Norge var generalprøven for nazistenes topphemmelige spesialstyrke

De britiske kommandosoldatene ble legendariske under den andre verdenskrig. Få kjenner til deres tyske motstykke - Brandenburgerne.

Tyske fallskjermjegere i Norge, nær Narvik. April 1940. Narvik-fronten var et av flere steder i Norge hvor Brandenburgerne opererte våren 1940, gjerne iført norske uniformer, eller til og med kvinneklær.

Nazistenes spesialstyrke, Brandenburgerne, var basert på frivillighet for å få de rette og mest motiverte operatørene. Men det ble også stilt store krav.

De måtte mestre det meste

Spesialoperatøren skulle mestre fremmedspråk flytende og vise bred kulturell forståelse. Han skulle være villig til å operere i sivilt eller i fiendens uniformer, og måtte kunne sminke seg for å gli inn i de lokale miljøene.

Han måtte også mestre alle kjente våpensystemer – fra kniv til lett artilleri. Listen over kunnskap om transportmetoder var heller ikke beskjeden: fallskjerm, hester, ski, motorsykler, båter, dykking og stridsvogner. Han skulle til og med kunne operere et lokomotiv.

Brandenburgernes divisjonsmerke. Masken representerer deres evne til forkledning. Kniven som symbol er en gjenganger, også blant dagens spesialstyrker – deriblant britiske SAS og norske FSK.

Opptrådte i fiendens uniformer og i kvinneklærBrandenburgerne hadde mange av de samme oppgaver spesialstyrkene har den dag i dag: etterretningstjeneste, fjernoppklaring, direkte angrep og sabotasje av viktig infrastruktur. En av de viktigste oppgavene ble også å trene opprørere i fiendens egen bakgård.

I løpet av krigens gang skulle de også ty til metoder som brøt med krigens regler og Haag-konvensjonene:

Norge var Brandenburgernes generalprøve, og allerede før utbruddet av den annen verdenskrig var tyske spioner på plass. Fra havnene i Norge overvåket Abwehr skipstrafikken, og de påførte sjøfarten over til England store tap. I etterkrigstiden bekreftet rapporter at tyske soldater brukte norske uniformer i Bergen, Narvik og Valdres. Spesielt påpekes en anledning der tyske soldater benyttet kvinneklær for å oppnå et strategisk overtak.

Berømmes for innsatsen i Norge

 1. april landet Brandenburg-avdelingen Nord zug (Nordtroppen) i Oslo – 41 soldater øremerket for Norge. Oppdraget deres besto i å ødelegge norske kommunikasjons— og kabelanlegg. De skulle også utføre sabotasje i områder der britiske tropper hadde ankommet. Her skulle britenes forsterkninger avskjæres ved å sprenge forsynings- og toglinjer. Videre skulle de utføre direkte aksjoner i innlandet der norske styrker fortsatt holdt stand.
 2. juni 1940, to dager etter Norges kapitulasjon, sendte øverstkommanderende general Nikolaus von Falkenhorst et takke- og avskjedsbrev til Brandenburgerne:

I anledning spesialregiment 800s (Brandenburgere) fratredelse fra Norge fremhever jeg spesielt alle offiserer, underbefal og mannskaper for deres innsats, utholdenhet og gode prestasjoner.

I 11 spesielle operasjoner har offiserene og mannskap utført en verdifull bistand under besetningen og frigjøringen av Norge. Med dette har de bevist formålet og hensiktsmessigheten ved denne type krigføring.

Brukte t rojansk hest -trikset

Få dager før operasjon Barbarossa, den tyske invasjonen av Sovjetunionen sommeren 1941, gikk handelstrafikken mellom Sovjet og Tyskland som normalt. Lite ante de russiske grensevaktene at toget som fraktet landbruksmaskiner var en trojansk hest, eller en matrjosjka. En avdeling Brandenburgere gjemte seg inne i selve landbruksmaskinene. Spesialsoldatene skulle infiltrere seg østover for å okkupere broer og knutepunkt.

Senere, i august 1942, infiltrerte Brandenburgere oljebyen Maikop, vest for Kaukasus. Tyskerne hadde et desperat behov for å okkupere oljefeltene i Maikop.

Unikt bilde av Brandenburgere i russiske uniformer. Klargjøring av russiske våpen før en operasjon i Plodovitoje, sør for Stalingrad i 1942.

Under dekke av å være NKVD (Sovjetunionens sikkerhetstjeneste) og med perfekt russisk aksent bløffet Brandenburgerne seg inn og fikk god oversikt over byens forsvarsanlegg. De avskar så alle sovjetiske kommunikasjonslinjer til byen og fortalte de sovjetiske offiserene at en retrett var gitt fra høyeste hold. Uten kommunikasjon til å verifisere ordren, trakk sovjetiske styrker seg ut av byen. De tyske fortroppene kom dagen etter og overtok byen uten at et skudd blir løsnet.

Perfekt rollspill i ørkenen

I begynnelsen av 1940 var tyske agenter på plass i Nord-Afrika under dekke av å være forskere og geologer. Da kampene om Nord-Afrika startet i 1941, var Brandenburgerne allerede på plass bak fiendens linjer.

«Ørkenreven» Erwin Rommel ble ansett som en nobel gentleman som representerte en «fair fight». Han likte på ingen måte tanken på å bruke ukonvensjonelle styrker, men skiftet­ mening da han fikk erfare hvilket skade­omfang de britiske fjernoppklaringsenhetene Long Range Desert Group (forløperen til britiske SAS) forårsaket.

