Norge

Mye å spare på innboforsikring

Den dyreste innboforsikringen er nesten dobbel så dyr som den rimeligste. Det lønner seg å sjekke selv.

Du bør sjekke ut hvilken innboforsikring du har. Her er det penger å spare. KOMBO: SCANPIX/AFTENPOSTEN GRAFIKK
  • Christine Gulbrandsen

1034 kroner skiller den billigste og dyreste innboforsikringen.

For i en prissammenligning Aftenposten har utført, viser det seg at Storebrands innboforsikring er billigst – den koster 1516 kroner pr. år, tett fulgt av Tryg Forsikring til 1577 kroner i året.

Den dyreste innboforsikringen i testen er Sparebank1s tilbud på 2550 kroner i året. Nest dyrest er Gjensidige med 2400 kroner.

Alle prisene er basert på de samme parametrene og samme type forsikringsgrad.

— Dette viser at man kan spare mange penger på å sammenligne priser hos ulike tilbydere. Noen opplever at de kan spare tusenvis av kroner på å endre forsikringer, sier seniorrådgiver Helga Skofteland i Forbrukerrådet.

Men dessverre er det, ifølge henne, mange parametre og bonusordninger som er med på å tilsløre prisen, slik at det blir vanskelig for forbrukerne å sammenligne priser.

Helga Skofteland. FOTO: TONE GEORGSEN

— Det er forferdelig at det med forsikring skal være så vanskelig at folk ikke orker å sette seg inn i det. For folk kan spare mye på å være bevisste.

Sjekk regelmessig

Forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank er enig i at forbrukerne må være bevisste.

— Men det handler ikke bare om forsikring, det handler om alle typer tjenester man bruker.

— Jeg vil anbefale regelmessig gjennomgang av bank, forsikring og andre større avtaler som strøm og telefoni. Det kan være veldig mye penger å hente på dette, sier Brøske.

Ifølge han er nordmenn for dårlige til dette.

— Vi har ikke tradisjon for å shoppe rundt, vi har gjerne en bankforbindelse eller et forsikringsselskap vi bruker, uten å teste den reelle prisen i markedet. Det er dumt, sier han.

— Veldig mange vil oppdage at hvis de sjekker pristilbud fra andre aktører, og så presenterer dette for aktøren man er kunde hos, vil man gjerne få nytt og bedre tilbud, sier Brøske.

Mer en bare pris

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank1 mener det gjelder å ha tungen rett i munnen når man kjøper forsikring.

Magne Gundersen. FOTO: STEIN J. BJØRGE

— Husk at pris bare er en av tingene du skal se på. Går du kun etter pris, er det ikke sikkert du får forsikringen du skal ha.Før du bestemmer deg for en forsikring, er det lurt å nøye sjekke både pris, innhold og det den ikke inneholder.

Ifølge Gundersen gjenspeiles gjerne det du får i forsikringen med prisen.

— Ha en bevisst holdning, men likevel er det ikke vits å overdrive jakten på billigste løsning. Hold deg unna ører og promiller og konsentrer deg om tusenlappene.

— Kanskje det tross alt er bedre å se en god film med kona enn å bytte strømleverandør hver uke, sier han.

- Obligatorisk

Gundersen mener at innboforsikring er noe alle bør ha.

— Det gjelder fra du flytter for deg selv til du går ut av historien. Det samme gjelder for reiseforsikring. Vi har mange verdier og er mye på farten. Det å ha disse to forsikringene mener jeg nærmest er obligatorisk.

— Grunnen til det er at vi eier mer enn vi er klar over. Skal du gjenskaffe det du eier av klær, eiendeler og gjenstander, så er det ganske store verdier det er snakk om, sier han.

Hvis ikke du er forsikret mot for eksempel tyveri eller brann, står du på bar bakke hvis noe skulle skje.

Finn riktig nivå. Skofteland mener det er viktig å tenke på summen man ønsker dekning for.

— Er man student og bor på studenthjem er det grenser for hvor mye man har av innbo.

Men er man familie på fire-fem og bor i enebolig, er det utrolig hva man har. Likevel er det ikke nødvendig å være overforsikret, sier seniorrådgiveren.

Forsikringsselskapene opererer med mange rabatter og parametre for å bestemme hvor mye en forsikring koster. Boligtype, område og om du har tyverialarm eller ikke, kan for eksempel være med å bestemme prisen på forsikringen. Det samme gjelder for samlerabatt for å ha alle forsikringene i samme selskap.

Glem småbeløpene

- Er du for eksempel medlem i en fagforening, kan det hende du får veldig gode innboforsikringer gjennom denne. Sjekk dette ut, og unngå å være dobbeltforsikret, sier Skofteland.

Hun råder også folk til å forsikre seg mot de store økonomiske katastrofene, og ikke de små beløpene.

— De små beløpene er som regel ikke lønnsomme. Derfor anbefaler jeg folk billigere forsikring med høy egenandel enn motsatt.

Les også

  1. Slik sikrer du deg mot boligfeilene

  2. Risikerer milliontap på sydenleiligheter

  3. Husk at banken skal tjene penger på deg

  4. Aller viktigst å verne om pinkoden

  5. Unge godtar juksing

  6. Veien ut av gjeldskrisen

TRYKK FOR STØRRE GRAFIKK.