Norge

Valverde utestengt i to år for doping

Men den omstridte syklisten beholder resultatene.

Alejandro Valverde har lenge vært omstridt på grunn av dopinganklager. Nå er han utestengt i to år. FOTO: AFP Foto: FABRICE COFFRINI

  • Kristina Overn

Idrettens Voldgiftdomstol (CAS) utestengte mandag syklisten Alejandro Valverde i to år for hans deltakelse i Operasjon Puerto i 2006, der legen Eufemioano Fuentes ble etterforsket for å ha hjulpet en rekke idrettsutøvere med å dope seg. Flere meget kjente syklister har vært under mistanke etter etterforskningen.

Utestengt i Italia

Valverde har helt siden mai i fjor vært utestengt fra sykkelritt i Italia etter at en av hans blodprøver tatt i landet matchet blod som inneholdt EPO, som ble beslaglagt under Operasjon Puerto. Han fikk derfor ikke sykle Tour de France i fjor, siden en av etappene krysset den italienske grensen.

CAS uttalte at DNA— bevisene "tydelig demonstrerte at blodpose nummer 18 inneholdt mr. Valverdes blod".

Velverde har selv hevdet at spansk lovgivining hindrer disse bevisene fra å kunne ligge til grunn for sanksjoner, men mandag tapte han altså ankesaken i CAS.

Beholder resultatene

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har lenge arbeidet for å utvide utestengelsen. Dommen gleder UCI- president Pat McQuaid.

— Meldingen til syklistene er at dersom du noen gang blir involvert i et dopingprogram, kan det komme tilbake og hjemsøke deg når som helst, sa han til nyhetsbyrået AP mandag.

McQuaid mente også at forbundet hele tiden har vært sikre på at Valverde var involvert i Operasjon Puerto, selv om han aldri ahr avlagt en positiv dopingprøve.

Valverde får imidlertid beholde sine resultater, blant annet sammenlagtseieren i Vuelta a Espana i fjor.

Toppranket

Spanjolen, som er kjent for både å være en god klatrer og spurter, har hatt en meget god sesong, og vant blant annet Tour de Romandie tidligere i år. Disse resultatene blir strøket, og Valverde oppfrodres til å returnere premiepengene, ifølge UCI. Bare timer før dommen falt, kom UCIs ferske rankingliste, med Valverde på topp. Denne plassen overtas nå av Cadel Evans.