Norge

Hosni Mubarak har støtte i brødkøen

Fattige egyptere i brødkø forsvarer sin president. Middelklassen i bensinkø langer ut mot Hosni Mubarak.

Den lille gutten bærer det verdifulle brødet på hodet, mens han løper fra opprørspolitiet som marsjerer i gatene i sentrum av Kairo. AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS

 • Will Englund

Mens innbyggerne i Kairo lever med økende mangel på vanlige dagligvarer, er det sterkt motstridende meninger blant folk i bensinkøene og de som står i brødkøene. Dette viser to ting: At den nåværende uroen har sine røtter i middelklassen, og at det finnes et overraskende reservoar av støtte for den nåværende regjering blant Egypts fattigste.

Bilister som greier å finne en åpen bensinstasjon må ofte gå inn i kaotiske basketak som kan vare i timevis, og det bidrar til den dystre stemningen. Det er regjeringens feil, sier de.

Derimot kan folk som venter utenfor bakeriene på brød til subsidierte priser i det minste trøste seg med at det fremdeles finnes brød å få tak i. Brødet er billig takket være store statlige innkjøp av importert hvete.

Forsvarer Mubarak

Det er klart de heller ville ønsket at de var i stand til å betale litt mer, kjøpe brød på det åpne marked og unngå de lange køene og stresset i de statlige butikkene. Men det de sier de er sinte for, er at Egypt fremstilles som et fattig og ustabilt land, og de forsvarer president Hosni Mubarak som deres egen forkjemper.

— Hosni Mubarak er mesteren i krig og fred, og Egypts store beskytter, sier en mann som står noen få meter fra Tahrir-plassen, der demonstrasjonene mot Mubarak-regimet bygger seg opp på ny.

På en annen kant av byen møter vi en lignende reaksjon fra en kunde som venter sammen med hundrevis av andre på å kjøpe brød. Han vil ikke oppgi sitt navn, men sier han taler for alle egyptere. - Skriv dette, sier han: Egypt er et storartet land.

Men siden bankene er stengt og Internett er nede etter en uke med demonstrasjoner, er Egypt også et land der forretningsvirksomheten begynner å gå litt ujevnt. Køene er ofte lange utenfor de statlige brødbutikkene, men akkurat dette er som regel et akseptert faktum for folk som lever av de runde, flate brødene.

Varemangel

Nå begynner det også å bli knapphet på andre produkter som er nødvendige i hverdagen, særlig bensin og annet drivstoff. Dette får større virkning for folk fra middelklassen, som er mer avhengig av bilen enn de fattige. Mange av dem har jobber som blir direkte påvirket av sammenbrudd i den økonomiske virksomheten i lokalsamfunnet.

Bensinmangelen, og rykter om at det skal bli verre, fører til at bileiere fyller tanken selv om den ikke er tom, og dette fører til enda knappere forsyninger.

— Jeg bebreider alle som har forårsaket denne katastrofen. Jeg mener folk i regjeringen, sier en utslitt Ahmad Haroun mens han fører sin Toyota nærmere pumpene ved Misr-bensinstasjonen i det pene middelklassestrøket Mohandiseen. Han hadde allerede ventet en time i køen.

— De kommer til å stå overfor et kjempeproblem hvis de ikke greier å få kjørt ut med bensin i løpet av de nærmeste dager, sier han.

Ved en annen bensinstasjon i nabolaget er det ingen kø, simpelthen fordi det er tomt for drivstoff. Siste levering fikk de på fredag, og natt til søndag var det allerede tomt.

Skriv dette, sier han: Egypt er et storartet land
Kunde i brødkøen

— Vi er blitt avskåret fra vårt levebrød, sier stasjonssjefen Sabri Saqer. - Sjåføren på tankbilen var redd for å komme hit. Nå har jeg hørt at en annen bil er på vei, men så snart vi åpner blir vi oversvømmet av biler, fordi folk er redde. Men Saqer sier han ikke klandrer demonstrantene for at de kaster landet ut i et uføre.

— Innenriksdepartementet har skylden, sier han. Det var ikke demonstrantene som stengte Internett.

Plyndring

Butikker langs hele gaten hans har fått vinduene knust av plyndrere i løpet av helgen. Alle holder stengt. En innbygger sier at vandalene hadde funnet en kasse brennevin i en av butikkene, og drakk opp alt sammen. Folk sier at de tror det var politiet, eller deres innleide håndlangere, som hadde gjort det.

Det nye marked i Mohandiseen har ikke hatt kylling på en uke. Direktøren, som ikke ville ut med navnet, opplyste at de vanligvis selger mellom 50 og 100 stykker om dagen. - Folk er sinte. De er sinte fordi varene ikke kommer. Mubarak har ansvaret, sier han.

Selv i brødkøene, der støtten til Mubarak er sterk, erkjenner folk at de er begynt å hamstre varer i tilfelle situasjonen skulle bli verre.

— Det er ikke noe problem, forsikrer Mohamed Mahran. –Men folk er urolige.

Dyrt å leve

Shaymaa Ahmed (23) har ikke spist kjøtt på to måneder. Bussbillettene koster det dobbelte, linser er dyre og pengene hun tjener som sekretær dekker bare husleien, når broren hjelper til.

De tre siste nettene har Ahmed sovet ute på Tahrir-plassen. Hun tilbringer tiden der sammen med titusener andre demonstranter fordi hun vil ha forandring. At alt skal bli bedre for henne og familien.

— Jeg ønsker meg bare et godt liv, hvisker hun.

Stemmen er nesten borte etter dager med rop om at den eneveldige president Hosni Mubaraks tid må ta slutt.

Ahmed har forsørget familien siden foreldrene døde, først faren for ni år siden, så moren et år senere. Ansvaret tynger henne. Hun har heller ikke giftet seg fordi hun vil bo hjemme og ta hånd om sine yngre søsken, tre brødre og en søster.

Husleien i middelklasseområdet Shubra tar to tredjedeler av lønnen på rundt 360 kroner i måneden. Ett kilo kjøtt koster nesten en tredjedel av månedslønnen. Det blir lite kjøtt på bordet, men under høytidsdagene i november skeiet hun ut med lammekjøtt.

— Lønnen min rekker ikke til noen ting. Vi har ingenting. Mubarak gjør alt så dyrt for oss, sier hun

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 2. VERDEN

  100.000 fulgte den politiske satiren han laget fra gutterommet - så stormet politiet hjemmet hans

 3. VERDEN

  Den arabiske våren tenkte et håp i Midtøsten. Slik gikk det.

 4. VERDEN

  Roy (27) har protestert mot korrupsjon i måneder. Nå går landet hans fra krise til katastrofe.

 5. VERDEN

  Egyptisk TV: Ekspresident Mohamed Mursi er død etter å ha kollapset i et rettsmøte

 6. VERDEN

  Reuters: Sudans president går av. Rykter om militærkupp.