen som løp etter hverandre. - Jeg åpnet vinduet og kikket ut. Jeg hørte en rope «du har skutt kompisen min», eller «driver du og skyter kompisen min», sier Austad til Dagbladet.no.

Øyenvitner

To gjerningsmenn ble sett løpende i hver sin retning etter drapet, og politiet jager nå i morgentimene en av disse. Den andre skal som sagt ha meldt seg for politiet litt før klokken 08.00. Av hensyn til etterforskningen ønsker politiet ikke å si noe om den etterlyste personen. - Det var øyenvitner på stedet og vi har en rimelig god forståelse av hva som skjedde på utsiden av Holts gate, sier Utgaard.

Uklart motiv

Vaktlederen ønsker ikke å opplyse om offeret ble truffet av flere skudd, men bekrefter at det er brukt håndvåpen. Alle de involverte skal være av afrikansk opprinnelse. Ingen skal ha tilknytning til området der skytingen skjedde.- Vi vet ikke foranledningen til skytingen. Politiet har heller ingen informasjon om at det skal være rivalisering i noen miljøer, sier Utgaard.

- Forfulgt

Et øyenvitne sier til VG Nett at offeret ble forfulgt forut for skytingen.- Jeg hørte mellom seks og åtte skudd. De løp etter mannen inn i parken, der han segnet om. Deretter løp to menn fra stedet, sier vedkommende.

Politiet har markert i alt ni spor rundt stedet mannen ble funnet drept.