Giske med første opptreden etter at han mistet nestledervervet: – Uansett hva han sier om varslersaken, vil det tolkes feil

Lørdag gjør tidligere Ap-nestleder Trond Giske comeback på den politiske arenaen etter varslersakene som har rystet Arbeiderpartiet.

 Trond Giske er stortingsrepresentant for Sør- Trøndelag og innleder når Orkland Arbeiderparti konstitueres lørdag.

Folkets Hus på Gjølme i Orkdal kommune venter storinnrykk i morgen. Trond Giske skal holde innledningen når Orkland Arbeiderparti konstitueres. Arbeiderpartiets tidligere nestleder og finanspolitiske talsmann trakk seg 7. januar i år etter varslingssakene mot ham.

Arbeiderpartiet har konkludert med at Giske har brutt partiets regelverk om seksuell trakassering. Giske har vært sykmeldt siden før nyttår, men var formelt tilbake på Stortinget onsdag denne uken, selv om han ikke var på plass i salen.

– Det blir naturlig nok ekstra mye oppmerksomhet rundt Trond Giskes besøk, mer enn jeg forventet, sier Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen.

Folkets Hus i Gjølme forventer storinnrykk når Trond Giske skal besøke Orkdal lørdag.

– Forventer ingen beklagelse

Hun er lederen for det lokale interimsstyret for Arbeiderpartiet, og sier hun ikke vet hva Giske vil snakke om.

– Nei, jeg har ikke vært i kontakt med ham, men han skal snakke om politikk, om arbeidet vi har gjort i sammenslåingsprosessen og hva vi skal jobbe sammen om mot kommunevalget i 2019, sier Tevik.

– Forventer du at han skal benytte anledningen til å beklage trakasseringen?

– Jeg forventer ingen beklagelse. Uansett hva han vil si om varslersaken, vil det tolkes feil. Dersom han beklager, vil noen mener han sier for mye, andre vil mene han ikke går langt nok. Han er uansett en glitrende innleder, og jeg gleder meg til å høre ham.

Det er ikke kjent hva Giske kommer til å si i Orkdal lørdag ettermiddag, men etter det NTB får opplyst vil han ta opp varslersakene i talen. Giske innleder i 14-tiden og vil deretter åpne for spørsmål.

Han har imidlertid gitt beskjed om at han ikke svarer på flere spørsmål om varslersakene i etterkant, opplyser Per Olav Skurdal Hopsø fra Trøndelag Ap til NTB.

Les også

Trond Giske tilbake på Stortinget

– Hvorfor skal akkurat Giske komme til dere?

– Han er ikke invitert av oss, men fylkespartiet plukket ham ut som innleder, sier Tevik.

– Er han velkommen?

– Ja, selvfølgelig, selv om jeg ikke kan svare for alle. Men hadde noen satt seg imot, ville de motarbeidet ledelsen og partileder Jonas Gahr Støre. Det gjør vi ikke, vi er lojale partikamerater.

– Hva tenker du selv om varslersakene?

– Jeg synes det er veldig bra at folk varsler og at varslere tas på alvor. Samtidig er det viktig å ta vare på alle menneskene som er involvert i disse sakene.

Varsler: – Har fått personlig unnskyldning

Tidligere ungdomspolitiker i Ap, Sunniva Andreassen er en av varslerne mot Trond Giske. Hun sto frem med sin historie tidligere i februar, og 28-åringen fra Tromsø fortalte blant annet om hendelser på et nachspiel i 2008 da hun var 18 år, etter at hun og Giske hadde vært ute på byen.

– Forventer du at Giske skal benytte anledningen til å beklage når han nå går på talerstolen?

– Det får være opp til ham. Jeg har fått en personlig unnskyldning, og har akseptert for lenge siden at jeg ikke kan forvente mer, sier Sunniva Andreassen til Aftenposten.

Line Oma er Ap-politiker og leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo. Hun har stått frem som en av varslerene.

Den andre varsleren som har stått frem ut offentlig er Line Oma. Hun ønsker ikke å kommentere Giskes politiske comeback. Oma, samfunnsgeograf og leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo var 23 år da hendelsen med Giske skjedde. Hun var da praktikant på den norske ambassaden i Indias hovedstad New Delhi.

Trond Giske var den gang 43 år og næringsminister på offisielt besøk i India. Oma har fortalt at statsråden på kvelden, etter et offisielt arrangement, presset henne opp mot veggen og kysset henne mot hennes vilje. Hendelsen skal ha skjedd i oktober 2010.

Giske går på talerstolen lørdag klokken 14 etter at forsamlingen har sunget både «Internasjonalen» og «Samholdssangen»

– Det synes jeg passer veldig fint. Nå må Arbeiderpartiets stå sammen og se fremover, sier Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen.

Trond Giske har ikke besvart Aftenpostens henvendelse fredag.