Norge

Slik trappes letingen etter mulige terrorister opp langs den norske grensen

Politiet forsterker nå etteretnings- og analysearbeidet og spisser tiltakene mot grense- og utlendingskontroll og dem som kommer til Norge. Beredskapen innenfor grensene trappes ned.

- Vi har mandag sendt ut en ny operasjonsordere til landets politidistrikter. Politiet skal fortsatt ha bevæpning, men den synlige tilstedeværelsen av politi skal gradvis skal normaliseres, noe som betyr tas ned og reduseres, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse mandag kveld. Foto: Roald, Berit

 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Aftenpostens livestudio: Les det siste om utviklingen i terrortruselen her 
  Samtidig som politiet på en pressekonferanse mandag kveld varslet at den synlige tilstedeværelsen av politi skal tas ned og reduseres, varslet de samtidig at de setter inn forsterkede tiltak i etterretnings— og analysearbeidet og med grense- og utlendingskontroll.

— Vi mener at den trusselvurderingen som nå gjelder gir grunnlag for å spisse tiltakene mot det, følge nøyere med på grensekontroll, utlendingskontroll og de som kommer til landet, sier Humlegård.

Les også:

Les også

- Helt på sin plass å informere offentligheten om terrotrusselen

Ingen navn på personer

— Vi mener dette er et mer hensiktsmessig tiltak å iverksette nå enn å fortsette med styrket politinærvær. Styrkingen på etterretning og analyse må sees i sammenheng med styrkingen på grense- og utlendingskontroll, sier Politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Han sier politiet ikke ser etter konkrete personer eller har navn på mistenkte personer i saken.

— Nei, det har vi ikke. Bildet som er kommentert tidligere, der trusselen er omtalt som uspesifikk, er ikke endret, sier Humlegård.

Les også:

Les også

Kilder om terrortrusselen: Situasjonen er fortsatt alvorlig og uoversiktelig

Usikkert hvor og hvem

Som Aftenposten tidligere har skrevet, betegner norske sikkerhetsmyndigheter fortsatt situasjonen som alvorlig og svært uavklart.

Et av de helt sentrale spørsmålene som ennå ikke regnes som avklart, er etter det Aftenposten erfarer, hvorvidt det faktisk er personer på vei fra Syria til Norge som kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling.

I dette spørsmålet holder norske myndigheter fortsatt alle muligheter åpne for at en gruppe kan være i en planleggingsfase, kan være fysisk på vei, kan oppholde seg i andre land i Europa eller alt være er i Norge.

Uendret trusselbilde mandag

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var situasjonen i trusselbildet uendret mandag.

— Det jobbes fremdeles for fullt og saken har høyeste prioritet hos sikkerhetstjenesten. Vi jobber med å få verifisert og sjekket ut de store mengdene med opplysninger vi har, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Beholder bevæpning, reduserer antall

På pressekonferansen i kveld varslet politidirektør Odd Reidar Humlegård at politiet nå endrer flere av tiltakene som ble iverksatt sist torsdag da PST offentliggjorde terrortrusselen mot Norge.

Klokken 14 mandag ble det sendt ut en ny såkalt operasjonsordre til landets politidistrikter:

 • Det blir fortsatt en bevæpning av politiet
 • Den synlige tilstedeværelsen av politi skal gradvis normaliseres, det vil si tas ned og reduseres.
 • Stabs og planleggingsfunksjoner kan trappes ned.
 • De nasjonale beredskapsressursene, som beredskapstroppen, politihelikopter og bombehunder er i samme beredskap som før og bistandsressursene fra Forsvaret holdes på samme nivå.

Forlenger grensekontroll

Politiet opplyste mandag at tiltaket med delvis- og målrettet grensekontroll forlenges til 12. august eller at vi kommer til å avvikle det så raskt situasjonen er avklart.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Stikk: I morgen begynner Monika-saken i Bergen: Titt: Rettssaken får ekstra stor oppmerksomhet av politiet

 2. NORGE

  Amundsen vil gjøre det enklere å punktbevæpne politiet 

 3. NORGE

  Seks punkter om norsk kriminalitet i fjor

 4. NORGE

  VG: PST mener sannsynligheten for høyreekstreme angrep har økt

 5. NORGE

  Politidirektørens «kjempesak» tok bergenspolitiet på sengen

 6. NORGE

  Regjeringen har varslet EU om mulig videreføring av grensekontroll til over sommeren