Norge

- Anders smilte fra øre til øre da han fikk jobb i legehelikopteret

Anders Rostrup Nakstad og Bjørn Nergård omkom tirsdag formiddag

Den erfarne piloten Bjørn Nergård (52) jobbet i Norsk Luftambulanse i over 20 år. Den omkomne anestesilegen Anders Rostrup Nakstad (38) var også hobbypilot og beskrives som en ildsjel av kolleger.

  • Arild Færaas
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Pilot Bjørn Nergård (52) fra Ski og anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) var de to som døde i helikopterulykken i Buskerud tirsdag formiddag.

— Dette var noen av de mest erfarne vi har. De har fløyet veldig mange timer i Norsk Luftambulanse og har solid utdanning og erfaring også før det, sier administrerende direktør Syver Leivestad i Norsk Luftambulanse.

Den 38 år gamle legen var ansatt ved Oslo universitetssykehus, men var også hobbyflyver. Han hadde vært medlem av Gardermoen seilflyklubb siden tidlig på 1990-tallet og hadde også utdanning som instruktør. 38-åringen beskrives som en ildsjel av en kollega i flymiljøet. Han etterlater seg kone og to barn.

— Anders var en kjernekar som spredte engasjement og glede hvor enn han var. Jeg er hundre prosent sikker på at han vil bli husket av alle med et positivt fortegn. Han var alltid i godt humør, sier flykollega og venn, Petter Gustavsen, til Aftenposten.

Gustavsen hadde sin siste flytur med vennen i september i fjor. Han er ikke i tvil om at den omkomne 38-åringen har vært i sitt ess på jobb som lege i helikopter.

- Det var veldig stort for Andreas å få jobbe på legehelikopteret. Jeg husker han smilte fra øre til øre da han fikk jobben.

Han sier klubben først og fremst tenker på familien til 38-åringen og beskriver ulykken som tragisk.

I en artikkel fra 2001 i Tidsskriftet for norsk legeforening forteller Anders Rostrup Nakstad at han har fløyet siden han var 17 år, og at han allerede i 2001 hadde over 1000 turer bak seg.

— Jeg vurderte lenge å søke flyskolen, men fant ut at medisinen var en mer meningsfull bruk av egne ressurser. Jeg er fornøyd med valget, i hvert fall så lenge jeg får en del fritid jeg kan bruke på flyging, sa Anders Rostrup Nakstad, som da var medisinstudent.

- Nær kollega

Omkomne Bjørn Nergård var gift og hadde fire barn. Ifølge en artikkel fra 2008 i Østlandets Blad har Nergård vært ansatt i Norsk Luftambulanse siden 1991. Tidligere hadde han vært ti år i 720-skvadronen på Rygge.

- Jeg er sjåføren, og jeg skal frakte legen, redningsmannen og utstyret ut.

Slik presenterer han seg selv i artikkelen i lokalavisen som holder til i Ski.

Nergård har vært både ambulanseflyver, sjefflyver og flyvesjef.

LES OGSÅ:

Les også

Slik skjedde helikopterulykken

Han nevnte i artikkelen oppdrag hvor små barn er involvert som de han husker best.

— Når du for eksempel selv har små barn, husker du de oppdagene som gjelder små barn; det er oppdrag som du relaterer deg til. Det er de oppdragene som ofte kan være de tyngste.

- Fryktelig trist

Norsk Luftambulanse hadde en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

— Dette er fryktelig trist. Vi er pårørende alle sammen etter en sånn hendelse, sa Erik K.Normann, generalsekretær i stiftelsen Norsk luftambulanse.

LES MER:

Les også

Øyenvitne: - Ingen problemer før det traff ledningene

Dette sier Bjørn Erikstein, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus:

Det ble tirsdag kveld jobbet med å frakte det havarerte helikopteret vekk fra stedet og til Havarikommisjonens lokaler.

— Vi føler sterkt med de omkomnes nærmeste. Denne ulykken rammer familiene til to kolleger som har brukt sitt liv til å redde andre. Dette er et tap jeg knapt kan sette ord på. Det å miste en medarbeider på jobb er svært tungt også for alle kolleger og det nærmeste arbeidsmiljøet. Vi gjør det vi kan for å stå sammen i dette tapet.Også helseminister Bent Høie (H) kondolerte:

- Dette er en trist dag for norsk helsetjeneste. Vi har mistet dyktig personell, på vei for å hjelpe andre. Min dypeste medfølelse og mine tanker går til familie, pårørende og kolleger av de omkomne og involverte, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Tredjemann i helikopteret, en mann på 51 år, ble alvorlig skadet og sendt til Ullevål sykehus. I tilegg ble en svensk lastebilsjåfør alvorlig skadet i ulykken som den styrtede luftambulansen var på vei til.

BAKGRUNN:

Les også

  1. Legehelikopter havarerte på Sollihøgda