Norsk imam inn på teppet i moskéstyret etter støttedemo for drapsmann i Pakistan
For andre gang har en Oslo-imam holdt appell under en demonstrasjon for drapsmannen til en pakistansk guvernør, nå senest i Pakistan. Moskeen tar det opp i styret.
— Vi kommer til å ta dette opp i styret, og vi vil spørre imam Shah hvorfor han deltok på denne demontrasjonen, sier styreleder Ghulam Sarwar i Jamaat E-Ahle-Sunnat i Oslo.
— Moskeen tar avstand fra støttemarkeringen, Qadri ble dømt av retten i Pakistan, det må vi godta, sier Sarwar.
Han presiserer at imam Nehmat Ali Shahs deltagelse i støttedemonstrasjoner for Mumtaz Qadri ikke har noe med moskeen å gjøre.
Qadri bledømt til døden i Pakistan, og 29. februar henrettet, for drapet på guvernøren Salman Taseer som var kritisk til blasfemilovene i landet.
I denne videoen ser du imam Nehmat Ali Shah delta på støttemarkeringen for Mumtaz Qadri i Rawalpindi i Pakistan:
Drepte liberal guvernør
Henrettelsen av Qadri utløste voldsomme demonstrasjoner for ham i Pakistan, hvor over 100 000 personer deltok. Men også i Oslo fikk drapsmannen støtte.
Blasfemilovene
Imam Shah var også en av dem som holdt appell søndag 6. mars da over 100 muslimer, de aller fleste med bakgrunn fra Pakistan, demonstrerte utenfor den pakistanske ambassaden på Frogner i Oslo. Organisasjonen Muslim Education and Welfare Forum var initiativtager til demonstrasjonen. Den ledes av imam Shahs svigersønn, Syed Farasat Ali Bukhari.Guvernør Salman Taseer ble skutt og drept av sin livvakt, Mumtaz Qadri, fordi han hadde tatt til orde for å lempe på blasfemilovene i Pakistan.
Taseer var også sterkt engasjert i saken til Asia Bibi som ble dødsdømt for blasfemi etter at hun skal ha fornærmet profet Mohammed i en krangel med muslimske kvinner.
- Taseers sønn skrev dette innlegget i The New York Times etter at hans fars drapsmann ble hyllet av tusenvis.
Søndag var det altså andre gang at imamen i Oslo-moskeen Jamaat E-Ahle E Sunnat, Nehmat Ali Shah, deltok på en støttemarkering for drapsmannen.Det skjedde i Rawalpindi i Pakistan hvor rundt 25.000 personer skal ha deltatt.
En video som er lagt ut på sosiale medier viser Oslo-imamen sittende i stekende varme sammen med mange andre menn på en stor scene. Bak dem henger et enormt banner med bilde av den nå henrettede Mumtaz Qadir, og med en tekst som forteller at arrangementet er en støttemarkering for Qadri.
Den norske imamen blir introdusert, og Shah går frem til talerstolen og mikrofonen. Der, foran tusenvis av mennesker i Liaqat Bagh-parken i Rawalpindi, holder han en engasjert appell — han løfter den ene armen for å understreke det han sier.
Han lovpriser de fremmøtte, og oppfordrer dem alle til å stå sammen.
Opptøyer
Støttemarkeringen utviklet seg til opptøyer, og en del demonstranter forflyttet seg fra Rawalpindi til nabobyen Islamabad. Tirsdag kveld har den, ifølge BBC og pakistanske medier, utviklet seg til en sitt-ned-aksjon utenfor parlamentet i hovedstaden Islamabad.
Igjen har den norske imamens deltagelse i en markering for mannen som drepte den liberale, pakistanske guvernøren, vakt reaksjoner i sosiale medier.
Det har styreleder Ghulam Sarwar fått med seg. Men han har ennå ikke snakket med imam Shah som fortsatt er i Pakistan. Sarwar sier at styret vil snakke med Shah så fort han er tilbake i Norge neste uke.
- Noen utenlandske lærde som er blitt invitert til Norge, står for dette:«Konevold er en privatsak», «Flerkoneri tillatt», «HIV er en straff fra Allah» og dødsstraff for homofili og utroskap
- Vi i Jamaat-moskeen tar avstand fra demonstrasjonen for Mumtas Qadri, sier Sarwar til Aftenposten.
— Jeg kan ikke si noe mer før jeg har snakket med ham. Det eneste jeg kan si er at styret tar avstand fra dette. Så lenge Qadri er dømt av retten i Pakistan må vi godta det. Vi må følge reglene i Norge og Pakistan.
— Hva mener du selv om Qadri-saken? - Qadri er dømt av retten, det må vi forholde oss til.
