Norge

Tror kurdisk leder sto bak Krekar-skyting

<div style="text-align:center;width:800px;height:530px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/01/25-krekar/flytskjema.swf", { width:"800px", height:"530px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutter.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div>Familien til mullah Krekar tror en navngitt kurdisk leder fra Nord-Irak står bak skytingen mot Krekar i Oslo natt til mandag. Mannen skal nylig ha vært i Norge.

Les også:

Ifølge VG skal politiet nå undersøke om en av Krekars fiender fra Nord-Irak skal ha arrangert angrepet natt til mandag for å ta livet av ham eller skremme ham til taushet.

Mannen skal være en sentral leder i Kurdistans Patriotiske Union (PUK), som har vært i konflikt med organisasjonen Ansar al-Islam, som Krekar ledet i Nord-Irak.

PUK-lederen var i Norge i midten av januar.

Politiet ønsker ikke å kommentere det påståtte norgesbesøket, men bekrefter at familien har fortalt om sine mistanker i avhør.

– Jeg kan bekrefte at politiet er kjent med disse opplysningene, og at vi undersøker opplysninger fra avhørene som ett av flere spor, sier leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

PUKs representant i Norge avviser påstandene.

Saumfarer videofilmer

Politiet saumfarer filmene fra en rekke videokameraer i nærheten av boligen til mullah Krekar. Håpet er å finne bilder av to personer som ble sett i forbindelse med skyteepisoden.

Fortsatt er ingen pågrepet eller mistenkt i saken. Tirsdag forklarte flere vitner at de så to personer løpe bort fra leiligheten i Heimdalsgata på Grønland mandag. De to skal først ha forsøkt å ta seg inn i Krekars leilighet, og deretter ha skutt gjennom vinduet, slik at Krekars svigersønn ble truffet i hånda.

– Mandag kveld var det bare ett vitne som forklarte seg om de to personene, men i dag har vi fått flere slike vitneforklaringer, sier leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid til NTB.

Flere kameraer

Hun kan fortsatt ikke gå ut med noe nærmere signalement på de to, men det skal dreie seg om to menn.

– Vi har fortsatt ikke noen god beskrivelse av dem. Dessuten vil vi være sikre på at vitner vi avhører ikke skal bli påvirket, sier Metlid.

Det skal ikke være overvåkingskameraer i direkte tilknytning til leiegården, men siden den ligger midt i Oslo sentrum, er det mange i nærheten. Politiet sjekker også kameraer litt lenger unna, for eksempel på Oslo S.

– Vi håper selvsagt at vi kan finne igjen personene på disse filmene, men det er et møysommelig arbeid. Trolig vil det ta noen dager før vi vet om vi finner noen svar her, sier Metlid.

Bilen som ble satt i brann i nærheten, like etter skyteepisoden, blir undersøkt av teknikere, men mye tyder på at den ikke har noe med Krekar-saken å gjøre.

– Bilen hadde stått der i flere dager før dette skjedde, sier Metlid.

Mange teorier

Politiet jobber også fortsatt med å avhøre vitner etter skyteepisoden. De driver dessuten med rundspørring i nabolaget og foretar undersøkelser i området rundt leiegården. All informasjonen fra vitneavhørene må gjennomgås og analyseres.

Så langt har ikke politiet noen hovedspor å gå etter.

– Vi holder fortsatt mange muligheter åpne. Vi har selvsagt våre teorier, men det er en åpen sak, sier Metlid. Det har blant annet blitt spekulert på om det kan være folk fra Nord-Irak som kan ha noe med attentatet å gjøre. Men politiet vet ikke om Krekar var målet for skuddene, selv om det kan virke mest sannsynlig.

I skjul

Familien Krekar befant seg tirsdag på et ukjent sted, delvis på grunn av sikkerhetssituasjonen etter skyteepisoden.

– Vi har tatt en del forholdsregler, og vi kan ikke si hvor de oppholder seg, sier Metlid.

Dette gjelder mullah Krekar selv, hans kone, sønn, datter og svigersønn — altså alle som var til stede da angrepet fant sted. Når og om familien kan flytte tilbake til leiligheten, er usikkert.

– Det er det for tidlig å si noe om, sier Metlid, som heller ikke kan si om naboene kan vente seg en bedre sikkerhetssituasjon. Flere av dem har vært bekymret for hva som kan skje når familien flytter tilbake.

Les også

  1. La ut info om Krekars leilighet på Facebook

  2. Krekar-familien flytter ikke hjem

  3. Slik skjedde Krekar-angrepet