Norge

Snart laver det ned igjen

Det verste snøværet er over, men til natten vil det igjen begynne å snø i Sør-Norge.

  • Elisabeth Rodum

Les også:

Det har snødd kraftig over hele Sør— og Østlandet natt til andre juledag, og alt tilgjenglig brøytemannskap er ute for å rydde veiene. Snøfallet har ført til vanskelig kjøreforhold, og bilistene oppfordres til å ta det med ro og avpasse farten etter forholdene.

- Det vil ta tid å rydde unna så mye snø. Dersom det ikke er absolutt nødvendig å kjøre nå, vil jeg oppfordre folk til å vente til litt utover dagen, sier Neel Irgens, operatør ved Veitrafikksentralen til Aftenposten.no.

I snebygda Asker er folk i ferd med med å måke veiene både manuelt og med snøfreser. FOTO: SVEIN ERIK FURULUND
  • Ut å kjøre i dag? Sjekk veivarselet her .
Flere steder er det tilnærmet nullføre, så det er virkelig skummelt på veiene nå.
Magne Haugland ved Alarmsentralen Viking

Hektisk morgen

Bergingsmannskapene har hatt en veldig travel morgen, og melder om en markant økning av oppdrag i forhold til en vanlig lørdag.

-Vi har hatt rundt 250 oppdrag så langt i dag, sier vaktleder Magne Haugland ved Alarmsentralen Viking til Aftenposten.no klokken 10.30.

Verst er føret i de sentrale østlandsområdene, som Vestfold, Buskerud og Østfold. Etter hvert som trafikken øker inn og ut av Oslo, forventer Viking at også flere bilister i og rundt hovedstaden vil ha behov for assistanse.

Mange på Østlandet ble stående fast i snøen og måtte ha hjelp av bergingsbil lørdag morgen. FOTO: VIKIGN

— Det er et stort flertall av fastkjøringer ettersom det til dels er veldig dårlig brøytet og svært glatt. Flere steder er det tilnærmet nullføre, så det er virkelig skummelt på veiene nå, sier Haugland.

Han oppfordrer til at man heller bruker en halvtime ekstra på turen, og ber folk om å kjøre med sunn fornuft.

Snøen gjorde det nærmest umulig å komme seg rundt i Oslos gater andre juledag morgen. FOTO: IDA HALVORSEN KEMP

Åpne veier

Store deler av Sør-Norge er dekket av snø, men nesten alle veier er åpne. Kun to fjelloverganger er stengt på grunn av dårlig vær. Riksvei 27 over Venabygdsfjellet blir ikke åpnet i dag, og det blir vurdert om R51 over Valdresflye kan åpnes i løpet av dagen.

Det er ikke rapportert om ulykker, opplyser Veitrafikksentralen i morgentimene lørdag.

Ufremkommelig

Oslo preges av nedsnødde biler, høye brøytekanter og store snøhauger mens brøytemannskaper ploger gjennom gaten. For fotgjengerne gjorde snøen det nærmest ufremkommelig i morgentimene andre juledag. Kongsberg fikk mest snø med 29 millimeter på 12 timer natt til lørdag.

Forsinkelser

Snøen var også en utfordring for kollektivtrafikken i Oslo andre juledag. På grunn av det kraftige snøværet er det halvtimesruter på alle T-banelinjer, ifølge T-banenens nettsider.

-Det er noen forsinkelser for trikken som følge av feilparkerte biler. Alle trikker går, men det er forsinkelser på 10-20 minutter i noen tilfeller, men ingen alvorlig problemer, sier Cato Asperud, kommunikasjonssjef for Trikken.

Snøen ligger i Oslos gater og skaper vanskelige kjøreforhold. FOTO: CHRISTIAN THORKILDSEN

Mer snø til natten

Det verste snøfallet er foreløpig over. Ifølge vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk Institutt på Blindern vil det bli forbigående lettere vær lørdag, før det igjen begynner å snø til natten.

— Det har allerede klarnet opp på Sørlandet, og utover dagen blir det gradvis opphold rundt Oslo mens det fortsetter å snø nord for Mjøsa. Selv om det blir lettere vær også i nordlige områder etter hvert, vil det ikke stoppe helt.

Senere i kveld vil det igjen begynne å snø på Sørlandet, og i Oslo fortsetter snøfallet inn i morgentimene søndag. Men ifølge meteorologen vil det ikke komme like mye snø til natten.

Det tar tid å grave frem bilene i hovedstaden denne julehelgen. FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX

Les også

  1. Sprengkulden vender tilbake