- Men hva mener du om at imamen i moskeen deres støtter drapsmannen til en guvernør i Pakistan?
— Det er vanskelig for meg å si noe om det, men jeg tar det opp med styret, vi vil ta det opp med ham.
- Hva vil dere si til ham?
— Vi vil spørre imam Shah hvorfor han deltok, at vi må jo godta regelverket, også om det er i et annet land, sier Sarwar.
Forsvarte demonstrasjon
Etter demonstrasjonen utenfor den pakistanske ambassaden, forsvarte Shah overfor Aftenposten at han deltok i demonstrasjonen i Oslo. Han sa da at Qadri ikke fikk en rettferdig behandling fra den pakistanske staten.
— Det som skjedde, skjedde i Pakistan. Vi var bare i mot at han ble henrettet. Han ble henrettet veldig raskt, på natten, uten at han fikk de rettighetene han skal ha, sa Shah til Aftenposten den gang.
Moskeen i dårlig lys
Styrelederen vil ikke forskuttere hva etterspillet kan bli for imamen. Han sier at styret snakket med imamen etter hans deltagelse i demonstrasjonen på Frogner, det ble understreket at imamen handlet privat, uavhengig av moskeen.
- Nehmat Ali Shah var en av imamene Aftenposten dybdeintervjuet i fjor:Dette svarer moskéledere om sharia, misjonering og drømmen om en islamsk stat
- Dette er andre gang imamen støtter drapsmannen i en demonstrasjon. Mange reagerer på dette på sosiale medier. Setter imamen moskeen i dårlig lys?
— Selvfølgelig, men moskeen har ikke noe med dette å gjøre. Moskeen må ikke fordømmes for det én person har gjort.
- Men det er snakk om imamen i en av de største moskeene i Oslo?
— Ja, men det er hans personlige handlinger. Det skal ikke gå ut over moskeen.
Nehmat Ali Shah, imam i Jamaat-moskeen siden 1992, har vært en svært omstridt mann. Han ble i 2014 utsatt for drapsforsøk da han ble stukket ned ikke langt fra moskeen. Også styreleder Ghulam Sarwar er blitt overfalt, det skjedde i 2015.
Rettssak i august
I august kommer rettssaken mot de tre personene som er tiltalt for angrepet på Shah, opp for Oslo tingrett. Ifølge tiltalebeslutningen stakk en mann imamen gjentatte ganger i kroppen med en kniv "herunder i sete- og bekkenregion, i ansiktet, i venstre albue og i høyre tommel, slik at han fikk flere sår som måtte syes".
Minst en av skadene førte, ifølge tiltalen, til livstruende blødningssjokk som måtte behandles på sykehus. En annen mann er tiltalt for å ha deltatt i planleggingen av angrepet, mens en kvinne er tiltalt for å ha motarbeidet politiets etterforskning.
Kritisk til imamens rolle
Waqas Sarwar, samfunnsengasjert borger og muslim, er en av dem som var tidlig ute med å reagere negativt på imamens opptreden i Pakistan. Hans Facebook-innlegg hvor han kritiserer imam Shah, har fått flere støttende kommentarer.
— Imamen bør absolutt reflektere litt grundigere over hvilken rolle han inntar i slike meget spesielle saker, sier Sarwar til Aftenposten.
Han mener at alt oppstyret som enkelte religiøse partier i Pakistan har stelt i stand rundt drapet på Salman Taseer, og den påfølgende henrettelsen av Mumtaz Qadri, er basert mer på følelser enn fornuft.
Han viser til at mange religiøse partier har fordømt drapet på Taseer.
Ba for drapsmannen
Onsdag kveld fikk Aftenposten kontakt med imam Shah, som er i Pakistan, ved hjelp av hans sønn. Shah avviser at han deltok i en demonstrasjon for Mumtaz Qadri.
- Men du holdt da appell på støttemarkeringen, du sto på scenen?
— Jeg deltok i de siste ritualene som holdes for en død person, så jeg var der og ba for ham. Når en person går bort, ser vi ikke på om han var en dårlig person eller en bra person, om han var paradis-menneske eller helvete-menneske, vi ber for alle sammen.
- Men din deltagelse på denne markeringen for Qadri oppfattes av flere, også muslimer, som støtte til en mann som er dømt for drapet på en guvernør?
— Hvis man skulle støttet ham, var tiden inne da han levde og de fem årene folk holdt appeller og demonstrasjoner. Vi deltok aldri i det, så hvis vi hadde støttet hans handling, hadde vi gjort det da, sier Shah.
Aftenposten kommer med en lengre versjon av intervjuet med imamen.
- Les også denne kommentaren om indre strid i moskeen: