Norge

Selvmordsbomber bodde fem år i Norge

Norsk-tunisiske Jamel hedres som martyr av de militante ekstremistene i ISIL.

Fredag la Aaron T. Zelin ved the Washington Institute for Near East Policy ut dette bildet på twitter av selvmordsbomberen Jamel, som ISIL i Nord-Bagdad skal ha publisert. Foto: Twitter/Zelin

  • Tarjei Kramviken
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Den norsk-tunisiske selvmordsbomberen som drepte seg selv og fem mennesker i juni, kom jevnlig til Rabita-moskeen i Oslo.

Bagdad 2. juni. En bil lastet med sprengstoff kjører mot et militært kontrollpunkt ved Mushahda. Selvmordsangrepet dreper fire soldater og fire irakske sivile. Fem soldater påføres alvorlige skader.

Nyheten sprer seg i sosiale medier og ISIL (Den islamske staten Irak og Levanten) tar på seg ansvaret for angrepet via en melding på Twitter. «Kontrollpunktet ligger i aske på grunn av Abu Aya Al Norwajy», skrev ISIL.

Martyren som hedres bærer kallenavnet Abu Aya Al Norwajy. «Den norske» eller «nordmannen». Selvmordsangrepet ble bekreftet av FN, men det fantes ingen opplysninger om hvem «den norske» var.

Så kom terrortrusselen mot Norge. PST har fått troverdige opplysninger om at en gruppe terrorister har dratt fra Syria med Norge som mål.

Besøkte moské i Oslo

Fra før er det kjent at mellom 30 og 50 nordmenn har reist til Syria for å delta i krig. Flere av dem har knyttet seg til de militante ekstremistene i ISIL. Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen i Oslo sier til Aftenposten at den 31 år gamle norsk-tunisiske mannen, som de kjente som Jamel, bodde fem-seks år i Norge. Etter det Aftenposten erfarer, kom han til Norge i 2006. Han kom jevnlig til moskeen i Carl Meyers gate.

- Han var åpen, han snakket med folk og han var hyggelig. Han deltok i bønnen eller på foredrag vi hadde på arabisk, forteller Ghozlan. Han sier at de så noen tendenser til ekstreme holdninger mot slutten av tiden da mannen gikk i moskeen.

-  Han begynte litt etter litt på Facebook. Han var aldri stor i munnen, men la ut lenker til videoer og hendelser som vi anså som ekstremistiske. Det mest ekstreme la han ut etter at han flyttet tilbake til Tunisia, sier forstanderen.

La ut bilde

Fredag la Aaron T. Zelin ved the Washington Institute for Near East Policy ut en tweet med et bilde av selvmordsbomberen som ISIL i Nord-Bagdad skal ha publisert.

— Det ser offisielt ut. Han presenteres som nummer 49 i en serie personen som la ut bildet, kaller «martyrkaravanen». Det tyder på at det er ekte og at det var i regi av ISIL. Autentisitetsspørsmålet er på en måte avklart. Dette er den første bekreftede norske selvmordsbomberen, fastslår forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt til DN.

Aftenposten har vært i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som opplyser at de kjenner til Twitter-meldingen om at en som kalles «nordmannen» skal ha gjennomført et selvmordsangrep.

«Men vi kan ikke bekrefte at innholdet stemmer. Ei heller om vi er kjent med at en nordmann har vært involvert i et selvmordsangrep», skriver kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i PST.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)