Norge

Nå øver Putin atomkrig med 400 atomvåpen. Men bli ikke redd av den grunn

De russiske atomvåpenstyrkene starter nå den største atomvåpenøvelsen siden Sovjetunionens fall.

I dette bildet fra en anonym fotograf i 2001 titter russiske offiserer ned i en åpen rakettsilo med en interkontinental rakett. Siden den gang har Putin brukt enorme summer på de russiske atomvåpen-styrkene. Foto: Anonymous

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

400 atomvåpen bemannet av 4000 soldater i Russlands strategiske rakettstyrkene skal være med på øvelsen, ifølge en rapport fra det russiske forsvarsdepartementet.

Dette er første gang Russland øver sine nyeste datasystemer i kommando— og stabsleddene.

Øvelsen gjennomføres i Irkutsk-divisjonen i det russiske rakettforsvaret i Sibir i det østlige Russland. Den kommer kort tid etter at russerne testet atomvåpenangrep fra ubåter i Barentshavet.

"Vi øver på et helt nytt nivå", skryter det russiske forsvarsdepartementet i en rapport om atomøvelsen.

PR-krig med atomvåpen

A Topol-atomrakett under øvelse 250 kilometer nord for Moskva i 2005. De mobile atomrakettene er en viktig del av de russiske atomrakettene. Det er særlig slike våpen som blir testet når russerne nå gjennomfører det de hevder er sin største atomvåpen-test. Foto: Vladimir Rodionov

— Dette er de største øvelsene av denne typen i de russiske strategiske rakettstyrkene, heter det i rapporten ifølge Interfax.Atomstyrkene i Irkutsk-divisjonen er utstyrt med de mobile Topol-systemene, som kan flyttes rundt i gigantiske lastebiler.

"Øvelsene har til hensikt å øve oppgaver og oppdrag, inkludert høy alarm, manøvrering i kamppatruljer og avskrekking av sabotasje- og rekognoseringsgrupper og presisjonsstyre angrep fra en stimulert fiende".

Russerne øver også på å kunne bruke atomvåpnene selv om de er under angrep eller utsatt for elektronisk krigføring. I tillegg skal russerne øve i å kamuflere de mobile rakettsystemene. Spesialstyrker skal simulere sabotører, som forsøker å slå ut de russiske atomvåpnene Det er ikke James Bond. Det er bare Putin:

Les også

Krigsrommet til Putin er som hentet fra en Agent 007- film

Tidligere rakett-sjef:— Ikke overdramatiser dette

Med fanfarer og flagg annonserte president Vladimir Putin at Russland i fjor fikk 40 nye interkontinentale kjernefysiske raketter i sitt atomvåpenarsenal. Foto: Ivan Sekretarev

Dette er den siste i en rekke av øvelser som får stor medieoppmerksomhet i Russland. Atomrakettene brukes i den pågående propagandakrigen — både innad og utad.Men selv om Putin bruker enorme summer på nye raketter og øvelser, avdramatiseres dette fra flere hold i Vesten og NATO.

Fra vestlig hold kan det faktisk være en fordel at russerne lærer seg å håndtere sine dommedagsvåpen:

- Alle land med komplekst militært utstyr må teste dette. Vi kan ikke bry oss for mye om dette, sier den tidligere nestsjefen i det nord-amerikanske rakettforsvaret, general Ken Pennie til Radio Canada.

— Deler av dette er hva folk vil kalle å vise seg frem og få det internasjonale samfunnet til å anerkjenne at Russland har en stemme og bør bli hørt.

For Putin er det også viktig for å overbevise russerne om de får noe igjen for de enorme summene som brukes på militære kostnader, selv om landet er midt i en økonomisk krise.

Først lot Jeltsin og Putin russerne bli ranet av oligark-pappaene:

Les også

Få tar oligarkbarna over. Det er ikke noe pent syn.

Slik lager Russland et fiendebilde av oss:

Les også

NATO og USA fremstilles som trussel mot Russlands eksistens

— Større fare for atomkrig enn siden 80-tallet

I dette bildet fra en anonym fotograf i 2001 titter russiske offiserer ned i en åpen rakettsilo med en interkontinental rakett. Siden den gang har Putin brukt enorme summer på de russiske atomvåpen-styrkene. Foto: Anonymous

Andre advarer mot at atomvåpensatsingen øker risikoen for krig.Som følge av at Russland er underlegne USA og NATO i konvensjonelle styrker, antall soldater og jagerfly, kan russernes terskel være lavere for bruk av atomvåpen i en regional konflikt.

— Russland kan forberede seg på bruke atomvåpen om nødvendig for å unngå å tape en regional krig med NATO, skriver professor Matthew Kroenig i en rapport fra Atlantisk råd.

Ifølge anonyme kilder i Kreml, som den amerikanskegravejournalisten Robert Perrysiterer, har russerne allerede truet Tyrkias president Erdogan med å bruke kjernefysiske våpen mot tyrkerne tor å beskytte russernes militærbaser i Syria.

Vi får håprePutin har kontroll på atomvåpene. Men har kontroll på sin diktator?

Les også

Nå får også norske og svenske journalister rundhjuling i Russland

Slik er Putins atomvåpen-styrker

Russlands president Vladimir Putin på møte i Kreml med den russiske forsvarsledelsen. Foto: Alexei Druzhinin

Russlands atomvåpen består av 12 rakett-divisjoner på til sammen 60.000 soldater under mottoet "det er vår jobb å forsvare fedrelandet".Russland har brukt store ressurser på å utvikle et nytt integrert, automatisk kampkontroll-systemer for rakettstyrkene.

Det nye kontrollsystemet skal tas i bruk i løpet av året, og vil spille en avgjørende rolle i å styre de kjernefysiske rakettsystemene i flere årtier fremover, skriver Interfax.

De som sitter med fingeren på knappen, skal kunne gi kommandoer direkte til rakettutskytningssystemene, selv om man er under atomangrep eller elektroniske systemer er slått ut.

 1. Les også

  Russisk atomubåt testet atomraketter i Barentshavet i morges

 2. Les også

  Her er Putins nye plan. Han tror NATO og USA er ute etter Russland.

 3. Les også

  Atombomben de elsker – og som forandret vår verden for alltid

 4. Les også

  Russland: Her er bevisene våre mot Tyrkia

 5. Les også

  Putins nye krigsrom er som hentet fra en James Bond-film. Herfra skal russerne lede fremtidens kriger

 6. Les også

  Putin vil ha kvinner til å føde. Russlands fremtid står på spill.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Putin og Trump moderniserer sine atomvåpen. Men ingen av dem har råd til et nytt våpenkappløp.

 2. VERDEN
  Publisert:

  NATO ønsker ny avtale med Russland om varsling av militærøvelser. Frykter at krig startes på grunn av misforståelser

 3. VERDEN
  Publisert:

  Russerne øver mer krig i Barentshavet - og lover nye supervåpen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kan Russland invadere Nord-Norge? – Vi har ikke en sjanse, svarer russerne.

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Teknologisk utvikling har gjort paragrafene i de gamle nedrustningsavtalene utdaterte

 6. VERDEN
  Publisert:

  Her er det russiske «supervåpenet» som utløser frykt utenfor norskekysten. Spørsmålet er om det er en bløff.