Norge

Norsk-rumensk foreldrepar takker for støtten

Det norsk-rumenske foreldreparet i Naustdal som ble fratatt sine fem barn av barnevernet, takker via sine advokater for støtten etter at de nå har fått barna tilbake.

Under slagord som « Send barna hjem nå « og « Barnevernet = Gestapo « samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget i april for å vise sin motstand mot barnevernet. Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet. Samtidig var det lignende demonstrasjoner i nærmere 60 byer i 20 land, ifølge arrangørene.
  • NTB

Saken vakte sterke reaksjoner og førte til demonstrasjoner i en rekke land.

Barneverntjenesten i Naustdal kommune meldte fredag at de har inngått avtale om tilbakeføring av barna til foreldrene og en avtale om samarbeid om hjelpetiltak for foreldrene og barna. Avtalen innebærer at Naustdal kommune og foreldrene nå går inn i en ny fase hvor en forsøker å lage en stabil og trygg situasjon for familien.

Les også

Norsk-rumensk foreldrepar får tilbake barna

Samarbeidsavtale

Foreldrenes advokater, Ragnhild Torgersen og Ingrid Breistein, kommenterer lørdag saken slik overfor NTB.

– Familien ønsker å takke alle som har støttet og tenkt på den i løpet av denne svært krevende tiden. Under fylkesnemndas behandling av saken inngikk barneverntjenesten i Naustdal kommune og de private parter en samarbeidsavtale om tilbakeføring av barna til familien.

Familien skal fortsatt få hjelp av barnevernet.

– I lys av barneverntjenestens etterfølgende pressemelding og uttalelser understrekes det at vilkårene for omsorgsovertakelse ikke var oppfylt, og at barneverntjenesten i anledning tilbakeføringen har gitt foreldrene sjenerøse og gode hjelpetiltak. Familien er trygg på at partene vil klare å samarbeide godt om disse. Familien håper nå på ro i saken fremover, sier de to advokatene i en uttalelse på vegne av moren og faren til de fem barna.

Les også

100 jurister med brev til Solberg om barnevernssak

Sak under etterforskning

Foreldrene ble i desember i fjor fratatt sine fem barn av barnevernet og siktet for familievold. Saken, som fortsatt er under etterforskning, har ført til flere demonstrasjoner både i Europa og Nord-Amerika til støtte for foreldreparet.

I et intervju på rumensk TV har ekteparet innrømmet at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge. Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere hevder at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til at barnevernet tok over omsorgen for barna.

Les også

  1. Aftenposten mener: Et godt barnevern må bli enda bedre

Les mer om

  1. Naustdal
  2. Barnevern