Norge

Boligprisene fortsetter veksten i november

Boligprisene steg med 0,8 prosent i november, korrigert for sesongvariasjoner. Boligprisene er nå 11,6 prosent høyere enn for ett år siden.

Christian Vammervold Dreyer, direktør i Eiendom Norge.
  • NTB
  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

– Prisene faller vanligvis i november, sier Christian Vammervold Dreyer, direktør i Eiendom Norge.

- Boligprisene i november steg med 0,1 prosent, opp 0,8 sesongkorrigert, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge på dagens pressekonferanse om prisutviklingen i november.

Boligprisene er nå 11,6 prosent høyere enn for 12 måneder siden. I november ble det solgt 6949 boliger.

Oslo sørger for vekst

Det er Oslo-regionen som sørger for økt vekst i boligprisene. I Trondheim sank boligprisene med 0,3 prosent. I Stavanger med 0,5 prosent og i Bergen med 0,3 prosent.

– Boligprisene falt i november i store deler av landet, noe som er normalt for måneden å være. Men i Oslo og Akershus steg boligprisene også denne måneden. Dette bekrefter den svært sterke trenden denne regionen har hatt gjennom hele 2016, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Den sterkeste prisutviklingen i november av byene hadde Oslo og Asker med en oppgang henholdsvis på 1,2 og 0,7 prosent. Svakest prisutvikling hadde Hamar og Haugesund med en nedgang på 1,3 og 1,2 prosent.

Denne tabellen viser prisutviklingen på landsbasis gjennom året.

Skjevt forhold mellom tilbud og etterspørsel

Oslo sliter fortsatt med forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Den lave tilbudssiden vil trolig få betydning for prisutviklingen i desember og inn i 2017. Det tok i gjennomsnitt 36 dager å selge en bolig i november, mot 37 dager i november 2015. Lavest salgstid var det i Oslo der det i gjennomsnitt tok 12 dager å selge en bolig.

– Tilbudssiden i boligmarkedet på Østlandet, og da særlig i Oslo og Akershus, har vært lav gjennom hele 2016. Det er gledelig at igangsettingen av nye boliger er høyere enn på lenge, noe som vil dempe den sterke prisveksten. Det er nå viktig at politikerne i Oslo kommune gjennomfører mange av de tiltakene Boligvekstutvalget anbefaler i sin endelige rapport, avslutter Dreyer.

Her kan du lese hva boligvekstutvalget har foreslått.

  • Aftenposten ble med en megler på budrunde i Oslo. Det ble en svett affære:

(Videoreportasjen er fra mars 2016)

Les også

  1. SSB: Det er ikke en boligboble som sprekker, men boligene vil bli billigere

Les mer om

  1. Boligmarkedet