Rommel uttalte i ettertid at en enhet med Brandenburgere for ham var mer verdt enn en infanteribataljon, fordi selv den minste etterretningsrapport kunne avgjøre de største slag.

Brandenburgerne opererte nå forkledd, opprettet radiostasjoner og konstruerte improviserte landingsstriper bak fiendens linjer. Ved en anledning løp de rett på en fransk oppklaringsenhet. De utvekslet håndtrykk og ønsket sine «allierte» lykke til videre. I sine britiske uniformer spilte Brandenburgerne rollen sin perfekt.

Brandenburgerne forkledt som britiske kommandosoldater ved Middelhavet i mai 1944.

«Europas farligste mann»I 1944 innså nazistene at nederlaget var uunngåelig.

Oberst Claus von Stauffenberg utførte det som skulle være et nøye planlagt attentat mot Hitler i «Ulvehiet», men operasjonen mislyktes. Dette fikk store konsekvenser, både for ham og de tyske, hemmelige tjenestene. Hitler og hans lojale sirkel så nå konspiratører overalt. Abwehr ble kraftig omorganisert og Brandenburgerne oppløst.

Otto Skorzeny, omtalt som Europas farligste mann, var en av de siste representantene for den tyske spesialkommandoen. Hitler ga ham ordre om å samle de siste restene av Brandenburgerne og opprette en ny styrke kalt «Werwolf» – Varulv. Hitlers plan var at det selv etter krigens slutt skulle kjempes til siste mann gjennom en utrettelig geriljakrig.

Skorzeny var ikke like begeistret for denne tanken, han innså at krigen var tapt og overga seg til de allierte.

Otto Skorzeny (t.v.) ble kalt Europas farligste mann av de allierte. Etter krigen var han en av de tiltalte under Nürnberg-­prosessen, men ved å bruke et velprøvet brandenburger-triks. klarte han å rømme sporløst.

Fienden reddet ham fra dødsdom — rømte som takkUnder rettsoppgjøret I Nürnberg, idet han sto på randen av en dødsdom for å ha operert under falskt flagg, ble Skorzeny reddet av den høyt dekorerte britiske kommandosoldaten Yeo-Thomas. Thomas forklarer for juryen at de allierte også hadde operert i falske, tyske uniformer og slo med dette bena under anklagene.

De allierte anså Skorzeny som en svært farlig mann, og han ble stilt for retten anklaget for en rekke forhold i håp om å få låst ham inn for godt. Men i 1948 forsvant han plutselig. Tre amerikanske soldater fra militærpolitiet var kommet for å bringe ham til nye avhør. Det ingen visste var at dette var Skorzenys tidligere menn – forkledd som amerikanere. Både Skorzeny og militærpolitiet forsvant sporløst. Et siste «falskt flagg»-puss fra den tyske spesialkommandoen.

Andre Brandenburger-operasjoner

 • Polen 26. august 1939: Forkledd som sivile okkuperte de viktige knutepunkter flere dager før invasjonen.
 • Nederland 10. mai 1940: Forkledd som nederlandske soldater som eskorterte tyske fanger, overrasket og okkuperte de broen over Meuse.
 • Belgia 10. mai 1940: Kommunikasjonssenteret i Stavelot ble sabotert og strategiske nøkkelpunkter okkupert.
 • Luxembourg 10. mai 1940: Få timer før invasjonen slo Brandenburgerne ut telefoni og kommunikasjon.
 • Frankrike 9. juni 1940: Forkledd som belgiske og nederlandske flyktninger overrasket de den franske sikkerhetstjenestens hovedkvarter og beslagla de hemmelige­ arkivene.
 • Afghanistan 1940: Rådgivning og trening av lokale stammer. Utførte sabotasje mot britiske mål.
 • Irak 1941: Rådgivning og trening av Den arabiske brigade. Utførte direkte angrep, bakhold og sabotasje mot britiske mål.
 • India 1942: Under dekke av et svensk skip fraktet de våpen, utstyr og spesial­soldater for å støtte væpnede opprør mot den britiske kolonimakten.
 • Tunisia, januar 1943: Brandenburgere oppdager britisk ubåt som landsetter britiske kommando­soldater. Soldatene tas til fange og tyskerne overtar kontrollen over radioen. Over radio ber de om at britene må sende for­sterkninger - som også tas til fange.
 • Hellas, 12. november 1943: Wermacht rykker inn og overtar italiensk-­okkuperte områder da Italia kapitulerer. På de greske øyene Kos og Leros baner Brandenburgere vei for konvensjonelle styrker.
 • Soviet 1943: Operasjon Red King Checkmate: Et forsøk på å likvidere Stalin på hjemme­bane mislyktes og det tyske agentnettverket i Moskva ble avslørt.
 • Iran 1943: Rådgivning og sabotasjetrening av nomade­folk. Når forsyninger og gull tar slutt, blir Brandenburgerne angitt og overlevert til britene.
 • Jugoslavia mai 1944 : Et mislyket forsøk på å likvidere Josip Tito.
 • Middelhavet, november 1944: Brandenburgerne får til slutt målt sine krefter mot Britiske kommandos. Ved flere anledninger blir britiske kommandosoldater nedkjempet eller tatt til fange.
afp000842524-jLD4Zh78pr.jpg

Artikkelen, i bearbeidet og forkortet form, er hentet fra siste utgave av Aftenpostens månedlige historiemagasin. Du kan bestille abonnement på Aftenposten Historie til introduksjonspris ved å ringe 05041, eller sende SMS til 1905 med kodeord APH6 for 6 utgaver til kr 279 eller APH11 for 11 utgaver til kr 449.