Norge

Syk hval hadde 30 plastposer i magen

FULLT: Magen til hvalen var helt tilstoppet av plast.

Forskere fant 30 plastposer i magen på den syke hvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra i Hordaland.

  • Marianne Nilsen

BT fortalte i helgen om hvalen som gjentatte ganger gikk på land ved Vindenes på Sotra. Det ble gjort flere forsøk på å få hvalen ut på dypt vann igjen, men hvalen kom tilbake og grunnstøtte tre ganger.

Det ble til slutt bestemt at hvalen måtte avlives. Begrunnelsen var at den måtte være syk og utslitt. En representant for viltnemnden skjøt lørdag kveld den rundt seks meter lange gåsenebbhvalen.

Les også

Her blir hvalen avlivet

AVLIVES: Hvalen måtte bøte med livet etter å ha strandet gjentatte ganger.

– Full av plast

Da forskere senere åpnet magesekken på hvalen, fikk de seg en stor overraskelse.

– Magen var full av plast. Vi fant rundt 30 plastposer, store plastflak og mange små plastbiter. Det så ikke godt ut og er utrolig trist, sier zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen.

Lislevand mener plasten er årsaken til at hvalen oppførte seg så rart. Ifølge NRK, som omtalte saken først, var tarmsystemet i hvalen fullstendig tømt for næring og alt tyder på at hvalen har hatt det vondt.

– Denne hvalen har ikke hatt det godt. Plasten lå som en stor ball i magesekken og fylt den nesten helt opp. Det kan nok også tenkes at plasten har tettet igjen systemet, sier Lislevand til Bergens Tidende.

POSER: Rundt 30 plastposer befant seg i magen til hvalen.

Ifølge Lislevand er dette en av de første gåsenebbhvalen som har blitt dokumentert og registrert i Norge.

– Hvaltypen er utbredt på verdensbasis, men hos oss er den en sjeldenhet. Jeg har riktignok hørt rykter om ett annet eksemplar i norske farvann, men dette er trolig den første gåsenebbhvalen som har strandet her i landet, sier Lislevand.

Påfører dyrene lidelser

Lislevand forteller at gåsenebbhvalen blant annet lever av blekksprut.

– Den har nok forvekslet plastflakene med blekksprut, og trodd det var mat. Plasten er ikke bare et problem for hvalen, men også for blant annet sjøfugl og skilpadder.

Marin forurensning er et økende problem og ifølge FNs miljøprogram havner over åtte millioner tonn plastsøppel i verdenshavene årlig, skriver NRK.

– Dette er ikke noe kjekt, og det viser hvor stort dette problemet er over hele kloden. Mennesker ser på havet som en stor bosskasse. Det er en vekker når en opplever slike ting, og vi ser hvor mye lidelse vi påfører dyrene, sier Lislevand til Bergens Tidende.

SJELDEN GJEST: Hvalen som ble skutt på Sotra viste seg å være en gåsenebbhval.

Skal stilles ut

BIR har allerede tatt seg av hvalkjøttet. Resten av hvalen og plasten ligger nå trygt i en fryser. Planen er at både skjelettet og plasten skal stilles ut i en ny utstilling, når Naturhistorisk museum åpner dørene igjen sommeren 2019.

– Alle knoklene skal rengjøres og oljen må trekkes ut av bena. Hvis ikke vil det dryppe olje fra skjelettet på utstillingen. Vi ser faktisk at det fremdeles lekker olje fra 150 år gamle hvalskjelett, sier han.

– Slike hvalfunn er ikke hverdagskost. For museet er dette veldig spennende.

Les også

    Les mer om

    1. Bergens Tidende