Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal tiltalt for grovt bedrageri

Tiltalt for å ha svindlet Stortinget for 115.000 kroner. Liadal erkjenner ikke straffskyld.

Hege Haukeland Liadal fotografert i 2019.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal er tiltalt for forsettlig grovt bedrageri overfor Stortinget.

Bakgrunnen er at hun har levert urettmessige reiseregninger til Stortinget for et beløp på over 115.000 kroner, melder Oslo statsadvokatembeter i en pressemelding.

Totalt omfatter tiltalen 61 reiseregninger i perioden fra 2016 til 2018.

Stortinget anmeldte Liadal til politiet i april 2019. Dette skjedde etter at Aftenposten avslørte at hun gjennom flere år hadde levert falske reiseregninger til Stortinget, fått dekket reiser av privat karakter og blåst opp avstander i kjøregodtgjørelseskrav.

Mener Liadal krevde utbetalinger hun visste hun ikke hadde krav på

«Påtalemyndigheten mener Liadal visste at reiseregningene inneholdt feil opplysninger og at hun innleverte dem for å få utbetalinger fra Stortinget som hun visste hun ikke hadde krav på. Videre at bevis kan føres for dette. Liadal har ikke erkjent straffskyld for forholdene», skriver statsadvokat Monica Krag Pettersen i pressemeldingen.

Overfor Aftenposten sier Pettersen at hun ikke ønsker å gå mer detaljert inn på innholdet i tiltalen, men sier at det «knytter seg til dels til rent fiktive reiseregninger».

Regner med rettssaken vil ta flere uker

– Hvilke forklaringer har Liadal gitt på uregelmessighetene i reiseregningene?

– Jeg registrerer at hun ikke har erkjent straffskyld for forholdene i tiltalen. Det vil ikke være riktig av meg å gå inn på det hun har forklart, hennes forklaring vil fremkomme når saken kommer opp for retten, trolig tidligst til høsten. Det vil være en omfattende hovedforhandling der vi skal føre bevis for hver enkelt reiseregning, og jeg anslår at det vil bli satt av flere uker til saken, sier statsadvokaten.

– Det er snart to år siden saken ble politianmeldt. Hva er årsaken til at det har tatt såpass lang tid?

– Det har vært en omfattende sak å etterforske for politiet, det er snakk om totalt 700 reiseregninger som man har vært nødt til å gå gjennom enkeltvis, så det har vært en stor og komplisert etterforskning, sier Krag Pettersen.

Les også

Leverte falske reiseregninger til Stortinget. Nå er Mazyar Keshvari dømt i Høyesterett til 11 måneders fengsel

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal sammen med Ap-partileder Jonas Gahr Støre i Liadals hjemby Haugesund i forkant av valgkampen i 2017. Aftenposten fant en rekke urettmessigheter i Liadals reiseregninger for denne perioden.

Forsvarer: – Ikke gjort med vitende og vilje

– At denne tiltalen kom nå, fredag før påskeferien, kunne de spart seg for. Nå har politiet etterforsket denne saken i to år, så for å vise hensyn til Liadal, kunne de ha ventet med å blåse opp dette, sier forsvarer Erik Lea til Aftenposten.

Lea mener det er flere feil i tiltalebeslutningen.

For det første mener han det er færre enn 61 reiseregninger som Liadal har skrevet feil. Han gikk ikke i detalj på hvilke av disse regningene det gjaldt.

Av punktene Liadal likevel erkjenner å ha foretatt seg, mener forsvareren dette ikke er gjort forsettlig.

– Det er ikke gjort med vitende og vilje. Det var ikke noe hensikt i å berike seg selv på statens bekostning, og det har hun hevdet i absolutt alle avhør, sier han.

Erik Lea er Liadals advokat.

Da Liadal ble siktet for samme forhold i november, sa Lea at Liadal ikke erkjenner straffskyld for grovt forsettlig bedrageri, men for grovt uaktsomt bedrageri.

Mens grovt bedrageri har en øvre strafferamme på seks år, har grovt uaktsomt bedrageri en strafferamme på ett år.

Fortsetter arbeidet på Stortinget som vanlig

Liadal har fortsatt sitt virke som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet som normalt mens etterforskningen har pågått. Hun sitter nå i helse- og omsorgskomiteen.

Liadal beklager på Facebook


I et nytt facebook-innlegg beklager Liadal for at hun har gjort feil i reiseregninger, men at det ikke er gjort med vilje, slik forsvareren også uttalte.

– Sterkt beklagelig

Da Aftenposten ba om kommentar fra arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, ble vi videresendt av kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen til Torstein Tvedt Solberg, leder i Rogaland Arbeiderparti.

«Det er sterkt beklagelig at Hege har mottatt penger urettmessig fra Stortinget. Hun har selv sagt at hun vil gjøre opp for seg og at alt skal betales tilbake. Utover det kan vi bare avvente dom i saken», skriver Solberg i en SMS til Aftenposten.

Utover dette ønsker han ikke å kommentere saken ytterligere.

Tidligere Frp-profil dømt til fengsel i elleve måneder

Liadal er den andre stortingsrepresentanten som blir straffeforfulgt etter at Aftenposten avslørte at det var levert urettmessige reiseregningskrav til fellesskapet.

Tidligere Frp-politiker Mazyar Keshvari ble i oktober dømt til 11 måneders ubetinget fengsel i Høyesterett for å ha levert falske reiseregninger til Stortinget og på den måten svindlet til seg 450.000 kroner.

Les de opprinnelige avsløringene her: