Walid al-Kubaisi: - Hege Storhaug er et ekte barn av Bjørnson og Wergeland

Forfatteren Walid al-Kubaisi, en av Hege Storhaugs forbilder, støtter flere av hennes forslag mot ekstrem islam. Han mener at myndighetene bør kontrollere forkynnelsen i moskeer.

Walid al-Kubaisi, forfatter, statstipendiat og skribent i avisen Dag og Tid, definerer seg som sekulær muslim.
  • Olga Stokke
doc6ao92dzfqb5e6mx642w.jpg

Walid al-Kubaisi er en av dem som Hege Storhaug i Human Rights Service (HRS) oppgir somsine forbilder. Asle Toje, forskningsdirektør ved Det Norske Nobelinstitutt, er en annen.

— Hege Storhaug er mer seriøs enn mange av sine kritikere. Selv om hun også gjør feil, sier hun mye fornuftig. Jeg synes ikke at hun fortjener dette hatet som rettes mot henne.

— Hege Storhaug er et ekte barn av Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland, sier Al-Kubaisi og legger til:

— Og hun er et ekte barn av Walid al-Kubaisi.

Han er forfatter, statsstipendiat og skribent i avisen Dag og Tid, kom til Norge fra Irak for ca. 30 år siden og definerer seg som sekulær muslim.

Støtter Storhaug

Selv som han understreker at han også ofte er uenig med henne, støtter han flere av Storhaugs forslag til tiltak mot ekstrem islam.

I et stort intervju med Aftenposten tok Storhaug til orde for at hun vil stenge enkelte moskeer, fjerne vers i Koranen og er åpen for å la soldater vokte grensene . Det har hun fått mye kjeft for , også fra folk som til nå har forsvart henne.

Al-Kubaisi advarer mot å fornekte at vi faktisk har et problem med islam, radikalisering og islamister som tvinger frem et system som er mot demokratiet – selv om det er Storhaug som målbærer kritikken.

Han viser til at Storhaug i sin siste bok, Islam. Den 11. landeplage, skiller mellom sekulære muslimer og fundamentalistiske muslimer, hvor sistnevnte forfekter et bilde av islam som ikke er forenlig med demokratiet.

- Blir det fornektet?

— Unge muslimer som kritiserer Hege Storhaug for å være muslimfiendtlig, tar ikke like gjerne avstand fra barnehijab. Hun blir dårlig behandlet av den etablerte offentligheten, mediene og debattanter fordi hun gikk motstrøms, mot konsensus.

Han mener at Aftenposten i større grad burde slippe til Storhaugs støttespillere, han mener hennes kritikere slipper for lett til.

  • Hun er født og oppvokst her, og hun forstår derfor mer av demokratiet enn det Islamsk Råd Norge og andre muslimske kritikere av henne gjør.

Om å stryke vers i Koranen

- Hva synes du om hennes forslag om å stryke såkalte sverdvers i Koranen?

- Dette er ikke nytt. Og det er ikke hennes forslag. Bush (tidligere USA-president George W. Bush red.anm.) var den første, i Vesten, som etter 11/9 foreslo å stryke alle vers som skaper hat og oppfordrer til drap på vantro og jøder. Men da hadde allerede mange sekulære og liberale muslimer i den muslimske verden støttet dette.

- Men det er mange tolkninger, og mange muslimer som ikke forholder seg til disse versene?

— Det finnes vers i Koranen som ikke kan tolkes, som at vantro skal drepes og at jihad – hellig krig – er påbud. Barn burde ikke undervises i disse versene fordi de bidrar til å radikalisere den nye generasjonen muslimer.

Han viser til at sjiamuslimer i noen sunni-moskeer blir stemplet som vantro som burde drepes.

— Dette er moskemiljøer som underviser tradisjonell islam som skaper problemer, fremfor moderat islam.

Om å kontrollere forkynnelse

- Storhaug foreslår også å stenge enkelte moskeer? Hva tenker du om det?

— Jeg forstår hvorfor hun sier det. Jeg mener at først og fremst at Staten må ta kontroll over hva slags islam som blir forkynt i moskeene.

- Hvordan skal Staten styre moskeenes forkynnelse?

— Jeg sier at Staten må styre moskeenes undervisning av islam, så er det Staten som vet hvordan den kan kontrollere dette. Jeg har ikke fasiten.

— Vi har religionsfrihet i dette landet, men i islam er det ikke bare snakk om et forhold mellom gud og menneske. Islam er også en stat og et teologisk system. Vi må akseptere islam som religion fordi vi har religionsfrihet, men når religionen sprenger religionsfrihetens rammer, slik at den går ut over den nye muslimske generasjonen, må Staten inn og kontrollere. Staten har også ansvar for den nye generasjonen muslimer, slik den har ansvar for andre unge i samfunnet vårt.

— Muslimer har rett til å praktisere sin religion, men ikke rett til å drive en politikk som kolliderer med demokratiet.

Om å forby oppføring av flere moskeer

- Storhaug vil ikke tillate oppføring av nye moskeer. Hva mener du?

— Hvis Staten kontrollerer moskeene, er det ingen fare. Hvis Staten ikke kontrollerer moskeene, er det fare. Staten og samfunnet har da ansvaret.

Om grensekontroll

- Storhaug tar også til orde for å bruke de «midlene som må til» for å stoppe migranstrømmen til Norge og Europa. Hun er åpen for å bruke gjerder og soldater for å stenge grensene. Din kommentar?

— Hvis Europa bygger en Kina-mur rundt kontinentet, vil flyktningene som strømmer hit, bygge underjordiske "Gaza-tunneler" for å komme seg til Europa.

Al-Kubaisi minner om grunnen til at så mange vil til Europa, er krig og fattigdom. Han mener at det er Hege Storhaug som er enig med ham, når hun vil hjelpe folk i nærområdene til krigs- og konfliktherjede land, fremfor at de kommer hit.

-Vi må hjelpe dem i nærområdene, og samtidig bidra til å løse Midtøstens problemer slik at Midtøsten ikke produserer flere flyktninger, sier han.

Om hijabforbud

Forfatteren er også enig med Storhaug i at hijab bør forbys fra barnehage til universitet. Han anslår at bortimot halvparten av muslimske kvinner i Norge ikke bruker hijab fordi de ikke anser det som et religiøst påbud.

— At hijab skal være påbudt, er islamistenes tolkning. Norske nyttige idioter støtter bruk av hijab fordi de tror det er påbudt i islam og de vil tolerere. De er naive. De tolererer intoleranse. På denne måten er de brukt av islamistene. Den islamistiske hijab er et symbol for islamisme.

Al-Kubaisi viser til at pakistanske kvinner ikke brukte hijab for 30 år siden, men gikk med anstendige kulturelle klær. Han mener at nordmenn er blitt redd for å bli kalt rasist hvis de sier at de misliker hijab, noe han synes er merkelig i "ytringsfrihetens land".

— Vi trenger en ny debatt om hijab basert på fornuft og moderne verdier, istedenfor uansvarlige antirasistiske følelser. La de bruke hijab, men gi oss rett til å ta avstand fra den!

Asle Toje ønsket ikke å kommentere at Hege Storhaug nevner ham som forbilde.