Norge

Hever farenivået til rødt ved Mannen: - Håper fjellet faller

Frykter stort skred fra fjellpartiet i Romsdalen. Tre husstander evakuert.

  • Geir Barstein

NVEoppdaterte situasjonen i 21-tiden tirsdag kveld. Bevegelsene er oppe i ti centimeter per døgn i den øvre delen.

– Det er fremdeles de øvre delene av Veslemannen som viser store bevegelser og det er derfor størst sannsynlighet for at vi får et mindre skred herfra som ikke vil true bebyggelse og jernbane, opplyser de.

– Vi forventer derfor økte bevegelser utover natten.

Farenivået for Veslemannen ble tirsdag ettermiddag hevet fra gult til rødt nivå.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at hastigheten har variert i sommer, men tirsdag begynte å øke utover én til to centimeter per døgn grunnet store nedbørsmengder. De er ventet å fortsette.

– Vi har hevet til rødt på grunn av bevegelser i fjellet, som indikerer at det kan utvikle seg til et skred. Selv om det er stor usikkerhet knyttet til dette, har vi funnet det riktig å gå til rødt, sier kommunikasjonssjef Arne Søiland i NVE til Aftenposten.

  • Ikke et spørsmål om, men når: Holder vakt ved Mannen gjennom natten
Flere steder på Vestlandet har satt nedbørsrekord den siste tiden.

Evakuering

Stabssjef Torry Åkernes ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt sier de har iverksatt en evakuering av beboere og folk i området.

– Vi fikk et varsel fra NVE om at farenivået er hevet, og da genererer det en del forhåndsdefinerte tiltak. Det er blant annet skrevet en evakueringsordre. Det er ikke mer enn to fastboende familier i området, men en del fritidsboliger. Vi jobber med å få oversikt, sier Åkernes til Aftenposten klokken 16.30.

– Håper fjellet fallet

Faren for ras gjør at tre husstander er evakuert. I de tre husene bor det til sammen ni personer. På grunn av ferie er det bare fem som for øyeblikket befinner seg i området, opplyser ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, til NTB.

– De evakuerte tar situasjonen med stor ro, men er oppgitt over at det skjer nok en gang, sier Hustad.

Han sier de evakuerte skal tilbringe natten hos familie og venner og at kommunen har kontroll på dem som er evakuert. På spørsmål om hva han tenker om situasjonen svarer Hustad at de forholder seg til fakta, men sier at alle ønsker at fjellet skal falle, skriver NTB.

– Inkludert de evakuerte. Nå venter vi bare på at naturen skal ordne opp, sier ordføreren.

NSB melder at strekningen mellom Dombås og Åndalsnes er stengt for togtrafikk som følge av skredfaren. Det blir satt opp buss for tog.

NVE hever farenivået ved fjellpartiet Mannen til rødt.

De siste to timene viser en samlet bevegelse på 5,7 millimeter i den øvre og mest aktive delen. Det tilsvarer nesten sju centimeter på ett døgn.

– Denne økte hastigheten skyldes stor nedbør – 18 millimeter siste seks timer på Mannen – og det er meldt mye nedbør resten av dette døgnet. Erfaringene viser dessuten at hastigheten øker med en forsinkelse på et halvt døgn etter nedbøren.

– Ut fra nedbøren som er kommet de siste timene, og det som er meldt fremover, forventer vi en ytterligere økning av hastigheten de kommende timene, opplyser NVE videre.

Søiland sier det er umulig å si noe sikker om og når et eventuelt skred vil gå.

– Det avhenger av mange ting, sier han.

Værmeldingen for Rauma viser mye nedbør de neste dagene.

Liten, men ustabil

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen utgjør noen få centimeter i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én meter det siste året, skriver NTB.

– Vi er usikre på hvor store deler av Veslemannen dette vil omfatte - om det avgrenses til den mest aktive delen, eller om det vil kunne utløse et vesentlig større skred fra Veslemannen, skriver NVE om dagens situasjon.

Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter – om lag 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Les mer om

  1. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
  2. Vy
  3. Rauma
  4. Natur
  5. Mannen