Nå kommer jeg og tar deg (om en stund)!

Slik gikk det da hageeiernes skrekk ble oppdaget av hageeiernes rednings«mann».

Det var nesten leggetid. Da oppsto dramaet, lite for menneskeheten, men stort for de to som var involvert.

På en asfalthelle i hagen i Oslo oppdaget en stor og stripete snegle en mindre og brun snegle. Den gikk til angrep. Det vil være å overdrive å si at det skjedde med lynets hastighet. Det ligger rett og slett ikke i sneglens natur å angripe med lynets hastighet.

15 minutter langt angrep

Over 15 minutter tok det før situasjonen var avklart. Du skal slippe å se det «minutt for minutt», Aftenposten har laget en «fort film»-variant.

Dagen etter sendte vi et bilde av det lille dramaet til Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver i NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi). Han har peiling på snegler. Flere aviser har omtalt ham som «snegleekspert».

Fløistad svarer - raskt:

«Det du så, var en boakjølsnegl som angrep en brunskogsnegl. Det finnes noen rapporter om slik adferd, også noen om at boakjølsnegler har drept brunskogsnegler. Denne adferden er grunnen til at mange anbefaler å spare boakjølsneglen når man dreper snegler i hagen».

En hagefavoritt

Boakjølsneglen er rett og slett blitt en liten hagefavoritt fordi hageeiere håper at boasneglene skal fortrenge brunskogsneglene. Ikke hold pusten, advarer Erling Fløistad:

– I praksis tar en slik fortrenging lang tid, da brunskogsneglene kan legge inntil 400 egg etter et år, mens boakjølsneglen formerer seg ikke like fort. Den bruker to til tre år på å bli kjønnsmoden. Derfor blir det fort mange flere brunskognsnegler.

Hadde spist to brødre?

Angrepet endte med en overraskelse for den som er opplært til at den stripete sneglen er den brune fullstendig overlegen, både når det gjelder fart, styrke og kløkt. Den lille kom seg rett og slett unna. Fløistad kommenterer:

– Hvorfor den boakjølsneglen du så lot brunskognseglen unnslippe, får vi nok aldri vite. Det kan hende boasneglen allerede hadde spist to av brødrene til brunsneglen, og var ganske mett, og ikke gadd å forfølge flyktningen?

PS! I en undersøkelse gjort av Facebook-gruppen «Vi Som vil Mordersneglene til livs» og Naturhistorisk museum svarer bare ni prosent at de har observert at boasneglen holder brunsnegler unna og lar hageplanter være i fred. Hele 65,2 prosent mener at den ikke holer brunsneglen unna og at den spiser hageplanter.