Var ikke klar over konens forfalskninger

Liv Løbergs ektemann, Gerrit Løberg, sier han heller ikke var klar over konens grove forfalskninger av CV-er og eksamensbevis.

  • June Westerveld

Gerrit Løberg jobber som sikkerhetssjef ved Stortinget og er gift med Liv Løberg, administrasjonssjefen i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH), som innrømmer CV-juks.

Løberg sier at han ikke har visst noe om konens falske studiebevis, og først ble klar over dette for to dager, siden da VG kontaktet Liv Løberg i en e-post om saken.

— Jeg er like sjokkert og skuffet som alle andre, sier Løberg til Aftenposten.no

Han har vært sammen med Liv Løberg siden 1994, da hun kom hjem fra det hun selv har omtalt som studieopphold i London. Der skal hun angivelig skal ha studert ved London School of Economics og Queen Mary College.

- Vet du om hun i det hele tatt har vært student ved disse studiestedene?

— Nei, det vet jeg ikke, sier Løberg.

Selv om han er skuffet og sjokkert, mener han presset på konen er for stort.

— I mine øyne er dette en offentlig eksekusjon, sier han.

Politianmeldes

Det var onsdag denne uken at Helsedirektoratet ble kjent med saken, etter at Løberg selv hadde betrodd seg til en medarbeider i direktoratet. Løberg har nå sagt opp sin stilling med umiddelbar virkning.

SAFH arbeider nå med en politianmeldelse av Løberg, som vil omfatte både dokumentfalsk og å ha gitt uriktige opplysninger i ansettelsesprosessen. Helsetoppen risikerer fengselsstraff.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen krever nå umiddelbar opprydning, og sier hun er lamslått og overrasket.

På Stortinget kaller helsekomiteleder Bent Høie (H) saken en skandale.

- Dette er en skandale, ikke minst med tanke på at det er denne typen oppdrag dette kontoret selv skal sjekke. Jeg ble veldig overrasket, sier Høie til Aftenposten.no.