Én omkommet og 14 skadet i bussulykke på Sunnmøre

Turistbussen som kjørte av veien og veltet i Valldal i Møre og Romsdal lørdag, hadde et sammenstøt med en personbil før ulykken.

Bussen endte på taket ved veien.

– En person er omkommet og flere er alvorlig skadet, sier operasjonsleder Arild Reite i Møre og Romsdal politidistrikt til Aftenposten lørdag ettermiddag.

En mannlig passasjer omkom i bussulykken.

Det var 41 personer om bord. 14 er sendt til sykehus og én person oppgis å være alvorlig skadd. Alle ombord på bussen var fra Ukraina.

Ti skadede er fraktet til Ålesund sjukehus og fire til Molde sjukehus. Av dem som ble sendt til Molde er to lettere skadet og to moderat skadet.

Åtte av dem som ble sendt til Ålesund er lettere skadet. To ligger på intensivavdelingen. En av disse er lettere skadet, den andre alvorlig. Tilstanden er stabil, melder Helse Møre og Romsdal i en oppdatering i 21.45-tida.

Traff en personbil før den kjørte av veien

Søndag skriver VG at den ukrainske turistbussen trann en personbil før den kjørte av veien.

– Åstedsundersøkelser viser at det har vært et sammenstøt med bussen og en personbil i forkant. Bussen og en personbil har møtt hverandre på veien, og idet de to kjøretøyene passerer hverandre, er det kontakt. Det ender med at bussen kjører av veien og velter, sier operasjonsleder Arild Reite i Møre og Romsdal politidistrikt tilVG.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 16.23 på lørdag.

Redningsmannskaper ved stedet der bussen kjørte av veien.

Flere personer satt fastklemt

Flere personer satt fastklemt etter ulykken. Klokken 18 melder VG at alle passasjerer er ute.

Ifølge avisen er det en ukrainsk turbuss som var på vei til Trollstigen. Bussen ligger på taket seks meter fra veien. Flere familier skal ha vært om bord.

Valldal ligger ca. åtte mil øst for Ålesund.

Ulykkesstedet der en turistbuss kjørte av veien i Valldal.

Opprettet kriseteam

De øvrige passasjerene er sendt til et krisemottak ved Valldal skole, melder NRK.

– De har satt seg ned på et rom for seg selv og får ro, mat og vann. Her er det ganske mange leger, sykepleiere og andre, sier fungerende rådmann Helge Svendsvik til kanalen.

Ifølge rådmannen har det aldri tidligere vært en så alvorlig ulykke i Valldal.

– Jeg kan ikke huske noe lignende, men kommunen har øvd på dette mange ganger, sier han.

Fv63 var stengt i flere timer etter ulykken, men er nå åpnet igjen i begge retninger, melder Statens vegvesen.

– Fungert godt

Ålesund sykehus opplyser lørdag kveld at de er tilbake i normal beredskap.

– Når vi får melding om en slik ulykke, blir organisasjonen vår satt i beredskap. Erfaringen vår er at den har fungert godt. Ambulanser og helikoptre har vært involvert i hendelsen, og samhandlingen mellom aktørene har vært god, sier Espen Remme, administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, i en uttalelse.