Norge

Forskerne forbløffes av «supertomrom»

På dette kartet over kosmisk bakgrunnsstråling kan man se det kalde punktet (innsirklet) som forbløffer forskerne. Foto: ESA and the Planck Collaboration

Omtales som det største strukturen noensinne oppdaget.

  • Steffen Pedersen Øberg

I 2004 oppdaget astronomer et kaldt punkt da de studerte et kart over kosmisk bakgrunnsstråling, en rest av strålingen etter Big Bang.

Selv om Big Bang-teorien støtter opp om områder med forskjellig temperatur i det nyfødte universet, var dette kalde punktet så stort, og så kaldt, at det overrasket forskerne.

Om det kalde punktet stammer fra Big Bang selv, tyder det på en helt ny fysikk som ingen av de nåværende modellene kan forklare. Om punktet i stedet stammer fra en struktur mellom oss og bakgrunnsstrålingen vil det være tegn på en ekstremt sjelden stor struktur.

1,8 milliarder lysår stort

Nå tyder nye funn på at det er et enormt «supertomrom», 1,8 milliarder lysår på tvers, som er grunn til det kalde punktet som dukker opp på kartene av den kosmiske bakgrunnsstrålingen.

István Szapudi, ved Universitetet i Hawaii, en av forskerne bak studien som presenterer tomrommet, mener man med supertomrommet kan ha funnet den største strukturen menneskeheten har oppdaget noensinne.

Det ligger heller ikke mer enn 3 milliarder lysår unna, ifølge forskerne en relativt kort avstand i det store bildet. Paradoksalt nok er det vanskeligere å identifisere nære store strukturer enn det er å finne strukturer langt unna ettersom man i det første tilfellet trenger å kartlegge større deler av himmelen.

10.000 galakser mangler

Et supertomrom er, ifølge The Telegraph, en tom del av verdensrommet definert av mangelen på store samlinger av galakser, kalt superhoper. I dette tilfellet er det beregnet at denne tomme delen av universet mangler om lag 10.000 galakser.

— Supertomrom er ikke helt tomme, de har en mindre tetthet, sier András Kovács, en med-forfatter av studien, ifølge den britiske avisen.

Studien tyder på at tomrommet stjeler energi fra lys som reiser igjennom, noe som kan forklare hvorfor punktet virker så kaldt.

Forskerne sammenlikner lysets ferd gjennom tomrommet med en gjenstand som klatrer opp på en ås. Vanligvis vil lyset gjenvinne farten på vei ned igjen, men ettersom universet utvider seg, flater den metaforiske åsen ut og lyset får dermed ikke tilbake den opprinnelige farten det hadde før det begynte å klatre.

Mysteriet er ikke løst

Det kalde punktets mysterie er riktignok ikke løst, ettersom supertomrommet ikke forklarer det kalde punktets egenskaper fullt ut. Forskerne mener likevel at det er ekstremt lite sannsynlig at det er en tilfeldighet at de finner supertomrommet på samme sted som det kalde punktet.

Les også

  1. Dette skal være den mest detaljerte simuleringen av universet noensinne

  2. - Sorte hull er fortsatt sorte

  3. Supertunge stjerner kan vise oss Big Bang