Innrømmer bruk av andres pasientlister

Ett av de anmeldte helseforetakene innrømmer å ha brukt informasjon fra Aleris. Et annet stiller seg uforstående til saken.

  • Nicolai Heyerdahl
  • Jon Dagsland Jon Dagsland Holgersen

Les også:

Onsdag sprakk nyheten om at tre private helseforetak er siktet for utroskap etter at pasientlister fra en konkurrent ble brukt i en klage.

Leger siktet

Fire leger, samt en utro legesekretær, er siktet for grov utroskap, brudd på taushetsplikten og bruk av drifts— og forretningshemmeligheter etter at 2000 pasientjournaler i firmaet Aleris Helse skal ha blitt tappet, og gitt videre til tre konkurrerende selskap. Tre helsefirmaer er også siktet, opplyser politiet.

Lise Westly. FOTO: AFTENPOSTEN

Et av de tre private foretakene som er anmeldt, er Hjelp24 NIMI. Administrerende direktør Lise Westly opplyser til VG Nett at de har brukt operasjonslister fra Aleris da de klaget etter å ha tapt et anbud.

— I forbindelse med en klageprosess over tildeling av kirurgiske kontrakter utlyst av Helse Sør-Øst høsten 2009 mottok Hjelp24 NIMI uoppfordret anonymiserte operasjonslister som viste antall operasjoner utført hos Aleris, sier Westly.

Hun sier samtidig at de ikke har hatt noen kontakt med den tidligere legesekretæren i Aleris, som ble sparket etter at lekkasjen kom for en dag.

- Har ikke gjort noe galt

Et annet selskap som er siktet, Colosseumklinikken, bedyrer sin uskyld.

Medisinsk direktør Eystein J. Hauge ved Teres Medical Group, som eier Colosseumsklinikken, bekrefter overfor Aftenposten at politiet onsdag gikk til aksjon mot klinikken.

— Colosseumklinikken har ingenting å skjule verken for politiet eller Helsetilsynet. Politiet ønsket en gjennomgang av e-postlister, og det har de fått, sier Hauge.

- Det var en overraskelse for klinikken å få politiet på døra. Klinikken kan ikke se at den har gjort noe galt, og er overrasket over utviklingen denne saken har tatt, legger han til

Hauge mener årsaken til at de har blitt dratt inn i saken, er at Colosseumsklinikken klaget på resultatet av anbudsrunden i 2009.

- Colosseumklinikken stiller seg uforstående til saken, og har ingenting å skjule, sier han.