- For lett å gjøre ugagn

Stadig flere eksperter frykter at krigen mot datakriminalitet på Internett er tapt.

Nye virus og koder dukker opp langt raskere enn anti-virusprogrammene. Foto: Trond J. Strøm
  • Per Anders Johansen
  • Fungerende nestsjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Christophe Birkeland stilte i nettprat på Aftenposten.no i dag. Les nettpraten her.
    — Dataindustrien har sterke økonomiske interesser av å dempe frykt og ikke spre panikk. Hvis folk flest visste at deres PC høyst sannsynlig var infisert, ville de kvie seg for å bruke Internett. Men hele industrien ønsker jo at folk skal inn på internett, bruke penger og benytte online-tjenestene, sier professor Audun Jøsang ved universitetssenteret på Kjeller.

Slo ut brannmurer.

På slutten av fjoråret klarte en gruppe med øst-europeiske kriminelle å utvikle det ondsinnede programmet «Conficker», som i løpet av kort tid latterliggjorde verdens fremste brannmurer. Det har slått ut alt fra datamaskiner på sykehus på Vestlandet, til den franske marinens og det amerikanske luftvåpenets nettverk. Viruset startet ved at de kriminelle fant et sårbart punkt i Microsoft Windows.

Mange tror databandittene er fra Ukraina fordi viruset ikke slår til mot datamaskiner med ukrainsk tastatur.

Selv om operativsystemer som Mac og Linux har vært mindre rammet, frykter man utviklingen også her.

En tapt krig.

Stadig flere går så langt som å si at datakrigen er tapt. Nye virus og koder dukker opp langt raskere enn anti-virusprogrammene.

— Det er for lett å gjøre ugagn, drive spam, hacke eller drive ren kriminell virksomhet. Du kan gjøre hva du vil anonymt. Nå får vi straffen. Internett er i ferd med å bli en stor søppelhaug, sier Jøsang.