Buss blåste av veien – bygder isolert

Det er store trafikkproblemer på Nordvestlandet torsdag morgen som følge av ras, vind og flom.

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Uværet skal fortsette utover dagen torsdag, med store nedbørsmengder og kraftig vind opptil storms styrke.

Tre skadet

En buss på vei fra Førde i Sogn og Fjordane til Oslo blåste av veien natt til torsdag.

– Det var 29 passasjerer i bussen, og den ble tatt av en kraftig vindrosse på Hemsedalsfjellet, sier administrerende direktør Bjørn Nordberg i Firda Billag til NTB.

Følg helgeværet på våre værsider

Ifølge firda.no ble bussen stående på noen steiner, og det gikk hull på luftputen slik at bussen mistet trykket.

Han forteller at tre passasjerer ble lettere skadet og bragt til legebehandling i Lærdal. De øvrige kunne fortsette til Oslo i en ny buss.

– Det er store problemer med fremkommeligheten i Sogn og Fjordane. Blant annet er riksveien stengt mellom Førde og Sogndal, forteller Nordberg.

Bygder isolert

I Møre og Romsdal var flere bygder isolert som følge av ras torsdag morgen. Det gjelder Geiranger, Velledalen, Øye og Dalsbygda på Sunnmøre.

Norddal kommune har iverksatt en kriseplan. Ordfører Bjørn Inge Ruset sier til NRK at folk vil bli tilbudt båtskyss for å komme til skole og arbeid. Dersom dette er for farlig blir beredskapsferje satt inn.

Til sammen var over 15 riks— og fylkesveier stengt i Møre og Romsdal torsdag morgen.

Ekstreme nedbørsmengder, kombinert med høye temperaturer som fører til snøsmelting i fjellet, har forårsaket flere jord- og steinras.

Raumabanen er stengt ut dagen torsdag på grunn av fare for trefall over toglinjen.