- Angrepet av full mann

Midt på dagen skal en beruset mann ha forsøkt å rive hijaben av en 35 år gammel kvinne da hun var på bytur med døtrene.

Raya Klab sammen med mor (35) og datter (15), som ikke vil stå frem med navn og ansikt. - Jeg er redd for nye overfall, sier moren.
  • Adressa.no
  • Sæba Bajoghli Sæba Bajoghli

— Vi kjenner flere muslimske kvinner som har hatt ubehagelige opplevelser den siste tiden, sier Raya Klab og Jorunn Jasmin Oksvold til adressa.no.

Episoden, som skal ha skjedd ved 15-tiden torsdag for snart to uker siden, ble i går anmeldt til politiet i Trondheim. Datteren (15) forteller:

— Vi gikk i retning Trondheim torg, og jeg merket at en mann fulgte etter oss. Han var full og bare på en flaske alkohol, og forsøkte å skremme lillesøsteren (8) min ved å lage grimaser. Ved McDonalds kom han bort og prøvde å dra ned hijaben til moren min, sier 15-åringen og ser på moren, som sitter ved siden av henne i sofaen.

- Ingen grep inn

— Mamma holdt hardt igjen, men halve håret vistes. Jeg prøvde å få ham vekk, men da kom det en dame som kjente ham. Hun dyttet meg og ropte stygge ord. Selv om han var full, hadde han ikke trengt å gjøre dette mot oss. Det sto mange folk rundt oss, men alle sto bare og så på, sier 15-åringen.

Moren sier at døtrene på to og åtte år, som var med på byturen, gråt og var oppskaket. Siden episoden har hun vært redd for å gå ut i byen. Saken etterforskes nå av politiet.

- Går ut over barna

De norske muslimene Raya Klab og Jorunn Jasmin Oksvold mener dette er et resultat av en opphetet politisk debatt.

— Dette er helt tydelig en effekt av politiske utspill. Det har vært en oppblomstring av ubehagelige episoder etter Siv Jensens uttalelser om snikislamisering, hevder de.

Oksvold, som er generalsekretær i Muslim Society i Trondheim, har sammen med Klab utarbeidet en appell til politikerne i Trondheim om bedre samarbeid og en mer nyansert debatt.

— Slike debatter er ekstra tøft for ungene. Etter karikaturtegningen sa bekjente at barna deres kom gråtende hjem fra skolen og skjønte ikke hva som skjedde. Nå opplever flere ubehagelige episoder. Vi forventer mer av våre politikere, sier Oksvold.

— Unge muslimske jenter sier de opplever mest press fra voksne, ikke fra jevnaldrende. Jenter i 15-16-årsalderen har opplevd at voksne kvinner og menn ber dem ta av dem hijaben og spør om de ikke har hår. En kvinne med hijab fikk kommentarer fra en mann som gjorde at hun valgte å gå på andre siden av gaten, sier Raya Klab.

— Jeg kjenner også en kvinne i Oslo som er blitt spyttet etter den siste måneden, tilføyer Oksvold.

15-åringen har også opplevd tilsnakk på skolen:

- Noen elever i åttende klasse sier: «Du er skallet, du har ikke hår», bare fordi vi går med hijab. De sier vi er stygge og sånn, jeg blir sur, men prøver å ikke vise det, sier hun.

- Oppblomstring

Kvinnene reagerer også på debatten etter at jenter på Åsheim ungdomsskole skal få kjønnsdelt svømmeundervisning, der blant annet Høyres Yngve Brox og Frps Kristian Dahlberg Hauge har vært skeptiske.

— Det begynner å lukte assimilering av debatten. Vi snakker om inkludering og i fjor var det Mangfoldsåret, men vis meg det i praksis. Vi muslimer opplever å få stempel som rare, gale, eller som en trussel, sier Oksvold.

Ved politistasjonen i Trondheim har de ikke registrert flere lignende anmeldelser den siste tiden.

— Det er så mange muslimske kvinner som er tålmodige og ikke vil være til bry. Mange kvier seg for å si fra. Dessuten ønsker de å bevare stoltheten sin. Men vi som er norske tenker at dette finner vi oss ikke i, sier Jorunn Jasmin Oksvold.

Les også

Stortingspolitikere tar på seg hijab-skyld

Ubehag: 15-åringen opplever ofte sårende bemerkninger fra medelever på skolen.