Norge

- Vi føler oss lurt

 • Geir Salvesen

Kunne det vært lagt sjøkabel i stedet for master og linje som her ved Granvinfjorden? Ja, mener mastemotstanderne. Foto: Geir Salvesen

Synnøve Kvamme, leder for Hardangeraksjonen, står ved siden av ett av mastefundamentene under bygging. -Dette beviser at det ikke var åpenhet og ærlighet fra politikernes side, sier hun om ny sjøkabel. Foto: Geir Salvesen

Slik ser den ut, den nye Hardangerledningen gjennom terrenget. Det er en miks av kamuflerte og fargede master. Foto: Reidun Sleire

Slik kan den planlagte overføringskabelen fra Sima til Peterhead i Skottland bli lagt i Nordsjøen. Foto: Ill: Svein Eide

 • Dette beviser det vi sa hele tiden, at det ikke var ærlighet og åpenhet i prosessen. Vi føler oss lurt, sier Synnøve Kvamme, som ledet Hardangeraksjonen.

Aftenposten skrev i går om etterspillet rundt striden om kraftledningen gjennom Hardanger. Og om hvordan den faktisk ser ut i terrenget.

Meningene er delte.

Det gjelder også den siste utviklingen hvor energiselskapet NorthConnecti juli i år skrev kontrakt med grunneier Eidfjord kommune om transformatorstasjon til en sjøkabel mellom Sima innerst i Hardangerfjorden, ut langs sjøbunnen og over Nordsjøen til Peterhead i Skottland.

Odd Øygarden er styreformann i eiergruppen til NorthConnect.

— Hvordan kan dere legge en sånn kabel, når det var så vanskelig for tre-fire år siden?

— Det blir to vidt forskjellige løsninger. Overføring i Norge er basert på vekselstrøm. Det vi planlegger er en lang likestrømsledning som omdannes til vekselstrøm i begge ender.

- Men det dreier seg likevel om en kabel på bunnen av Hardangerfjorden?

— Ja, men dette er en likestrømsforbindelse med store investeringer. I tillegg må energiloven endres slik at andre enn Statnett kan bygge noe slikt. Det håper vi skjer snart.

Kule varmt

Selskapet kommer trolig til å bruke noen av de tidligere sjøkabelutredningene, i tillegg til nye undersøkelser av havdypet. Det har vært to hovedrunder. En gjort av Multiconsult i 2006 og en som ble gjort som et politisk kompromiss rundt Hardanger-mastene i 2011. Begge konkluderte med at det var teknisk mulig, men at det ville ta mye tid og koste mye mer penger. Et kompliserende element var den store stigningen fra en havbunn som på det meste var 8–900 meter dyp.

Kompromisset i Stoltenberg-regjeringen høsten 2010, hvor det gikk mer enn en kule varmt i denne saken, var at man skulle utrede sjøkabler, parallelt med at byggingen av linjen skulle starte i Samnanger i den vestlige delen.

— Dette viser at den snuoperasjonen de hadde i 2010 bare var et spill for galleriet. Mastene hadde til og med vært i produksjon et halvt år før det offisielle vedtaket. At det som var umulig og altfor dyrt den gang, blir mulig nå, handler om det vi har sagt hele tiden, at det ikke var åpenhet og ærlighet. Det er viktig at alt dette kommer frem nå. Målet ser vi nå – krafteksport.

Raste Terje Riis-Johansen (Sp) var olje- og energiminister da striden raste som verst. Nå er han fylkesordfører i Telemark. Han gikk av som statsråd like etter sjøkabelutredningene og vedtaket om å gå videre med luftspenn.

— Det var press på flere områder. Ikke bare Hardanger, men også Mongstad og høy energipris.

- Nå kan det komme sjøkabler som du ikke ville legge?

— Dette var en ekstremt grundig prosess. Hvis vi hadde kommet til at sjøkabel hadde vært det beste, ville vi ha prøvd det, men det ble vurdert som dyrere og mer usikkert. Men ettersom tiden går, dukker det opp nye løsninger. Det kan godt hende at om noen år er det lettere å gjøre det. Men sånn vil det alltid være.

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Ap sier nei til utenlandskabel: De som ikke forstår betydningen av strømpriser, forstår ikke Norge

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Legg kabelen Hamang–Smestad i bakken

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Kraftdirektør slår alarm: Straumnettet taklar ikkje elektrifiseringa av Noreg

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Statkraft-sjefen: Marginal økning i strømprisen må ikke stanse ny kabel mellom Norge og Storbritannia.

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Strømregningen øker med 3000 kroner. Uten kabel til utlandet ville prisen vært høyere.

 6. NORGE
  Publisert:

  Klassene i barneskolen eser ut