Norge

Prislapp for asyl-opptøyene: Ti millioner

Og bråket fortsetter - Haslemoen transittmottak herjes av bråk og branntilløp.

Lier ventemottak ble i juni brent ned til grunnan av rasende asylsøkere. Foto: ROGER NEUMANN / VG

  • Lars Akerhaug

Les også:

Avdelingsleder Siri Rustad i UDI.

I begynnelsen av Juli brøt det ut opptøyer på de to statlige ventemottakene Fagerli og Lier. Her bor personer som har fått endelig avslag på sine søknader om opphold i Norge.Som Aftenposten.no tidligere har skrevet fortsatte asyl-bråket etter at asylsøkere i to dager lagde bråk på Fagerli og Lier ventemottak. Til slutt ble hele mottaket på Lierskogen brent ned til grunnen.

Bare for Utlendingsdirektoratet hadde kostnadene for ekstra vakthold og innleie av vektere ved mottak der bråkmakerne var flyttet så langt beløpt seg til godt over ti millioner kroner.

— Det har i hovedsak gått til forsterket bemanning og vakthold ved mottakene hvor tidligere ventemottaksbeboere har blitt plassert, sier avdelingsdirektør Siri Rustad i Utlendingsdirektoratet.

- Mye penger

Hun forklarer at utgiftene har gått til ekstra vakthold, bemanning og miljøarbeid ved mottakene der bråkmakerne har blitt flyttet til.

-Hva tenker du om de kostnadene dere har hatt?

-Det er mye penger, men vi har et oppdrag i å gi et boligtilbud til alle. Samtidig må vi sikre at de som bor i mottakene og de som jobber der har en trygg hverdag, sier Rustad.

-Vi må huske på at det er et fåtall beboere som står bak konflikter, hærverk og brannstiftelse. Vi har vært bekymret for sikkerheten på mottakene, vel så mye som pengebruken. Også de som bor på mottakene har vært bekymret.

Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært mye bråk.
Lensmann i Våler, Ingjerd Kagnes.

- Mye bråk

Haslemoen transittmottak på Våler har helt siden nye bråkmakere kom flyttende vært herjet av bråk og branntilløp. Politiet i Våler har fått nok av bråket på mottaket og har nå innkalt ledelsen til et krisemøte fredag der situasjonen skal drøftes.

— Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært mye bråk. Det er en forventning at de tar tak i dette, sier lensmann i Våler, Ingjerd Kagnes.

Ifølge Glåmdalen har politiet hatt minst 26 utrykninger til mottaket. Brannvesenet har hatt minst 40 utrykninger, senest denne uken.

Lensmannen på Våler anslår at det har vært dobbelt så mye bråk på mottaket den siste tiden, som det var før flyttingen av beboere fra de to nedbrente mottakene.

- Systematiske ødeleggelser

Nå har mottaket forsøkt å alliere seg med beboerne for å få brannene og branntilløpene under kontroll.

— Det er branntilløpene og brannalarmene som har bekymret oss mest. Der har vi satt i gang en del konkrete tiltak, sier mottaksleder Kjell Åge Moen.

Les også

  1. Manglende sikkerhetskontroll før asyl-opptøyene

  2. Bråket fortsatte etter asyl-opptøyene

  3. Jobbet 2428 timer over uten overtidsbetaling på Lier ventemottak