Norge

Regjeringen sender skip til Middelhavet

Flytninger blir reddet av mannskaper fra den greske kystvakten nær kysten av Rhodos. Foto: Argiris Mantikos/Reuters/NTB Scanpix

Regjeringen besluttet i ettermiddag å sende skip til Middelhavet, melder NTB og VG.

  • Ntb

Det skjer etter at regjeringen den siste tiden har fått massiv kritikk fra flere hold for å somle med en beslutning om å bidra med hjelp til å håndtere flykningkrisen i Middelhavet.

— Det er naturlig at alle de europeiske landene og Norge er med og bidrar. Hva konkret vi skal bidra med, er det regjeringens ansvar å avgjøre, Men det må skje raskt, sier Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide.

Venstre-leder Trine Skei Grande kritiserer regjeringen for å ha brukt for mye tid på finne fram til et norsk bidrag. - Jeg ser ingen grunn til at vi skal ha en statssekretærer som står og snakker om kravspesifikasjoner mens folk drukner. Statsministeren bør skjære gjennom og sørge for at vi får handling fort.

I dag skjedde det igjen: En båt med over 300 mennesker om bord gikk ned i Middelhavet. Minst 20 mennesker er døde, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Dette skjer kort tid etter den til nå alvoligste båttragedien i Middelhavet. Et italiensk redningsfartøy ankom mandag morgen Malta med likene av 24 flyktninger. Redningsfartøyet hadde også med seg 28 overlevende om bord. Disse ventes å bli tatt med videre til Italia. Mange flere fryktes omkommet. Selv om et nøyaktig tall på hvor mange som var om bord trolig aldri vil bli kjent, har én overlevende fortalt at det var 950 mennesker om bord i båten som kantret utenfor den italienske øya Lampedusa lørdag.

Til sammen 11.000 båtflyktninger er blitt plukket opp siste uken. Det er ventet at svært mange mennesker vil forsøke å ta seg over Middelhavet fra Midtøsten og Nord-Afrika. Til sammen er det anslått at det i fjor var 170.000.

LES OGSÅ:

Les også

  1. Frankrikes president innkaller til hastemøte om tragedien

  2. Presset øker for at Norge må delta i redningsarbeidet i Middelhavet