Norge

- Jeg jukset ikke

Alexander Danielsen er sjokkert over å bli anklaget for å jukset med leksene. Nå truer han med å avslutte studiene.

Alexander Danielsen anklages for leksejuks. – En ren maktdemonstrasjon. Blir jeg utvist for så lite, dropper jeg hele jusstudiet, sier han.

  • Målfrid Bordvik

Alexander Danielsen (24) fra Stanghelle er en av 205 jusstudenter som er

Les også

205 mistenkt for juks

med obligatoriske hjemmeoppgaver ved Universitetet i Bergen. — Jeg fikk sjokk da jeg åpnet brevet. Selv anser jeg ikke dette som juks. Juks er noe man går inn for, det gjorde ikke jeg, sier Danielsen bt.no. Anklagen rettes mot en oppgave han leverte for over ett år siden. - Jeg gjorde lekser sammen med en studiekamerat, og vi diskuterte problemstillingene med hverandre. Klart oppgavene blir like, men det er ikke avskrift, sier Danielsen.

Vurderer å droppe studiet

24-åringen er nå jusstudent på fjerde året, og neste sommer skal han etter planen avslutte studiene. Nå har han en trussel om utestenging hengende over seg. - Det er hårreisende at noe så lite kan få så store konsekvenser. Vi gjorde lekser sammen, det er alt. Han understreker at disse oppgavene ikke har noen betydning for karakteren i faget. Dersom mistankene om juks fører til utestengelse, vil Danielsen revurdere hele juristkarrieren. - Blir jeg utvist, så kommer jeg ikke tilbake. Ikke fordi jeg er lei meg eller skuffet, men jeg vil ikke studere under en slik ledelse, sier han.

Les også

- Jukserne straffes for strengt

— Maktdemonstrasjon

En annen mulig reaksjon er annullering av tidligere eksamener. I en allerede hektisk studiehverdag blir det svært vanskelig. - Det er leit å måtte ta opp igjen fag når jeg føler at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har jobbet ærlig og redelig i fire år, og så skjer dette på tampen, sier han. 24-åringen er svært kritisk til fremgangsmåten til Universitetet. Ifølge Danielsen fikk studentene noen advarsler om at fakultetet mistenkte juks, før de i går kunne lese om saken i media. - Dette er en ren maktdemonstrasjon fra Universitetet sin side. De beskytter kvalitetsreformen og skal vise at den fungerer flott, mener Danielsen. Han understreker at han ser alvorlig på juks, men mener det han er anklaget for slett ikke er et alvorlig tilfelle. Det er årsaken til at han står frem på bt.no. - Jeg har ikke noe å skjule. Det føles som om jeg har kjørt 81 km/t i 80-sonen, sukker han.

Strenge krav i akademia

— Mister vi studenter på grunn av dette, så må man jo leve med det, sier Asbjørn Strandbakken, prodekan ved det juridiske fakultet. Han understreker at de vil legge til rette for at studenter skal få tatt opp igjen fag, dersom det blir aktuelt. - Ingen kan fortelle meg at studentene ikke vet forskjell på lovlig samarbeid og plagiat. Avskrift er grunnleggende i strid med akademiske normer, sier Asbjørnsen. - Grunnen til at rektor nå går kraftig ut er for å skape legitimitet i forskningen. Det er også studentene tjent med, sier han. Les mer på bt.no.

Les også

  1. Studentjuks dyrt for Universitetet i Bergen

  2. - Jukserne straffes for strengt

  3. 205 mistenkt for juks

  4. BI delte ut svarene sammen med eksamen