Norge

Redd for helsen

Mulig radioaktivitet fra krigsskipet "Murmansk" sprer usikkerhet og frykt i Sørvær. <br></br>

Fisker Ørjan Furøy (t.v.) og reiselivsdriver Tor Oskar Andreassen fra Sørvær mener vraket kan være en trussel mot folks helse, og at det snarest må fjernes.
  • Forf>
  • <forf>ole Magnus Rapp <

I 14 år har de 200 innbyggerne i fiskeribygda trodd på myndighetenes løfter om at "Murmansk" ikke inneholder noe helseskadelig. Samtidig har de hatt en nagende følelse av at alt ved krigsskipet ikke var slik det skulle være.Nyheten om at det er funnet helseskadelig radioaktivt materiale ombord har ført til både frykt og sinne.— Hvorfor har ingen fortalt oss noe? spør Tor Oskar Andreassen som driver en reiselivsbedrift som har utsikt mot det enorme vraket. I dag eller i morgen skal ordfører Eva Husøy i Hasvik møte fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.- Myndighetene må ta ansvar for å fjerne vraket. Vi krever full gjennomgang av hva som har skjedd. Hvorfor er jeg som ordfører kun blitt informert av mediene om en mulig helsetrussel, spør Ap-ordføreren. Hun har forlangt et møte med den ansvarlige statsråden, og mener det er skremmende at en mulig radioaktiv kilde har vært midt i bygda så lenge.- Jeg er provosert over myndighetenes oppførsel. Dette er totalt uakseptabelt.

- Holdt for narr

— De har holdt et helt samfunn for narr. Når ble radioaktiviteten funnet? Hvem burde advart oss som bor her, spør ordfører Eva Husøy.Fisker Ørjan Furøy har satset i Sørvær og sammen med familien investert i hus og moderne fiskebåt. - Jeg er bekymret for vår helse, og at innholdet i "Murmansk" kan ha gitt folk her alvorlige plager, sier Furøy.Han har flere ganger vært ombord i det enorme krigsskipet.

Atomsprengningene

— I dette tilfellet er bygdefolket ført bak lyset. Myndighetenes eksperter var ombord i flere uker på leting, og vi fikk kun høre at de ikke fant noe. Og så, 14 år senere, skal vi lese i Aftenposten at det er hentet radioaktivt materiale fra "Murmansk". Det er skremmende, sier Furøy.Tor Oskar Andreassen trekker paralleller til de sovjetiske atomprøvesprengningene på 1950- og 1960-tallet.- Vi som bodde i Finnmark da, ble hverken advart eller orientert. Myndighetene rådet oss til å spise jodtabletter. Fortsatt må det være noen som vet mye mer enn oss om mulige skader etter hendelsen da, sier han.- Etter at Murmansk havarerte her, sa miljøvernminister Thorbjørn Berntsen at vraket kun var et estetisk problem. I dag må vi kunne si at dette var en hån mot oss, sier Tor Oskar Andreassen.Skraphandler Magne Strand ble landskjent da han spekulerte i kjøp av et strandet, russisk vrak for 100 dollar, for deretter å bli ruinert økonomisk. Den slagkraftige, engasjerte og ikke lenger så velstående skraphandleren fra Kløfta kjører i dag rundt og river, demonterer og hugger trafoer. Magne Strand reagerer med sinne når han leser at vraket av "Murmansk" ligger i fjæresteinene, og at det er oppdaget radioaktive stoffer i vraket. - Med mitt kjennskap til norske myndigheter kommer "Murmansk" til å ligge der til dommedag. Norske myndigheter vet hvem eierne og forsikringsselskapet er, men likevel slipper de unna, sier Strand. Han har ingen tro på at vraket blir fjernet, til tross for opplysninger om at det også er funnet utstyr med radioaktivitet i vraket. Strand håpet å tjene mye penger da han kjøpte vraket av den russiske destroyeren "Boiki", som drev i land på Skogsøya i Øksnes i Nordland i 1988. Men prosjektet ble mislykket og stadig forsinket. Enda verre ble det da man oppdaget to missiler i vraket alle trodde var "rent". - Jeg endte opp med en regning på 12,1 millioner kroner fra norske myndigheter for fjerning av vraket. Jeg føler meg fullstendig overkjørt og grovt forskjellsbehandlet når jeg ser at både eierne og forsikringsselskapet bak "Murmansk" slipper unna.

Les også

  1. - Ingen tvil om at dette er en miljømessig forurensning

  2. Ny gjennomgang av miljøgiftene i Murmansk

  3. Krever forklaring fra Pedersen

  4. Radioaktivt stoff på avveie

&quot;Murmansk&quot; som ligger havarert utenfor Sørøya, Finnmark, havarerte i 1994.